Valg af studie
At vælge uddannelse er en stor beslutning, som får konsekvenser langt ind i din fremtid. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser, inden du beslutter dig. Der kan være mennesker i din nære omgangskreds, som gerne vil påvirke dit valg - fx forældre eller venner. Her er det vigtigt at huske på, at det er dig og kun dig, der kan træffe det endelige valg. Det, der er godt for din ven eller dine forældre, er ikke nødvendigvis det gode valg for dig.
Men selv om det er dig, der i sidste ende skal træffe beslutningen, kan det være gavnligt at involvere forældre, en god ven og/eller en professionel studievejleder i dine overvejelser og refleksioner om valg af studie. Det kan fx være en idé at tænke over følgende; hvor meget betyder det faglige indhold på studiet, arbejdsformen på uddannelsen, det sociale miljø, uddannelsesbyen og gode jobmuligheder?
Når du har indkredset et par uddannelser, du er interesseret i, er det næste skridt at opstøve viden om det pågældende studie. Under de konkrete uddannelsesbeskrivelser på AAU's hjemmeside kan du både finde information om, hvad uddannelsen går ud på, hvad adgangskravene er samt finde udtalelser fra studerende om deres valg af studie og om studielivet.
Det er i denne fase også en god idé at undersøge, om der er andre studier inden for samme interesseområde, som kan have din interesse. Brug fx AAU's emnevælger til at indkredse relevante uddannelser efter emne.
Kom og mød Aalborg Universitet fx til Åbent Hus eller Studiepraktik og få en mere uddybende introduktion til en eller flere konkrete uddannelser.
Når du har indkredset dine uddannelsesønsker til et par stykker, kan næste skridt være at aftale et møde med en studievejleder fra det konkrete studie. Her kan du stille meget specifikke spørgsmål om det faglige indhold på uddannelsen, få eksempler på litteratur på studiet, høre nærmere om hvordan studiemiljøet og arbejdsformen er på lige præcis det studie, se eksempler på projekter, som tidligere studerende har arbejdet med og spørge ind til valgmuligheder i løbet af studietiden fx studieophold i udlandet.
Du kan ofte via studievejlederen få en aftale om at blive studerende for en dag, hvor du kan deltage i forelæsninger, følge en gruppe studerendes arbejde med projektskrivning og gå en tur rundt i studiemiljøet, kantinen, biblioteket m.v. for at fornemme stemningen.
Du kan finde kontaktoplysninger på studiernes egne sider.
Undervejs i processen med at vælge studie er det vigtigt også at reflektere over hvilken arbejdsform, du trives bedst med. Trives du fx bedst med høj grad af selvstudie, eller er du mere til at samarbejde med andre om opgaveløsning?
På AAU arbejder de studerende i stor udstrækning i grupper med en praktisk problemorienteret tilgang til teorien. Grupperne består typisk af 4-5 studerende, som på de fleste semestre skriver et større projekt. Gruppearbejdet kræver kompromiser, og du lærer en masse om at samarbejde.
LÆS MERE OM GRUPPEARBEJDE PÅ AAU
Foretrækker du at arbejde alene, er det dog også muligt. På Aalborg Universitet er det ikke et krav, at du skal lave projektarbejde i grupper gennem hele dit studie, men vær opmærksom på, at studieformen i høj grad lægger op til det.
LÆS OM AAU'S SÆRLIGE STUDIEFORM
Ud over projektskrivning vil der på de fleste studier også være kurser, som lægger op til individuelle afleveringer og eksaminer. Hvor meget projektskrivning og andre prøveformer uddannelsen indeholder, kan du se ved at kigge lidt nærmere på studieordningen fra den enkelte uddannelse.
Det giver god mening at lave en tjekliste med relevante forhold, som du skal overveje i forbindelse med valg af uddannelse. På den måde kan du gøre dig selv klart, hvilken vej du ønsker at gå og hvilke spørgsmål, du vil have besvaret for at kunne vælge den rette uddannelse.
Hos optagelsesvejledningen på Aalborg Universitet hjælper vi dig til blive klar til at søge ind på den uddannelse, som passer bedst til dig.
Vi kan hjælpe dig med langt de fleste spørgsmål og problematikker over telefonen. Skulle du have brug at mødes med os, er du velkommen til at booke en samtale via vores løsning herunder.
Vi anbefaler, at du læser nedenstående vejledning igennem, før du booker en samtale. På den måde kan du forberede dig bedst muligt.
FORBERED DIN SAMTALE
Når du booker en samtale hos os, er det vigtigt at du har gjort dig nogle tanker om, hvad du gerne vil tale om. Skriv nogle konkrete spørgsmål ned, og overvej hvad du gerne vil have ud af samtalen.
Hvis du er i tvivl om dit studievalg, kan du starte med at læse med på vores side om emnet. Du finder den her.
Når du booker din tid har du mulighed for at skrive en kommentar. Det vil vi meget have at du gør - så har vi de bedste forudsætninger for at forberede vores samtale med dig. Skriv et par linjer om, hvad du gerne vil tale om, og eventuelt hvad du forventer at få ud af samtalen eller blive afklaret omkring.
Har du specifikke spørgsmål, til eksempelvis adgangskrav, så kan du nøjes med at sende os en mail med dine spørgsmål og så sender vi et svar tilbage på mail. Skulle dette give anledning til tvivl eller yderligere spørgsmål må du selvfølgelig gerne booke en tid hos os.
Vi glæder os til tale med dig!
Indledende snak om studievalg
Er du i tvivl om, hvilke uddannelsesmuligheder du overhovedet har, er det en god idé at starte med at snakke med en studievejleder fra et af Danmarks 7 Studievalg-centre. Studievalg har kendskab til alle videregående uddannelser i Danmark.