Spring til indhold

Mikkel Andersen, CEO, Højbjerg Maskinfabrik

MMT GAV MIKKEL EVNEN TIL AT FORSTÅ OG STILLE DE RIGTIGE SPØRGSMÅL

Allerede som 26-årig landede Mikkel Winther Andersen sin første lederstilling hos Grundfos, og lige siden har han gennem en kombination af uddannelse og praktisk erfaring udviklet sig hen imod den ultimative lederstilling som CEO, som han i dag bestrider hos lastbilkranproducenten Højbjerg Maskinfabrik (HMF). Her skulle en MMT (Master in Management of Technology) fra Aalborg Universitet vise sig at blive det afgørende skub.

Mikkel Andersen, CEO, Højbjerg Maskinfabrik

MMT GAV MIKKEL EVNEN TIL AT FORSTÅ OG STILLE DE RIGTIGE SPØRGSMÅL

Allerede som 26-årig landede Mikkel Winther Andersen sin første lederstilling hos Grundfos, og lige siden har han gennem en kombination af uddannelse og praktisk erfaring udviklet sig hen imod den ultimative lederstilling som CEO, som han i dag bestrider hos lastbilkranproducenten Højbjerg Maskinfabrik (HMF). Her skulle en MMT (Master in Management of Technology) fra Aalborg Universitet vise sig at blive det afgørende skub.

Evnen til at forstå og stille de rigtige spørgsmål

Spørger man Mikkel Winther Andersen, hvilke kompetencer MMT har givet ham, er det først og fremmest forståelsen for og det at kunne se de store sammenhænge, han fremhæver. Her bruger han det klassiske eksempel med at bygge en katedral til at illustrere sin pointe:

- Det at kunne se tingene i et større perspektiv har en kæmpe betydning – føler man for eksempel, at man blot bygger et stykke mur eller en hel katedral? Det giver én motivation, når man kan se de store linjer i det, man laver. Og samtidig giver det en forståelse for, hvad man skal have for øje, også på længere sigt.

På grund af den større forståelse kan man ifølge Mikkel Winther Andersen således også bedre udfordre grundantagelser og stille de rigtige spørgsmål til dygtige medarbejdere, der er specialister inden for deres område:

- I kraft af min MMT kan jeg i højere grad snakke med i de forskellige dele af virksomheden, selvom det ikke nødvendigvis er inden for mit eget kompetenceområde. Men fordi jeg nu bedre forstår virksomheden, og hvordan den fungerer som helhed, kan jeg stille de rigtige spørgsmål, så vi sammen forbedrer os og bevæger os i samme retning. På den måde er det min forhåbning, at både mine dygtige medarbejdere og virksomheden udvikler og forbedrer sig.

Stilstand er tilbagegang

Det mener Mikkel Winther Andersen, der i dag sidder i direktørstolen hos HMF, Højbjerg Maskinfabrik, som producerer lastbilkraner. Og den holdning er tydelig at spore i hans CV, som har bevæget sig hele vejen fra landbrugsmaskinmekaniker over flere forskellige lederstillinger hos Grundfos til den nuværende CEO-stilling.

Men bevægelsen er ikke sket i kvantespring – det har været en gradvis udvikling, hvor Mikkel Winther Andersen løbende har sørget for at være på forkant med sin egen ledelsesudvikling. Først med en uddannelse som maskinmester og siden med interne forløb hos Grundfos, en bachelor i ledelse fra Aarhus Universitet, et europæisk certifikat i vedligeholdelsesledelse og senest en MMT-uddannelse på Aalborg Universitet.

- Da jeg blev tilbudt en MBA, valgte jeg mere specifikt en MMT på Aalborg Universitet, fordi flere af mine kollegaer havde taget uddannelsen og anbefalede den. Derudover kunne jeg se, at uddannelsesforløbet ville give mig nogle af de kompetencer, jeg havde brug for i kraft af de udfordringer, jeg stod overfor ved at gå fra udelukkende at beskæftige mig med den danske del af organisationen til at få forståelse for de forskellige kulturer på fabrikkerne i Norge, England og Tyskland samt omkring 35 forskellige internationale samarbejdspartnere, siger Mikkel Winther Andersen og tilføjer:

- Jeg forsøger hele tiden at holde mig opdateret og udvikle mig på uddannelsesfronten, så jeg er bedst muligt rustet til den stilling, jeg sidder i eller arbejder mig hen imod. Jeg får energi af at dygtiggøre mig og få nye udfordringer – både på det teoretiske og praktiske plan – fremfor at strande i faste rutiner. Jeg skal kunne se en udvikling og føle, at jeg bevæger mig i en retning. Derudover har det altid tiltalt mig at kunne påvirke noget, træffe de rigtige beslutninger og have en holdning til det, jeg arbejder med, og det er i høj grad noget, som MMT har styrket mig i at kunne.

Fra leder i kæmpe koncern til CEO i mellemstor virksomhed

Netop det med beslutningerne var en af de primære grunde til, at Mikkel Winther Andersen efter endt MMT-uddannelse så småt begyndte at stile mod en stilling som CEO i en lidt mindre organisation, end den han sad i. - Grundfos var et rigtig godt sted at være leder, hvor jeg havde mange muligheder og udviklede mig meget, og derfor endte jeg også med at blive der i 15 år. På de år gik jeg fra at være leder af en produktionsenhed med 50 medarbejdere til at være fabrikschef med ansvar for tre fabrikker og 500 medarbejdere, fortæller han og fortsætter: - Men MMT-uddannelsen havde gjort mig nysgerrig og givet mig lyst til at prøve mine ledelseskompetencer af i nye kontekster og sammenhænge, hvor jeg var tættere på beslutningerne. Efter et par år hos Grundfos tog jeg derfor springet over til HMF – først som COO og ikke lang tid efter som CEO.

Personlig udvikling: Prioritering og work-life-balance

MMT-uddannelsen har ikke kun rustet Mikkel Winther Andersen til at gå fra fabrikschef til CEO – den har også givet ham nogle uvurderlige personlige kompetencer, som han har taget med og stadig bruger i dag:

- Når man tager en MMT, er det nødvendigt, at man lærer at prioritere sin tid benhårdt. Og hvis man ikke kan det i forvejen, lærer man det der – det er simpelthen nødvendigt. For mig betød det: Uddannelse, familie og job. Det var det, jeg skulle bruge min tid på i de to år. Og så måtte jeg så vurdere, hvilke pensumtekster, der var vigtigst at læse – og hvilke jeg kunne nøjes med at skimme eller skippe – hvilke familiearrangementer, der faktisk betød noget, og hvilke projekter, jeg skulle fokusere på på arbejdet.

Han tilføjer, at det er en personlig udvikling, der hjælper ham med at bruge sin energi rigtigt og sikre en optimal work-life-balance. Noget, der er vigtigt, når man arbejder med teknologiledelse på højt plan.

VIL DU VIDE MERE?

Har du spørgsmål til ansøgningsprocessen, adgangskrav eller andet relateret til MMT-uddannelsen, ringer vi gerne til dig. Du kan også vælge i første omgang at holde dig orienteret om MMT-uddannelsen og blive inviteret til informationsmøder og andre arrangementer.

Skal vi kontakte dig?Vil du holdes orienteret om nyheder, informationsmøder og øvrige MMT-arrangementer?