Spring til indhold

Jesper Als Velling fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

JESPER HAR BRUGT SIN MASTERUDDANNELSE TIL AT UDVIKLE SIG SOM LEDER OG STIGE I GRADERNE

En Master in Management of Technology (MMT) fra Aalborg Universitet var med til at accelerere Jesper Als Vellings karriere, så han i dag kan kalde sig orlogskaptajn med materiel- og ledelsesansvar i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. I dag bruger han værktøjer fra uddannelsen på daglig basis.

Jesper Als Velling fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

JESPER HAR BRUGT SIN MASTERUDDANNELSE TIL AT UDVIKLE SIG SOM LEDER OG STIGE I GRADERNE

En Master in Management of Technology (MMT) fra Aalborg Universitet var med til at accelerere Jesper Als Vellings karriere, så han i dag kan kalde sig orlogskaptajn med materiel- og ledelsesansvar i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. I dag bruger han værktøjer fra uddannelsen på daglig basis.

Jesper Als Velling er en mand, der vil fremad. Det er tydeligt at mærke, når han taler. Ordene strømmer energisk og venligt ud, når han fortæller om sin spændende karriere, der er gået hele vejen fra elektriker i Søværnet til orlogskaptajn med ledelsesansvar i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Og hvis man spørger, hvad der motiverer ham, er han ikke i tvivl:

- Jeg er helt klart motiveret af at udvikle mig både fagligt og personligt, så jeg hele tiden kan bringe nye kvalifikationer i spil der, hvor jeg er – eller flytte mig til et nyt sted, hvor der er behov for mine kompetencer. På den måde kan jeg nemlig bidrage til at skabe værdifulde forandringer for organisationen og optimere processer i det operationelle lag, lyder det fra Jesper Als Velling, som fortsætter med et smil:

- Min kære hustru spørger mig nogle gange – halvt i sjov, halvt i alvor – om jeg ikke kunne sætte farten lidt ned og stoppe op, bare en gang imellem. Men hun kender mig jo og ved også godt, at det er min natur, og at det er processen og fremdriften, jeg trives i. At jeg har det bedst, når jeg udfordrer mig selv og løbende sætter nye mål. Og det har hun heldigvis stor forståelse for.

Jesper startede sin karriere i den tekniske verden med en uddannelse som elektriker i år 1994 og fik herefter job i Søværnet, hvor han sejlede som maskinmand. Fra 2001 til 2005 tog han en bachelor som søofficer, og i 2008 supplerede han med en etårig videreuddannelse for officerer med fokus på ledelse. I de mellemliggende og følgende år har han skiftet mellem stillinger i det private erhvervsliv og Forsvaret, hvor den røde tråd har været ledelse og teknik.

Den perfekte kombination af ledelse, teknik og fordybelse

Da Jesper i 2018 var projektleder i Forsvarsministeriet og havde et ønske om at udvikle sig endnu mere som teknisk leder, var det i første omgang nærliggende at søge den militære masteruddannelse ved Forsvarsakademiet. Men han kunne mærke, at der denne gang skulle ske noget nyt, og her fangede MMT, der uddanner ledere til at stå i spidsen for teknologisk forandring, hans opmærksomhed

- Som søofficer havde jeg jo i forvejen en solid grunduddannelse i ledelse, så det, jeg søgte, var i højere grad en mere specialiseret uddannelse, der både havde fokus på ledelse og teknik og kunne kombinere de to områder. Jeg ville gerne vide, hvordan man kunne få mest muligt ud af teknologien fra et ledelsesmæssigt perspektiv, og det var netop dét, MMT kunne give mig, siger Jesper.

Jesper bor i Herlev sammen med sin hustru og to børn, og selvom der også udbydes en MMT-uddannelse i Lyngby, valgte han at tage sin uddannelse på Aalborg Universitet (AAU).

-  Selvom der er langt fra Herlev til Aalborg, var uddannelsen på AAU tilrettelagt med intensive seminarer fra torsdag til lørdag en gang om måneden, hvilket var helt ideel for mig. På den måde synes jeg også, at man bedre kan fordybe sig i undervisningen. Da jeg ofte er i Frederikshavn i forbindelse med mit arbejde, var det nemt for mig at smutte omkring Aalborg på vejen hjem, siger Jesper.

Et inkorporeret mindset med mange facetter

Når Jesper skal beskrive sin oplevelse med MMT-uddannelsen på AAU, er det ikke en simpel how-to-guide med bulletpoints, men nærmere en metodisk tilgang med konkrete værktøjer, han beskriver:

- MMT-uddannelsen giver en form for inkorporeret mindset, hvor man lærer at angribe et issue fra mange forskellige vinkler og tænke alle facetter grundigt igennem. Man får en teoretisk og metodisk ramme at operere indenfor, hvilket er meget motiverende. Det er en helt grundlæggende tilgang, som jeg tager med mig videre og bruger i mit arbejde hver eneste dag, siger Jesper og tilføjer:

- Det kan måske lyde en anelse abstrakt, men det er det langt fra. Uddannelsen giver udover den teoretiske forståelsesramme også helt konkrete værktøjer, som er meget håndgribelige. Generelt er MMT en meget praksisnær og anvendelig uddannelse, hvor man får lov til at arbejde med egne selvvalgte projekter.

Efter en grundig virksomhedsanalyse på de to første semestre valgte Jesper at arbejde med et projekt, der handlede om, hvordan man gennem teknisk ledelse kunne optimere indkøb af materiel. Et projekt, der var skræddersyet til hans arbejde i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. I den forbindelse kunne han gøre brug af de konkrete segmenteringsværktøjer, som han havde fået kendskab til og arbejdet med på MMT-uddannelsen.

Med en MMT-uddannelse i rygsækken er man godt klædt på

- Med udgangspunkt i teoretiske modeller, praksisnære redskaber og vejledning fra de fagligt kompetente forskere og ansatte på AAU klæder en uddannelse fra MMT dig godt og grundigt på til at arbejde struktureret med nye forandringsprojekter. Man er således solidt rustet til alt det uforudsigelige, som fremtiden vil bringe af udfordringer inden for ledelsesteknologi.

Mere uddannelse og fremtidig praksis

Jesper færdiggjorde sin MMT-uddannelse i 2020 og bruger i høj grad færdighederne i sit nuværende job:

- MMT lærer dig at lægge en langsigtet strategi, hvor du kan sætte ord på processerne og forklare, hvad der skal ske og hvordan. Du lærer at sætte dig ned og analysere hele vejen rundt om situationen, så du kan forudse de forskellige muligheder og forhindringer. Jeg har virkelig lært meget i løbet af de to år, siger Jesper.

På baggrund af uddannelsen landede Jesper sin nuværende stilling, hvor han dagligt anvender sine tekniske ledelseskompetencer i forbindelse med optimering af flådens materiel:

- Jeg står med nogle store teknologiprojekter, og i den forbindelse har uddannelsen lært mig at arbejde på tværs i store organisationer, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse jo er, og få størst muligt udbytte af samspillet mellem organisation og teknologi.

De kompetencer kan også blive nyttige i fremtiden, når hele flåden skal skiftes ud. Her ser Jesper særligt en aktuel og spændende udfordring i at tænke strategisk, når den nye bæredygtige teknologi skal indkøbes og implementeres. Heldigvis er han godt klædt på til at tage udfordringen op.