Spring til indhold

Kaj Pihl, Humana People to People

NYE EU-KRAV SKABER AKUT BEHOV FOR TEKNOLOGISK UDVIKLING PÅ MILJØ- OG RESSOURCEOMRÅDET

En række nye EU-krav skaber behov for kraftig teknologisk udvikling på miljø- og ressourceområdet, hvis de ambitiøse målsætninger skal imødeses. Det kalder på ny viden fra centrale aktører i branchen, og derfor gennemfører miljørådgiver Kaj Pihl fra en stor humanitær organisation nu en af Danmarks mest krævende Executive MBA-uddannelser med teknologisk fokus.

Kaj Pihl fra Humana People to People giver en hånd med i tøjsorteringen

Kravene til bæredygtig håndtering af tekstiler stiger stejlt i disse år. Det sker blandt andet som følge af EU's reviderede affaldsrammedirektiv samt Europa-kommissionens tekstilstrategi, som blandt andet stiller krav til, at de tekstilprodukter, der sættes på EU-markedet i 2030, er langtidsholdbare og genanvendelige, fri for skadelig kemi og produceret under hensyntagen til sociale rettigheder og miljø. Dertil kommer strengere krav til en højere genanvendelsesprocent, som skal fremme den cirkulære økonomi i EU.

De ambitiøse målsætninger kalder på en kraftig teknologisk udvikling på miljø- og ressourceområdet. Det mærker man blandt andet hos en af de store humanitære organisationer inden for indsamling og genbrug af tekstiler, Humana People to People, som er en sammenslutning af 29 uafhængige organisationer, der er involveret i humanitære og bæredygtige udviklingsaktiviteter verden over. Virksomhedens aktiviteter tæller blandt andet indsamling af tøj, som pakkes til eksport og sendes til professionel sortering. Her bliver størstedelen genbrugt, mens en mindre del bliver genanvendt, og netop genanvendelsen kommer ifølge miljø- og genbrugsrådgiver Kaj Pihl til at fylde mere de kommende år, hvilket betyder, at der er behov for opgradering af virksomhedens nuværende vidensniveau for at kunne følge med udviklingen.

- Helt konkret betyder det, at hvor det tidligere var godt nok at samle den bedste del af tøjet ind og sende videre til fattige lande, så kommer der til at være nogle helt andre krav i fremtiden, lyder det fra Kaj Pihl, som fortsætter:

- Der ligger et helt nyt potentiale i at se på hele værdikæden, og hvordan man kan genanvende tekstilaffald ved eksempelvis omdannelse til nye materialer. Det vil nedbringe affaldsmængden markant og således bidrage positivt til udledningen på verdensplan inden for en af de mest CO2-tunge brancher, fortæller Kaj Pihl.

Teknologisk fokus skaber løsninger til fremtiden  

De skærpede miljøkrav har fået Kaj Pihl til at starte på en af Danmarks hårdeste MBA-uddannelse Master in Management of Technology (MMT), som fokuserer på ledelsesmæssige og organisatoriske forandringer gennem anvendelsen af teknologi. Og netop det teknologiske fokus var afgørende for Kaj Pihls efteruddannelsesvalg. 

- Som en naturlig konsekvens af de nye direktiver inden for vores arbejdsområde er jeg nødt til at være dygtigere, vide mere, kunne finde bedre løsninger og frem for alt være så meget i trit med tiden, at jeg kan bidrage til fornuftige, professionelle og værdifulde løsninger for fremtiden, både på det teknologiske og ledelsesmæssige plan.

Kaj Pihl har beskæftiget sig med genbrug og udviklingsprojekter siden midten af 1980’erne, hvor han blandt andet stod i spidsen for to genbrugsbutikker i Aalborg og indsamling af brugt tøj i det nordlige Jylland. I dag er han som miljø- og genbrugsrådgiver hos Humana People to People ansvarlig for forskning i indsamling, genbrug og genanvendelse af tøj i Europa samt undersøgelse og påvirkning af fremtidige regelsæt for tekstilindsamling. Men selvom Kaj Pihl har årelang erfaring og selv-lærte kapaciteter fra et langt arbejdsliv med i bagagen, kan MMT ifølge miljøeksperten, som aktuelt studerer på 2. semester af uddannelsen, alligevel bidrage med noget nyt til værktøjskassen.

- Gennem uddannelsesforløbet får vi mulighed for at dykke ned i egen virksomhed og arbejde med de specifikke udfordringer, som vi står overfor. Helt konkret er jeg netop nu i gang med at studere en række af de hovedproblematikker, som EU-direktivet medfører for vores virksomhed og branchen som helhed, forklarer Kaj Pihl og tilføjer afslutningsvist:

- Ændringerne får helt konkret nogle konsekvenser på det lovgivningsmæssige område, men også hvilke teknologiske løsninger vi skal interessere os for og implementere fremadrettet. MMT bidrager i den forbindelse til at kvalificere de beslutninger, vi træffer om virksomhedens fremtid.

MMT-uddannelsen er forankret på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, der fem år i træk er blevet kåret som Europas bedste ingeniøruniversitet.

Flemming Møller Hansen fra Kamstrup A/S holder dimittendtale i 2021

OM MASTER IN MANAGEMENT OF TECHNOLOGY

Master in Management of Technology (MMT) er en toårig Executive MBA for ledere og mellemledere i industrien, IT-sektoren og den offentlige sektor. Uddannelsen fokuserer på ledelsesmæssige og organisatoriske forandringer gennem anvendelsen af teknologi. MMT, der er forankret på Aalborg Universitet, har siden 1997 uddannet mere end 300 dimittender fra en række af landets største virksomheder. MMT er en del af Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, der i fem år i træk – senest i 2021 – er blevet udnævnt som det bedste ingeniøruniversitet i Europa af U.S. News & World Reports rangliste ”Best Global Universities”.

Flemming Møller Hansen fra Kamstrup A/S holder dimittendtale i 2021

Om Humana People to People

Humana People to People (HPP) er en sammenslutning af 29 uafhængige organisationer, der er involveret i humanitære og bæredygtige udviklingsaktiviteter. HPP voksede ud af en progressiv uddannelsesbevægelse i 1970'erne og er forankret i en forpligtelse til at takle nogle af verdens store humanitære, sociale og miljømæssige udfordringer.

Medlemmer af HPP er aktive i 45 lande fordelt på fem kontinenter. HPP implementerer over 1.400 udviklingsprojekter med fokus på bæredygtigt landbrug og miljø, samfundsudvikling, sundhed og uddannelse og når ud til over 12 millioner mennesker i Afrika, Asien og Central- og Sydamerika.