Spring til indhold
Forside

Nyhed

Udsatte unge har danset sig til bedre trivsel

Folkedans kan øge udsatte unges mentale og fysiske trivsel. Det viser et pilotprojekt fra Aalborg Universitet, hvor udsatte unge og voksne med psykisk sygdom har fået boostet selvtilliden og fællesskabet, mindsket ensomhedsfølelsen og forbedret den fysiske kondition med folkedans i en tilpasset version.

Nyhed

Udsatte unge har danset sig til bedre trivsel

Folkedans kan øge udsatte unges mentale og fysiske trivsel. Det viser et pilotprojekt fra Aalborg Universitet, hvor udsatte unge og voksne med psykisk sygdom har fået boostet selvtilliden og fællesskabet, mindsket ensomhedsfølelsen og forbedret den fysiske kondition med folkedans i en tilpasset version.

Af Susanne H. Knudsen, for AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Grete Marie Jensen

En svingom på dansegulvet bringer smilet frem hos de fleste og får pulsen til at stige. Men dans – i dette tilfælde folkedans – kan bidrage med meget mere. Det viser pilotprojektet ”Fod på Gulv”, som forskere fra Aalborg Universitet og organisationen Tempi/Genklang står bag. I projektet har 195 udsatte unge og voksne med lettere psykisk sygdom og 43 medarbejdere fra syv skoler/aktivitetstilbud i Region Nordjylland og Region Syddanmark deltaget i seks folkedans-sessioner af 90 minutters varighed. Alle sessioner har været ledet af erfarne instruktører til livemusik og tilpasset deltagernes særlige udfordringer.

Folkedansen handler om at være sammen – det handler ikke om at præstere eller konkurrere eller være god. Faktisk er det bedst, hvis man klokker lidt i det, for så har vi noget at grine ad sammen, og når man griner sammen, så nedbryder man også hierarki, man bryder egne grænser og sociale grænser

Stine Lindahl Jacobsen, lektor i musikterapi, AAU

”Resultaterne viser en signifikant forskel i trivsel for begge grupper. Efter forløbet føler især de udsatte unge sig bedre tilpas og går fra at have bekymrende lav trivsel til at have almindelig trivsel,” fortæller lektor i musikterapi ved Aalborg Universitet Stine Lindahl Jacobsen, der stået i spidsen for pilotprojektet.

Hvorfor virker folkedans?

Udenlandske undersøgelser har tidligere vist, at danseterapi kan reducere angst og depression hos børn og unge, ligesom studier af kinesisk, tyrkisk og græsk folkedans har peget på, at dansen kan forbedre trivsel og livskvalitet hos deltagerne. Fod på Gulv-projektet er det første af sin slags i Danmark, men viser altså tilsvarende resultater. En del af forklaringen på de positive resultater kan findes i, at essensen i projektet har været inklusion og fællesskab, så deltagerne har deltaget på egne præmisser og samtidig været en del af et større fællesskab.

”Folkedansen handler om at være sammen – det handler ikke om at præstere eller konkurrere eller være god. Faktisk er det bedst, hvis man klokker lidt i det, for så har vi noget at grine ad sammen, og når man griner sammen, så nedbryder man også hierarki, man bryder egne grænser og sociale grænser,” forklarer Stine Lindahl Jacobsen.

Udover at deltagerne har danset sig til bedre trivsel, er de udsatte unge også kommet i bedre form i løbet af de seks uger. Forskningsresultaterne viser tydelige fysiske forandringer i form af lavere puls, hurtigere bevægelser og bedre mestring af dansetrinene.

Fakta

  • Fod på Gulv-projektet blev gennemført fra januar 2022 til juni 2024
  • Projektet blev til på initiativ af organisationen Tempi/Genklang, der ønskede at undersøge, om folkedans og folkemusik kan hjælpe på aktuelle udfordringer i samfundet
  • Dataindsamlingen inkluderer validerede spørgeskemaer, gruppeinterviews og aktivitetssensorer til måling af fysisk aktivitet
  • KulturKanten, Region Nordjylland, TrygFonden og Region Syddanmark har støttet projektet
  • Læs mere om Fod på Gulv-projektet og resultaterne

Relaterede nyheder

Kontakt:

  • Stine Lindahl Jacobsen, lektor i musikterapi ved Aalborg Universitet, tlf.: 9940 9103, e-mail: slj@ikp.aau.dk 
  • Nelly Sander, projektleder, AAU Kommunikaiton og Public Affairs, tlf.: 99 40 20 18, e-mail: nsa@adm.aau.dkmailto:nsa@adm.aau.dk