Adgangskrav
Du skal have bestået en relevant bacheloruddannelse eller anden fagligt beslægtet dansk eller udenlandsk uddannelse på samme niveau (180 ECTS) inden studiestart. Hvis der er sprogkrav til den uddannelse, du søger, skal du også opfylde dem inden studiestart.
Selvom du opfylder adgangskravene, kan adgangsbegrænsning til uddannelsen betyde, at du ikke får en studieplads.
Du kan finde adgangskravene til en kandidatuddannelse to steder på AAUs hjemmeside. På kandidat.aau.dk er de beskrevet under menupunktet 'Optagelse og adgangskrav' under hver kandidatuddannelse. De er også nævnt i studieordningen for uddannelsen, som du også finder på kandidat.aau.dk .
En række uddannelser på AAU har adgangsbegrænsning. Det betyder, at du som ansøger ikke er sikker på at få tilbudt en studieplads på uddannelserne, selvom du opfylder adgangskravene og søger rettidigt.
Andre uddannelser optager alle kvalificerede ansøgere og har såkaldt fri adgang.
Du kan finde information om adgangsbegrænsning eller fri adgang for kvalificerede ansøgere til hver uddannelse under menupunktet 'Optagelse og adgangskrav' i oversigten over AAU's kandidatuddannelser på kandidat.aau.dk. Her kan du også læse om udvælgelseskriterier, antallet af studiepladser og andre optagelseskrav.
Som udgangspunkt foretager uddannelserne på AAU ikke forhåndsvurderinger af adgangsgrundlag. Derfor opfordrer vi dig til at søge de kandidatuddannelser (max 3), som du er interesseret i og afvente svar på optagelse. Husk at prioritere dine ansøgninger i Ansøgningsportalen.
Vær opmærksom på, at du ikke kan blive optaget på en cand.polyt uddannelse, hvis du har en professionsbachelor (diplomingeniører undtaget), en humanistisk- eller samfundsvidenskabelig bacheloruddannelse. jf. bilag 2 stk. 3.2 i Bekendtgørelse nr. 51 af 14. januar 2024.
Cand.polyt uddannelser på Aalborg Universitet:
- Advanced Power Electronics (Esbjerg)
- Architecture, MSc in Engineering (Aalborg)
- Bioengineering (Esbjerg)
- Biotechnology (Aalborg)
- Byggeledelse (Aalborg)
- Chemical Engineering (Esbjerg)
- Chemistry (Aalborg)
- Computer Engineering / AI, Vision and Sound (Aalborg)
- Computer Engineering / Networks and Distributed Systems (Aalborg)
- Cyber Security (Copenhagen)
- Electronic Systems (Aalborg)
- Energy Engineering / Electrical Power Systems and High Voltage Engineering (Aalborg)
- Energy Engineering / Fuel Cells and Hydrogen Technology (Aalborg)
- Energy Engineering / Mechatronic Control Engineering (Aalborg)
- Energy Engineering / Power Electronics and Drives (Aalborg)
- Energy Engineering / Thermal Energy and Process Engineering (Aalborg)
- Energy Engineering / Wind Power Systems (Aalborg)
- Indoor Environmental and Energy Engineering (Aalborg)
- Industrial Design, MSc in Engineering (Aalborg)
- Innovative Communication Technologies and Entrepreneurship (Copenhagen)
- Intelligent Reliable Systems (Esbjerg)
- Management Engineering / Operations and Innovation Management (Aalborg)
- Management Engineering / Operations and Supply Chain Management (Aalborg)
- Matematik-teknologi (Aalborg)
- Mechanical Engineering / Biomechanical Engineering (Aalborg)
- Mechanical Engineering / Design of Mechanical Systems (Aalborg)
- Mechanical Engineering / Electro-Mechanical System Design (Aalborg)
- Mechanical Engineering / Manufacturing Technology (Aalborg)
- Physics and Technology / Nanobiotechnology
- Physics and Technology / Nanomaterials and Nanophysics
- Produkt- og Designpsykologi (Aalborg)
- Robotics (Aalborg)
- Software (Copenhagen)
- Software (Aalborg)
- Sound and Music Computing (Copenhagen)
- Structural and Civil Engineering (Aalborg)
- Structural Design and Analysis (Esbjerg)
- Sundhedsteknologi (Aalborg)
- Sustainable Biotechnology (Copenhagen)
- Sustainable Cities (Copenhagen)
- Sustainable Design (Copenhagen)
- Sustainable Energy Engineering / Offshore Energy Systems (Esbjerg)
- Sustainable Energy Engineering / Fluids and Process Systems (Esbjerg)
- Urban Design, MSc in Engineering (Aalborg)
- Urban, Energy and Environmental Planning / Cities and Sustainability (Aalborg)
- Urban, Energy and Environmental Planning / Environmental Management and Sustainability Science (Aalborg)
- Urban, Energy and Environmental Planning / Sustainable Energy Planning and Management (Aalborg)
- Urban, Energy and Environmental Planning / Urban Planning and Management (Aalborg)
- Veje og trafik (Aalborg)
- Water and Environmental Engineering (Aalborg)
Det er et adgangskrav, at du skal have afsluttet en relevant bacheloruddannelse, før studiestarten på din kandidatuddannelse. Er du i den situation, at du mangler at bestå enkelte, mindre dele af bacheloruddannelsen, kan AAU nogle gange fravige adgangskravet ved at tildele dig en dispensation, hvis du søger om det. Dispensationsmuligheden gælder dog kun for bachelorstuderende på AAU.
Søg dispensation
Dispensationen giver dig mulighed for at tilmelde dig kurser og eksaminer på kandidatuddannelsen samtidig med, at du færdiggør din bacheloruddannelse. Du må tilmelde dig op til 30 ECTS point på kandidatuddannelsen. Du kan ikke optages formelt på kandidatuddannelsen, før du har færdiggjort din bacheloruddannelse.
Forudsætninger for at opnå dispensation
For at opnå en dispensation skal studienævnet skønne, at du har faglige forudsætninger for at kunne gennemføre og bestå din bacheloruddannelse samtidig med, at du følger fag på kandidatuddannelsen.
Hvornår og hvordan søger du dispensation?
Du skal søge dispensation ved at udfylde og sende ansøgningsskemaet til Kandidatoptag på AAU (se nedenfor). Du skal søge dispensationen, når du med sikkerhed ved, at du ikke kan færdiggøre din bacheloruddannelse inden starten på kandidatuddannelsen. Ved du det allerede, når du søger optagelse på kandidatuddannelsen, skal du uploade din dispensationsansøgning samtidig. Er det først efter, at du har søgt om optagelse på kandidatuddannelsen, du bliver klar over, at du bliver forsinket, fx fordi du er dumpet en reeksamen i august, skal du søge dispensation ved at sende en mail på dette tidspunkt, dog senest den 25. august. Denne frist gælder også, selvom din reeksamen er placeret sidst i august.
Send din ansøgning til kandidatoptag
Ekstra eksamensforsøg for at kunne afslutte bacheloruddannelsen
Er du i den situation, at du udover ikke at have bestået din bacheloruddannelse også har opbrugt dine eksamensforsøg, får du også brug for at søge om og opnå dispensation til et ekstra eksamensforsøg. Du skal søge om dispensationen hos dit studienævn.
Kan du få SU?
Vær opmærksom på, at du alene er berettiget til SU til bacheloruddannelsen. Du kan ikke få SU til kandidatuddannelsen, før du er optaget på den, og det kan først ske, når din bacheloruddannelse er bestået.
Hvis du har en udenlandsk bacheloruddannelse, vil din ansøgning altid blive sendt til individuel faglig vurdering på det studie, hvorpå du søger om optagelse.
Du skal imidlertid være opmærksom på, at en udenlandsk bacheloruddannelse ikke nødvendigvis vurderes som værende på niveau med en dansk bacheloruddannelse.
Du kan kontakte Uddannelses- og Forskningsstyrelsen for at få oplyst, om din udenlandske bacheloruddannelse betragtes som en dansk bacheloruddannelse:
- "General assessments for specific countries" - Information om styrelsens generelle vurdering af uddannelser fra en række lande.
- "Before applying for assessment of your qualifications" - her kan du ansøge om vurdering af din konkrete uddannelses niveau.
Når AAU bedømmer, om du opfylder adgangskravet til den kandidatuddannelse, du søger optagelse på, skal vi primært lægge vægt på eksaminerne fra din bacheloruddannelse. Har du efter afslutningen af din bacheloruddannelse gennemført yderligere uddannelse eller kurser i Danmark eller udlandet, er det ikke muligt at inddrage det i bedømmelsen.
Supplering af dit adgangsgrundlag er dog muligt i to situationer og må omfatte max 30 ECTS.
Supplering før afslutning af din bacheloruddannelse
Enten skal aktiviteterne være foregået, før du afsluttede din bacheloruddannelse. Indsend dokumentation for kurset/kurserne, når du søger optagelse på kandidatuddannelsen. Suppleringen skal bestå af bestemte enkeltfag fra eksisterende bacheloruddannelse udbudt som deltidsuddannelse.
Supplering når du er betinget optaget på kandidaten
Alternativt skal suppleringen finde sted, efter du er blevet betinget optaget på kandidatuddannelsen på AAU. Optages du på betingelse af, at du skal gennemføre og bestå et eller flere kurser, kan kurset være placeret i slutningen af sommerferien, eller det kan være placeret undervejs i første studieår af kandidatuddannelsen. Suppleringen skal være gennemført og bestået inden fristen angivet i optagelsesbrevet for at du kan påbegynde og/eller fortsætte kandidatuddannelsen. Suppleringen vil bestå af bestemte enkeltfag fra eksisterende bacheloruddannelse udbudt som deltidsuddannelse.
Hvilke AAU-uddannelser benytter supplering?
Studienævnet for hver kandidatuddannelse fastlægger selv, om supplering er en mulighed for at komme til at opfylde uddannelsens adgangskrav. På kandidat.aau.dk skal du kigge under menupunktet 'Optagelse og adgangskrav' for at finde informationerne om evt. suppleringsmuligheder for den uddannelse, du søger optagelse på.
Betaling for supplering
Når du skal supplere, er der en egenbetaling på 600 kr. pr. ECTS. Du vil modtage en faktura for betaling, når du er blevet optaget på suppleringskurset.
Bemærk ny takst fra januar 2026
1.000 kr. per ECTS point
Kan du få SU?
Du skal være opmærksom på, at du selv skal betale for suppleringskurserne, og at kurserne ikke berettiger til SU.
Retskrav betyder, at du har ret til at blive optaget på den kandidatuddannelse, der er den naturlige overbygning af din bacheloruddannelses fagområde. Retskravet gælder til kandidatuddannelsen på det universitet, du har taget din bacheloruddannelse ved. I studieordningen for hver kandidatuddannelse kan du se, hvilken bacheloruddannelse, der giver retskrav til kandidatuddannelsen. Bemærk venligst, at retskravet kun gælder til kandidatuddannelsen på den campus, hvor bacheloruddannelsen er bestået.
Hidtil har retskravet været gældende, hvis optagelsen er sket i direkte forlængelse af den afsluttede bacheloruddannelse.
Fra og med 1. juli 2019 udvides retskravet til at gælde i 3 år.
De 3 års retskrav beregnes fra førstkommende optag med studiestart i september, efter du har bestået din bacheloruddannelse, og gælder de 3 næste år. Det vil sige, at inklusiv det år, du består din bacheloruddannelse, har du som retskravsbachelor krav om optagelse på retskravskandidatuddannelsen ved 4 optag (det år, du består din bachelor, og de 3 efterfølgende optag om sommeren). Bestod du din bacheloruddannelse i sommeren 2020, har du retskrav i 2020, 2021, 2022 og 2023.
Retskravet kan kun bruges én gang. Retskravet er brugt, når du har søgt optagelsen og accepteret den tilbudte studieplads på retskravskandidatuddannelsen. Hvis du ikke accepterer den tilbudte studieplads, anses retskravet ikke som brugt, og du har derved fortsat retskrav om optagelse, hvis de 3 år ikke er gået.
Retskravet er først brugt, når du har accepteret (takket ja) den tilbudte studieplads. I det øjeblik du takker ja til en tilbudt studieplads, som du har retskrav til, anses retskravet som brugt, og det er derfor ikke muligt at bruge retskravet til senere optag.
Vær opmærksom på at retskravet kun er gældende, hvis du søger om optagelse inden for ansøgningsfristen.
Vær opmærksom på, at kandidatreglen er gældende, selv om du har retskrav til optagelse.
Retskrav til samme campus
Retskravet gælder kun til kandidatuddannelsen på den campus, hvor bacheloruddannelsen er bestået.
Retskrav og adgangsbegrænsning
Du skal være særlig opmærksom på at benytte dit retskrav, hvis dit retskrav giver adgang til en adgangsbegrænset uddannelse, da du i perioden med retskrav, er sikret en studieplads på retskravskandidatuddannelsen. Først når alle ansøgere med retskrav har fået tilbudt en studieplads, vil andre kvalificerede ansøgere få tilbudt resterende studiepladser.
Hvis du søger ind på en dansksproget kandidatuddannelse er der krav om, at dine danskkvalifikationer er svarende til et gymnasialt Dansk A-niveau.
Du kan dokumentere, at du opfylder kravet om Dansk A på følgende måder:
- Bestået dansk eller nordisk gymnasial uddannelse
- Bestået dansk eller nordisk bacheloruddannelse hvor eksaminer er afholdt på dansk eller andet nordisk sprog
- Bestået realkompetencevurdering (RKV) i Dansk A
- Dansk A (gymnasialt enkeltfag)
- Studieprøven i dansk
For at vi anerkender Studieprøven i Dansk som dokumentation for Dansk A, er det en forudsætning, at du har bestået modersmål på højeste niveau fra din gymnasiale eksamen (undervisningssproget i den udenlandske eksamen, du tager betragtes som modersmål). Har du eksempelvis en tysk studentereksamen, skal du have Tysk på højeste niveau.
For ansøgere med den danske folkeskoles afgangsprøve
Danske ansøgere med en udenlandsk uddannelsesbaggrund, som tidligere har bestået den danske folkeskole og fået et fuldt afgangsbevis (altså et afgangsbevis med alle fag og ikke kun dansk) kan få dispensation fra kravet om dansk på A-niveau, såfremt de indsender dokumentation for deres afgangsbevis, og samtidigt dokumenterer bestået modersmål på højeste niveau fra deres gymnasiale eksamen (undervisningssproget i den gymnasiale eksamen betragtes som modersmålet). Det vil sige, har du eksempelvis en tysk studentereksamen, skal du have Tysk på højeste niveau.
Bemærk at der ikke kan dispenseres for kravet om Dansk A.
Hvis du søger ind på en engelsksproget kandidatuddannelse, er der krav om, at dine engelskkvalifikationer er svarende til et gymnasialt Engelsk B-niveau.
Du kan dokumentere, at du opfylder kravet om Engelsk B på følgende måder:
- Dansk gymnasial uddannelse
- Realkomptencevurdering fra VUC
- Engelsktest (se nedenstående)
Læs mere om engelskkravet og undtagelser her.
Engelsktest
IELTS (including IELTS Online) (academic test): 6.5 overall band score.
TOEFL iBT (internet-based + Home Edition): 85
C2 Proficiency (CPE): 180/ level C1
C1 Advanced (CAE): 180/ grade C
ECPE: Passed test including certificate
OBS! Nye krav til engelsktest gældende fra optaget September 2025.
IELTS (including IELTS Online) (academic test): 6.5 overall band score with a minimum score of 6.0 in each section.
TOEFL iBT (internet-based + Home Edition): 85 with a minimum score of 20 in each section.
C2 Proficiency (CPE): 180/ level C1
C1 Advanced (CAE): 180/ grade C
ECPE: Passed test including certificate
Vi accepterer ikke IELTS og TOEFL tests, der er mere end 2 år gamle på ansøgningstidspunktet.
Vi accepterer ikke "TOEFL MyBest Scores" eller "IELTS One Skill Retake".
Bemærk, at Aalborg Universitet foretager validitetstjek af dit test resultat ved den pågældende testudbyder.
Bemærk at der ikke kan dispenseres for kravet om Engelsk B.
Hvad er reglerne?
Ansøgere, der har gennemført en dansk eller udenlandsk kandidatuddannelse, kan kun optages på en ny bachelor-, professionsbachelor- eller kandidatuddannelse, hvis der er ledige pladser.
Hvis du bliver tilbudt optagelse på en uddannelse, inden du færdiggør din kandidatuddannelse, men afslutter den efterfølgende, kan du ikke starte på din nye uddannelse, medmindre det er en uddannelse med ledige pladser.
Vær opmærksom på, at kandidatreglen også er gældende for ansøgere med retskrav.
Hvis du har en udenlandsk kandidatuddannelse, gælder kandidatreglen kun, hvis din uddannelse er på niveau med en dansk kandidatuddannelse. Læs mere om vurdering af udenlandske uddannelser.
Dispensation for kandidatreglen
Vi kan give dig dispensation fra kandidatreglen, hvis vi vurderer, at du på grund af usædvanlige forhold ikke længere kan benytte din kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet.
Når vi vurderer din ansøgning om dispensation, lægger vi vægt på karakteren og omfanget af de usædvanlige forhold, du sender dokumentation for.
Det indgår desuden i vores vurdering, at de fleste kandidatuddannelser giver kvalifikationer og kompetencer, der er så generelle, at de kan bruges i en række forskellige jobs.
Arbejdsløshed inden for specifikke brancher eller skiftende interesser betragter vi ikke som et usædvanlige forhold, der kan danne grundlag for en dispensation.
Vurderer vi, at dine muligheder for at anvende din kandidatuddannelse ikke er udtømte, vil du få afslag på din ansøgning om dispensation.
Imødekommes din dispensationsansøgning, vil du ansøgning om optagelse blive vurderet på lige fod med øvrige ansøgere, såfremt du opfylder adgangskravet.
Afgørelse om dispensation sker altid efter en konkret, individuel vurdering. I praksis vil universitetet sjældent kunne dispensere fra kandidatreglen.
Dispensationsansøgningen
I en kort fritekst skal du redegøre for, hvorfor du ikke kan anvende din tidligere kandidatuddannelse på arbejdsmarkedet.
Du skal derudover uploade dokumentation, der bekræfter det, du skriver i din fritekst. Det kan for eksempel være en lægeerklæring eller sygejournal, du har fået, da du fik konstateret tabt erhvervsevne.
Hvis du vil søge dispensation for kandidatreglen til en Bacheloruddannelse, skal du uploade dispensationsansøgningen samt bilag til din ansøgning på www.optagelse.dk senest 15. marts kl. 12.00
Hvis du vil søge dispensation for kandidatreglen til en Kandidatuddannelse, skal du uploade dispensationsansøgningen samt bilag til din ansøgning i Ansøgningsportalen, senest 1. marts kl. 23.59
Kontakt
9220 Aalborg Øst
Mandag | 12:00 - 14:00 |
Tirsdag | 12:00 - 14:00 |
Onsdag | Lukket |
Torsdag | 12:00 - 14:00 |
Fredag | 12:00 - 14:00 |