Bachelor
Optagelsesvejledningen
Bachelor
Optagelsesvejledningen
Valg af studie
At vælge uddannelse er en stor beslutning, som får konsekvenser langt ind i din fremtid. Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser, inden du beslutter dig. Der kan være mennesker i din nære omgangskreds, som gerne vil påvirke dit valg - fx forældre eller venner. Her er det vigtigt at huske på, at det er dig og kun dig, der kan træffe det endelige valg. Det, der er godt for din ven eller dine forældre, er ikke nødvendigvis det gode valg for dig.
Men selv om det er dig, der i sidste ende skal træffe beslutningen, kan det være gavnligt at involvere forældre, en god ven og/eller en professionel studievejleder i dine overvejelser og refleksioner om valg af studie. Det kan fx være en idé at tænke over følgende; hvor meget betyder det faglige indhold på studiet, arbejdsformen på uddannelsen, det sociale miljø, uddannelsesbyen og gode jobmuligheder?
Når du har indkredset dine uddannelsesønsker til et par stykker, kan næste skridt være at aftale et møde med en studievejleder fra det konkrete studie. Her kan du stille meget specifikke spørgsmål om det faglige indhold på uddannelsen, få eksempler på litteratur på studiet, høre nærmere om hvordan studiemiljøet og arbejdsformen er på lige præcis det studie, se eksempler på projekter, som tidligere studerende har arbejdet med og spørge ind til valgmuligheder i løbet af studietiden fx studieophold i udlandet.
Du kan ofte via studievejlederen få en aftale om at blive studerende for en dag, hvor du kan deltage i forelæsninger, følge en gruppe studerendes arbejde med projektskrivning og gå en tur rundt i studiemiljøet, kantinen, biblioteket m.v. for at fornemme stemningen.
Når du har indkredset et par uddannelser, du er interesseret i, er det næste skridt at opstøve viden om det pågældende studie. Under de konkrete uddannelsesbeskrivelser på AAU's hjemmeside kan du både finde information om, hvad uddannelsen går ud på, hvad adgangskravene er samt finde udtalelser fra studerende om deres valg af studie og om studielivet.
Det er i denne fase også en god idé at undersøge, om der er andre studier inden for samme interesseområde, som kan have din interesse. Brug fx AAU's opdeling efter kategori til at indkredse relevante uddannelser efter emne.
Kom og mød Aalborg Universitet fx til Åbent Hus eller Studiepraktik og få en mere uddybende introduktion til en eller flere konkrete uddannelser. Du kan desuden også blive studerende for en dag.
Undervejs i processen med at vælge studie er det vigtigt også at reflektere over hvilken arbejdsform, du trives bedst med. Trives du fx bedst med høj grad af selvstudie, eller er du mere til at samarbejde med andre om opgaveløsning?
På AAU arbejder de studerende i stor udstrækning i grupper med en praktisk problemorienteret tilgang til teorien. Grupperne består typisk af 4-5 studerende, som på de fleste semestre skriver et større projekt. Gruppearbejdet kræver kompromiser, og du lærer en masse om at samarbejde.
LÆS MERE OM GRUPPEARBEJDE PÅ AAU
Foretrækker du at arbejde alene, er det dog også muligt. På Aalborg Universitet er det ikke et krav, at du skal lave projektarbejde i grupper gennem hele dit studie, men vær opmærksom på, at studieformen i høj grad lægger op til det.
LÆS OM AAU'S SÆRLIGE STUDIEFORM
Ud over projektskrivning vil der på de fleste studier også være kurser, som lægger op til individuelle afleveringer og eksaminer. Hvor meget projektskrivning og andre prøveformer uddannelsen indeholder, kan du se ved at kigge lidt nærmere på studieordningen fra den enkelte uddannelse.
STUDIEORDNINGER FOR DE ENKELTE UDDANNELSER
Hos optagelsesvejledningen på Aalborg Universitet hjælper vi dig til blive klar til at søge ind på den uddannelse, som passer bedst til dig.
Vi kan hjælpe dig med langt de fleste spørgsmål og problematikker over telefonen på 99409425 i vores almindelige telefontræffetid. Du kan også træffe os på mail på optagelsesvejledning@aau.dk.
Skulle du have brug at mødes med os, er du velkommen til at booke en samtale via vores løsning herunder.
Vi anbefaler, at du læser nedenstående vejledning igennem, før du booker en samtale. På den måde kan du forberede dig bedst muligt.
FORBERED DIN SAMTALE
Når du booker en samtale hos os, er det vigtigt at du har gjort dig nogle tanker om, hvad du gerne vil tale om. Skriv nogle konkrete spørgsmål ned, og overvej hvad du gerne vil have ud af samtalen.
Hvis du er i tvivl om dit studievalg, kan du starte med at læse med på vores side om emnet. Du finder siden om studietvivl her.
Når du booker din tid har du mulighed for at skrive en kommentar. Det vil vi meget have at du gør - så har vi de bedste forudsætninger for at forberede vores samtale med dig. Skriv et par linjer om, hvad du gerne vil tale om, og eventuelt hvad du forventer at få ud af samtalen eller blive afklaret omkring.
Har du specifikke spørgsmål, til eksempelvis adgangskrav, så kan du nøjes med at sende os en mail med dine spørgsmål og så sender vi et svar tilbage på mail. Skulle dette give anledning til tvivl eller yderligere spørgsmål må du selvfølgelig gerne booke en tid hos os.
Vi glæder os til tale med dig!
Forældreguide
Står du overfor at skulle hjælpe og støtte i valget af uddannelse? Så kan du her få nogle gode råd samt hjælp til at finde mere information. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvordan man hjælper bedst, men det er altid godt at have forberedt sig lidt.
1 – VÆR EN GOD SPARRINGSPARTNER
Frem for at forsøge at vælge for den unge er det altid en god idé at lytte efter og – hvis behovet er der – undersøge mulighederne sammen. De fleste har nogle ideer om, hvilke uddannelser der passer bedst eller er flest perspektiver i, men et valg af uddannelse er en beslutning, som man skal kunne være tilfreds med i mange år fremover. Omvendt kan det også være, at du ikke har nogen som helst idé om, hvilke uddannelser der eksisterer i dag, og hvilke interesserer der mest er u spil. Start derfor med at snakke helt åbent om lyst og interesse. Det kan hjælpe at sætte ord på, hvad man fx er god til i skolen, og hvilke fag man synes er sjovest. Husk samtidig, at det ikke er ”farligt” at vælge sin første uddannelse. De fleste uddannelser kan pege i mange retninger afhængig af valg i joblivet, ligesom der også vil være mulighed for at efteruddanne sig senere.
2 – UNDERSØG MULIGHEDERNE
I ansøgningsprocessen kan I gøre brug af de materialer, vi har lavet på Aalborg Universitet. I kan besøge aau.dk/uddannelser eller læse mere om valg af uddannelse på vores hjemmeside.
3 – MØD AALBORG UNIVERSITET
Aalborg Universitet afholder arrangementer, hvor vi netop har fokus på valg af uddannelser. Det drejer sig fx om Åbent Hus og Studiepraktik, hvor I kan møde studerende og færdiguddannede fra de forskellige uddannelser. Sidstnævnte er hvis man går i gymnasiet eller lige har afsluttet en gymnasial uddannelse , men er til gengæld tre dage, hvor man virkelig kan sætte fokus på et bestemt studie sammen med andre gymnasieelver.
På mange uddannelser er der også mulighed for at blive studerende for en dag - med fx forelæsninger, rundvisning og studievejledning.
4 – FÅ HJÆLP AF OPTAGELSESVEJLEDNINGEN
Hvis I gerne vil have hjælp af en vejleder, står vi altid til rådighed. Vi har mange års erfaring med studievejledning, og I er velkommen i vores afdelinger i Esbjerg, København og Aalborg.
På alle AAU's uddannelser er der desuden tilknyttet en studievejleder, i langt de fleste tilfælde en studerende der læser det pågældende studie. Her kan man blandt andet få vejledning om det faglige indhold på uddannelsen, studiemiljø, jobmuligheder og så videre.
Når man skal optages på en bacheloruddannelse, er der en række regler og frister man skal følge. Mange af disse vil gymnasierne eller Studievalg fortælle om, men måske vil du som forælder også gerne sætte dig lidt ind i, hvordan det foregår. Nedenfor finder du en kort introduktion til optagelsesproceduren.
1 - MAN SØGER OM OPTAGELSE VIA OPTAGELSE.DK
Når man har valgt en bacheloruddannelse, og er klar til at søge om optagelse, foregår det via www.optagelse.dk, hvor det er vigtigt at huske:
- At man kan søge om optagelse på flere uddannelser i prioriteret rækkefølge
- At man skal opfylde alle adgangskrav til den ønskede uddannelse og huske at tilføje sit elektroniske eksamensbevis til sin ansøgning om optagelse (for kvote 1 skal man opfylde adgangskravene inden studiestart - for kvote 2 inden 5. juli - dvs. at man har en vis mulighed for supplering)
- At alt i ansøgningen skal være udfyldt korrekt og være sendt inden ansøgningsfristens udløb
- At man får svar den 26. juli
- At man skal bekræfte sin studieplads senest den 5. august – ellers mistes man den
2 - HUSK DISSE DATOER
Ansøgningsfristen om optagelse falder på to datoer. De almindelige frister er:
Den 15. marts, kl. 12.00 (kvote 2)
Den 5. juli, kl. 12.00 (kvote 1)
Man skal søge inden den 15. marts, hvis man gerne vil vurderes på kvalifikationer, der ligger ud over det gymnasiale eksamensgennemsnit. Det kan også være, at man ikke opfylder karakterkravet til uddannelsen eller har en udenlandsk gymnasial eksamen. Det kan også være en fordel at søge optagelse før 15. marts til uddannelser med adgangsprøver, fordi man - hvis man ikke består adgangsprøven - stadig kan nå at søge optagelse på andre uddannelser via kvote 1. Læs mere om kvote 2 her.
Man skal søge inden den 5. juli, hvis man alene vil vurderes på baggrund af sit karaktergennemsnit i den adgangsgivende eksamen.
Generelt kan man dog sige, at det under alle omstændigheder er en fordel at søge optagelse før 15. marts, så man både kan blive vurderet i kvote 1 og kvote 2.
3 – FÅ MERE AT VIDE
I kan altid finde flere oplysninger på AAU Uddannelse.
4 - GYMNASIUM I UDLANDET OG STUDIESTART I DANMARK
Hvis man står over for at skulle tage sin gymnasiale uddannelse i udlandet, er der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man gerne efterfølgende vil søge om optagelse på en videregående uddannelse i Danmark. Uddannelses- og Forskningsministeriet har skrevet en artikel om, hvordan man kan sikre sig de bedste muligheder for senere at blive optaget på en videregående uddannelse i Danmark.
Nedenfor finder du et udpluk af de vigtigste datoer i forbindelse med optagelsen på en uddannelse på Aalborg Universitet. Vi har også inkluderet de studieafklarende aktiviteter, Åbent Hus og Studiepraktik.
1. FEBRUAR
Optagelse.dk åbner for ansøgning til de videregående uddannelser.
UGE 8 OG 9
Åbent Hus på Aalborg Universitets forskellige campusser.
15. MARTS, KL. 12
Ansøgningsfrist for kvote 2-ansøgninger.
5. JULI, KL. 12
Ansøgningsfrist for kvote 1-ansøgninger
26. JULI
Svar på ansøgning.
5. AUGSUT
Frist for at takke ja eller nej til tilbudt studieplads.
1. SEPTEMBER
Studiestart.
UGE 43
Studiepraktik.
Har du brug for at blive endnu klogere? Her finder du en oversigt over sider du kan besøge, hvor du kan få endnu mere hjælp.
UNIVERSITETETS STUDIESPECIFIKKE VEJLEDERE
På alle AAU's uddannelser er der desuden tilknyttet en studievejleder, i langt de fleste tilfælde en studerende der læser det pågældende studie. Her kan man blandt andet få vejledning om det faglige indhold på uddannelsen, studiemiljø, jobmuligheder og så videre.
Oversigt over studiespecifikke vejledere
AALBORG UNIVERSITETS OPTAGELSESVEJLEDNING
Hos Optagelsesvejledningen kan du/I finde mere information om tvivl angående studievalg, SU, studiebolig og meget mere - uanset om I bor tættest på vores campus i Esbjerg, København eller Aalborg.
Aalborg Universitets Optagelsesvejledning
OPTAGELSE PÅ EN BACHELORUDDANNELSE
På optagelsessiden kan I finde al relevant information i forbindelse med at blive optaget på en videregående uddannelse.
Optagelse på en bacheloruddannelse på Aalborg Universitet
ÅBENT HUS PÅ AALBORG UNIVERSITET
Åbent Hus er en mulighed for at se universitetet og møde nuværende studerende og undervisere.
Åbent Hus
STUDIEPRAKTIK PÅ AALBORG UNIVERSITET
Studiepraktik henvender sig kun til din søn eller datter, men er en unik mulighed for - hen over flere dage - at lære studiemiljøet og jobmulighederne at kende.
Studiepraktik
BOLIGSØGNING
På Studiebolig Aalborgs hjemmeside kan I søge mellem mere end 7.000 studieboliger i Aalborg og omegn.
HVOR KAN DU ELLERS FINDE HJÆLP?
Der finder en række gode vejledninger til, hvordan forældre kan støtte unge i deres studievalg på Uddannelsesguiden.
Specialpædagogisk støtte (SPS)
SPS er et tilbud til dig, der har en psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, så du kan gennemføre en uddannelse på lige fod med andre, med forskellige hjælpemidler eller en støtteperson. Støtten er individuelt målrettet. Der gives kun SPS til de forhold, der konkret vedrører din uddannelse. Du kan derfor ikke få støtte til eksempelvis transport, leveomkostninger, lektiehjælp og ekstra undervisning.
Til orientering er der tavshedspligt omkring SPS, og det vil ikke fremgå af dit eksamensbevis, at du har modtaget SPS.
SPS-ordningen varetages af SU-kontoret på Aalborg Universitet, og på hjemmesiden kan du læse mere om hvad SPS er og hvem der kan få tildelt støtte.
Indledende snak om studievalg
Er du i tvivl om, hvilke uddannelsesmuligheder du overhovedet har, er det en god idé at starte med at snakke med en studievejleder fra et af Danmarks 7 Studievalg-centre. Studievalg har kendskab til alle videregående uddannelser i Danmark.
Kontakt
Fredrik Bajers Vej 1
9220 Aalborg Øst
Så kan du kontakte vores vejledere på mailen
Mandag | 12:00 - 14:00 |
Tirsdag | 12:00 - 14:00 |
Onsdag | Lukket |
Torsdag | 12:00 - 14:00 |
Fredag | Lukket |