Spring til indhold
Forside

Nyhed

Verdens planter udleder 4-6 procent mindre CO2 end eksisterende modeller viser

Lagt online: 26.04.2023

Et nyt studie fra Aalborg Universitet viser, at planters respiration er styret af flere faktorer end først antaget. Det viser sig, at verdens planter udleder 4-6 pct. mindre CO2, end den eksisterende formel til beregning af planters CO2-udledning estimerer.

Nyhed

Verdens planter udleder 4-6 procent mindre CO2 end eksisterende modeller viser

Lagt online: 26.04.2023

Et nyt studie fra Aalborg Universitet viser, at planters respiration er styret af flere faktorer end først antaget. Det viser sig, at verdens planter udleder 4-6 pct. mindre CO2, end den eksisterende formel til beregning af planters CO2-udledning estimerer.

Af Niels Krogh Søndergaard, Institut for Kemi og Biovidenskab

Solen går ned, temperaturen falder, og hastigheden for planters åndedræt daler. Sådan har det altid været, men nu viser det sig, at faldet skyldes flere faktorer end temperaturen.

I årtier har klimamodeller verden over været baseret på et mangelfuldt grundlag. Plantefysiologer og klimaforskere har ikke begrebet det fulde omfang af nuancer i verdens CO2-kredløb. Men nu har 16 forskere fra bl.a. Aalborg Universitet vha. instrumenter til at måle planters optagelse og afgivelse af kulstof, aftegnet mønstrene i 31 plantearters respiration.

Det nye studie viser, at omtrent halvdelen af faldet i planters respiration, når natten falder på, skyldes faldende temperatur, men en lige så stor del af faldet skyldes andre årsager, f.eks. døgnrytmen hos planten. I alt har forskerne målt 31 plantearters optagelse og afgivelse af CO2, og deres nye modeller viser, at verdens planteliv udleder 4-6 pct. mindre CO2 end hidtil antaget.

Vores fund kan forhåbentlig bidrage til, at der genoptages et fokus på at forstå komponenterne af det globale kulstofkredsløb. Netop dette savner vi mere forskning om, og mere interesse for blandt beslutningstagere interesseret i globale forandringer.

Lektor Dan Bruhn, Institut for Kemi & Biovidenskab, Aalborg Universitet

En brik i det store kredsløb

Forskerne har netop fået udgivet deres resultater i det meget anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications, og med disse optegnelser er det sandsynligt, at de nuværende klimamodeller må justeres. Det nye estimat af global planterespiration resulterer i, at modellen for optag (binding) af kulstoffer forøges med op til 10 procent. Bidraget af kulstof til atmosfæren viser sig at være 4-6 pct. mindre, end eksisterende modeller viser. Planter afgiver altså mindre og optager mere CO2 end tidligere antaget.

- Vores fund kan forhåbentlig bidrage til, at der genoptages et fokus på at forstå komponenterne af det globale kulstofkredsløb, siger artiklens hovedforfatter, lektor Dan Bruhn fra Institut for Kemi & Biovidenskab.

- Netop dette savner vi mere forskning om, og mere interesse for blandt beslutningstagere interesseret i globale forandringer.

Aalborg-forskeren siger, at studiet adskiller sig ved, at det er første gang den tidsmæssige variation i planterespiration er undersøgt som respons til både temperaturvariation og tidspunkt på natten.

Hvad er respiration og fotosyntese?

Respiration udgør sammen med fotosyntesen planters stofskifte.

  • Fotosyntese er en proces, som sker i eks. planter og alger, når sollyset rammer dem. Her omdannes kuldioxid (CO2) og vand til glukose, og planten vokser. Et produkt af fotosyntese er ilt.
  • Respiration er, når planter frigiver energi. Ligesom hos mennesker, bruger planten ilt og udskiller kuldioxid og vand.

Rytme i respiration

Den nye artikel dokumenterer, at verdens græsstrå, træer, mosser og alger har en døgnrytme i deres stofskifte, ligesom vi mennesker, og at den påvirker deres åndedræt, altså respiration. Forskerne bag artiklen i Nature Communications, som kommer fra 10 forskellige universiteter, har bygget den nye model for temperatur og kulstofkredsløb på baggrund af 31 data fra plantearter observeret Sydamerika, Europa og Australien.

Forskerne sammenlignede den nuværende måde at opgøre CO2-udledning fra planter med deres testede model, og fundet har store implikationer for, hvordan man på verdensplan vurderer, hvor meget CO2 planter frigiver og optager.

Dan Bruhn håber, at lignende studier starter indenfor andre grupper af organismer for at kunne forstå tidsmæssig variation af forskellige biologiske rater, som påvirker CO2-regnskabet.