Regler og rammer
Regler og rammer
Love og bekendtgørelser
Efter- og videreuddannelsesområdet reguleres overordnet af en række love og bekendtgørelser.
Ud over de overordnede love og bekendtgørelser har hver uddannelse en uddannelsesbekendtgørelse, som udstedes af enten Undervisningsministeriet (diplomuddannelserne) eller Uddannelses- og Forskningsministeriet (de øvrige deltidsuddannelser og enkeltfag på deltid på Aalborg Universitet).
Uddannelsesbekendtgørelsen sætter rammerne for den mere konkrete studieordning, som det enkelte universitet udarbejder for hver uddannelse. Studieordningen indeholder oplysninger om de enkelte undervisnings- og eksamensaktiviteters indhold og omfang.
Det formelle grundlag for Aalborg Universitets deltidsuddannelser findes i:
- Bekendtgørelse af lov om universiteter (universitetsloven)
LBK nr 778 af 07/08/2019 - Bekendtgørelse af lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (ÅU-loven)
LBK nr. 609 af 28/05/2019 - Bekendtgørelse af lov om videregående uddannelse (videreuddannelsessystemet) for voksne (VFV),
LBK nr. 1038 af 30/08/2017 - Bekendtgørelse om åben uddannelse på videregående niveau
BEK nr. 1823 af 28/12/2023 - Bekendtgørelse om åben uddannelse og tilskud til arbejdsmarkedsuddannelser mv.
BEK nr. 957 af 19/08/2015 - Bekendtgørelse om universitetsuddannelser tilrettelagt på deltid (deltidsbekendtgørelsen)
BEK nr. 2272 af 01/12/2021 - Bekendtgørelse om særskilte moduler
BEK nr. 1793 af 27/12/2018 - Bekendtgørelse om eksamener og prøver ved professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser
BEK nr 863 af 14/06/2022 - Bekendtgørelse om realkompetencevurdering i forhold til akademi- og diplomuddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område
BEK nr. 1328 af 20/06/2021 - Bekendtgørelse om universitetsuddannelser tilrettelagt på heltid (uddannelsesbekendtgørelsen)
BEK nr 2285 af 01/12/2021 - Bekendtgørelse om adgang til universitetsuddannelser tilrettelagt på heltid (adgangsbekendtgørelsen)
BEK. nr. 35 af 13/01/2022 - Bekendtgørelse om eksamen og censur ved universitetsuddannelser (eksamensbekendtgørelsen)
BEK nr 2271 af 01/12/2021 - Bekendtgørelse om karakterskala ved uddannelser på Uddannelses- og Forskningsministeriets område (karakterskalabekendtgørelsen)
BEK nr 1125 af 04/07/2022 - Bekendtgørelse om ankenævn for afgørelser om merit i universitetsuddannelser (meritankenævnsbekendtgørelsen)
BEK nr. 1517 af 16/12/2013
Masteruddannelser
Alle Aalborg Universitets masteruddannelser på nær den fleksible master hører under den samme "paraply-bekendtgørelse": Bekendtgørelse om masteruddannelser ved universiteterne (masterbekendtgørelsen), BEK nr. 19 af 09/01/2020.
Masteruddannelse som fleksibelt forløb (Fleksibel master)
Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelse for voksne, BEK nr. 1348 af 29/11/2013.
Erhvervsøkonomisk diplomuddannelse (HD)
Bekendtgørelse om den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse HD, BEK nr. 774 af 12/06/2018.
Heltidsuddannelser tilrettelagt på deltid (Heltid på deltid)
Disse uddannelser, inkl. enkeltfag udbudt som heltid på deltid, hører under Bekendtgørelse om universitetsuddannelser tilrettelagt på heltid (uddannelsesbekendtgørelsen)
BEK. nr. 2285 af 01/12/2021
Denne bekendtgørelse dækker også de tilsvarende uddannelser, når de læses på fuld tid af universitetets dagstuderende.
Tompladsordningen
Enkeltfag via Tompladsordningen hører under Bekendtgørelse om universitetsuddannelser tilrettelagt på heltid (uddannelsesbekendtgørelsen)
BEK. nr. 2285 af 01/12/2021
Studieordninger
Studieordningerne indeholder detaljerede oplysninger om hver uddannelse, bl.a. oplysninger om adgangskrav, fagbeskrivelser og eksamensbeskrivelser. Du finder studieordningerne i Aalborg Universitets Studieordningsbase. Vær opmærksom på at vælge den korrekte/relevante årgang.
Aalborg Universitet indgår i et samarbejde - kaldet "IT-vest" - med Syddansk Universitet og Aarhus Universitet om udbud af deltidsuddannelsen Master i IT.
Studieordningen for Master i IT er fælles for alle tre universiteter. Den består af en studieordning og et fagbilag. Fagbilaget opdateres en gang årligt i forhold til det aktuelle fagpakkeudbud.
Du finder studieordningerne og fagbilagene i Aalborg Universitets Studieordningsbase her:
- Specialiseringen Organisation
- Specialiseringen Interaktionsdesign og multimedier
- Specialiseringen Softwarekonstruktion
Vær opmærksom på at vælge den korrekte/relevante årgang.
For vejledere og administratorer:
Læs mere om regelgrundlaget for Master i IT på IT-vest hjemmesiden.
Eksamen
Alle prøver og eksaminer på efter- og videreuddannelserne afvikles efter reglerne i den studieordning og bekendtgørelse, der gælder for den uddannelse, det enkeltfag eller det modul, du er indskrevet på.
Det er et krav for at gå til eksamen, at du har betalt deltagerbetalingen. Betalingen af deltagerbetalingen giver ret til tre eksamensforsøg. Det vil sige, at du højst tre gange kan være indstillet til den samme prøve eller anden form for bedømmelse. Hvis du har brug for yderligere eksamensforsøg, skal der søges om dispensation ved studienævnet for uddannelsen.
Når betalingen for din uddannelse er registreret, sørger universitetet i løbet af semesteret for, at du også bliver tilmeldt de eksamener, der er knyttet til din uddannelse i det pågældende semester (halve år), som du har betalt for.
Vi anbefaler, at du så vidt muligt aflægger prøver m.v. undervejs i studieforløbet eller i umiddelbar forlængelse heraf. Dels fordi du så er sikker på at kunne gå til eksamen hos de undervisere, du kender fra studiet, dels fordi der kan ske ændringer i de uddannelsesbekendtgørelser og studieordninger, som uddannelsen har været tilrettelagt efter.
Vælger du at udskyde en eller flere eksamener (også hvis det er pga. sygdom), skal du selv - via STADS-selvbetjening - framelde dig den/de eksamener, du er tilmeldt. Du kan evt. også kontakte din studiesekretær. Du er selv ansvarlig for at holde dig orienteret om eventuelle ændringer i studieordninger og uddannelsesbekendtgørelser, der måtte være foretaget inden næste gang, du går til eksamen.
Hvis du har udskudt en eksamen eller skal til reeksamen pga. eksempelvis sygdom, skal du også selv sørge for i god tid at tilmelde dig denne eksamen ved at kontakte din studiesekretær.
Efter henholdsvis d. 1. marts og 1. oktober kan du gå ind i STADS-selvbetjening og se dine undervisnings- og eksamenstilmeldinger.
Hvis du ønsker dispensation fra de eksamensregler, der fremgår af studieordningen for den uddannelse, du er indskrevet under, skal du sende en ansøgning om dispensation til studienævnet for uddannelsen.
Hvis du ønsker at klage over en eksamen, skal du indsende klagen til Aalborg Universitet og stile den til dit studienævn eller fakultetskontoret. Klagen skal være skriftlig og indeholde en begrundelse. Klagen skal være indgivet senest to uger efter, at bedømmelsen af eksamensresultatet er offentliggjort.
Klagevejledninger
Hvis du ønsker at klage over afgørelsen på din ansøgning om optagelse på en efter- og videreuddannelse, skal du sende en skriftlig, begrundet klage til:
Aalborg Universitet
Studieservice, Efteruddannelse
Fredrik Bajers Vej 1
9220 Aalborg Ø.
eller via e-mail til efteruddannelse@aau.dk.
Klagen skal være os i hænde senest to uger efter, at du har modtaget den afgørelsesbesked, du ønsker at klage over. Efter at vi har modtaget din klage, vurderer Aalborg Universitet sagen på ny og meddeler dig herefter afgørelsen.
Klage over retlige spørgsmål
I forhold til klager, som omhandler retlige spørgsmål, kan universitetets afgørelse indbringes for Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at universitetets afgørelse strider mod gældende ret og almindelige forvaltningsretlige principper.
Du skal sende en skriftlig, begrundet klage via e-mail til efteruddannelse@aau.dk.
Klagen skal være os i hænde senest to uger efter, at du har modtaget den afgørelsesbesked, du ønsker at klage over. Det er vigtigt, at du overholder klagefristen, da klagen ellers som altovervejende hovedregel vil blive afvist.
Efter at vi har modtaget din klage, vurderer Aalborg Universitet sagen på ny og afgiver en udtalelse, som du har mulighed for at kommentere på inden for en 1 uge. Aalborg Universitet sender herefter klagen, vedlagt udtalelsen og dine eventuelle kommentarer hertil, til Styrelsen for Forskning og Uddannelse, som behandler sagen og træffer den endelige afgørelse.
Se evt. Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside og Bekendtgørelse om universitetsuddannelser tilrettelagt på deltid (deltidsbekendtgørelsen), BEK. nr. 2272 af 01/12/2021.
Vedrørende danske uddannelseselementer
Hvis din meritafgørelse drejer sig om merit for danske uddannelseselementer, inkl. forhåndsmerit, skal din klage indbringes for meritankenævnet på Aalborg Universitet. Proceduren er således:
Du skal sende en skriftlig, begrundet klage via e-mail til det studienævn på Aalborg Universitet, som har truffet meritafgørelsen.
Klagen skal være os i hænde senest to uger efter, at du har modtaget den meritafgørelsesbesked, du ønsker at klage over. Det er vigtigt, at du overholder klagefristen, da klagen ellers som altovervejende hovedregel vil blive afvist.
Aalborg Universitets rektor nedsætter herefter meritankenævnet hurtigst mulig efter at anken er indgivet. Meritankenævnets afgørelse meddeles universitetet senest 1 måned efter, at rektor har nedsat ankenævnet. I beregningen indgår juli måned ikke. Herefter giver universitetet hurtigst muligt dig meddelelse om ankenævnets afgørelse.
Meritankenævnets afgørelse kan, for så vidt angår den faglige vurdering, ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Vedrørende udenlandske uddannelseselementer
Hvis din meritafgørelse drejer sig om merit for udenlandske uddannelsesaktiviteter, skal din klage indbringes for Kvalifikationsnævnet.
Du skal sende en skriftlig, begrundet klage via e-mail til det studienævn på Aalborg Universitet, som har truffet meritafgørelsen. Studienævnet skal have modtaget din klage senest 4 uger efter, at du har modtaget meritafgørelsen.
Læs videre på Kvalifikationsnævnets hjemmeside for mere information om proceduren.
Klage over retlige spørgsmål
I forhold til klager, som omhandler retlige spørgsmål, kan universitetets afgørelse, inkl. meritankenævnets afgørelse, indbringes for Styrelsen for Forskning og Uddannelse. Det betyder, at du kan klage, hvis du mener, at universitetets afgørelse strider mod gældende ret og almindelige forvaltningsretlige principper.
Du skal sende en skriftlig, begrundet klage via e-mail til det studienævn på Aalborg Universitet, som har truffet meritafgørelsen.
Universitetet skal have modtaget klagen senest to uger efter, at du har modtaget den afgørelsesbesked, du ønsker at klage over. Det er vigtigt, at du overholder klagefristen, da klagen ellers som altovervejende hovedregel vil blive afvist.
Efter at vi har modtaget din klage, vurderer Aalborg Universitet sagen på ny og afgiver en udtalelse, som du har mulighed for at kommentere på inden for en 1 uge. Aalborg Universitet sender herefter klagen, vedlagt udtalelsen og dine eventuelle kommentarer hertil, til Styrelsen for Forskning og Uddannelse, som behandler sagen og træffer den endelige afgørelse.
Se evt. Bekendtgørelse om ankenævn for afgørelser om merit i universitetsuddannelser (meritankenævnsbekendtgørelsen), BEK. nr. 1517 af 16/12/2013.
Hvis du ønsker at klage over en meritafgørelse eller en realkompetencevurdering i forhold til den erhvervsøkonomiske diplomuddannelse (HD), skal du senest 4 uger fra modtagelsen af afgørelsen sende en klage til Aalborg Universitet.
Du skal sende din klage til:
Aalborg Universitet
Studieservice, Efteruddannelse
Fredrik Bajers Vej 1
9220 Aalborg Ø
eller via e-mail til efteruddannelse@aau.dk.
Klager vedrørende merit og realkompetencevurderinger indbringes for Kvalifikationsnævnet, som er en uafhængig klageinstans. Du skal derfor stile din klage til Kvalifikationsnævnet men sende den til kontoret for Efteruddannelse, som videresender klagen til HD-studienævnet.
HD-studienævnet vurderer sagen på ny og afgiver en udtalelse. Fastholder HD-studienævnet sin afgørelse, sender Aalborg Universitet herefter klagen videre til Kvalifikationsnævnet vedlagt udtalelse omkring afgørelsen. Sagen behandles i Kvalifikationsnævnet, som træffer den endelige afgørelse.
Suppleringsfag
Hvis du har brug for at supplere din bachelor- eller professionsbacheloruddannelse med et eller flere enkeltfag for at opfylde adgangskravene til en kandidatuddannelse, gælder følgende regler for supplering i forhold til optagelse på en kandidatuddannelse:
Aalborg Universitet kan lægge vægt på op til 30 ECTS point suppleringsfag ud over din adgangsgivende bachelor- eller professionsbacheloruddannelse i bedømmelsen af, om du opfylder adgangskravene til en kandidatuddannelse. Forudsætningen er, at du har bestået suppleringsaktiviteterne før afslutningen af din adgangsgivende bachelor- eller professionsbacheloruddannelse.
Alternativt kan du gennemføre suppleringen efter din afsluttede bachelor- eller professionsbacheloruddannelse under betingelse af, at du er blevet betinget optaget på kandidatuddannelsen, inden du begyndte på din supplering.
Du skal søge om optagelse på faget/fagene via tompladsordningen.
Deltagerbetalingen for suppleringsfag er den samme som for øvrige fag under tompladsordningen.
Læs evt. mere om reglerne for supplering på Uddannelses- og Forskningsmisiteriets hjemmeside.
Ledige
Det er arbejdsmarkedslovgivningen, der fastsætter reglerne for lediges deltagelse i undervisning. Hvis du er ledig på ansøgningstidspunktet, bør du derfor altid kontakte din A-kasse og jobcecnter, inden du søger om optagelse på et kursus eller en uddannelse på Aalborg Universitet. Du skal have afklaret både, om du må deltage i undervisningen, og de økonomiske forhold omkring evt. deltagelse.
Vi råder dig ligeledes til at kontakte din A-kasse og jobcenter, hvis du bliver ledig i løbet af dit studieforløb.
Forbehold
Aalborg Universitet forbeholder sig retten til at undlade at igangsætte de uddannelser, fagpakker, moduler og enkeltfag, som er udbudt på hjemmesiden, på grund af utilstrækkelig søgning eller andre særlige omstændigheder.
Der tages forbehold for ændringer i deltagerbetalingen, indholdet i uddannelserne, afholdelsestidspunkt og -sted m.v.
Der tages desuden forbehold for fejl, mangler og ændringer i informationen på hjemmesiden.