Nyhed
Shitposting giver teenagepiger et frirum og skaber samhørighed

Nyhed
Shitposting giver teenagepiger et frirum og skaber samhørighed

Shitposting giver teenagepiger et frirum og skaber samhørighed
Nyhed
Nyhed
Af Susanne H. Knudsen for AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Shutterstock
Shitposting har traditionelt handlet om at dele ironiske kommentarer eller billeder i dårlig kvalitet i kommentarspor på sociale medier, men i dag har teenagepiger givet begrebet en helt ny mening. I private stories på Snapchat deler de billeder af havregrød, et næsebor eller andre fjollede glimt fra deres hverdag.
”Tidligere forbandt vi shitposting med en drengekultur, men pigerne har skabt en modtrend, som umiddelbart kan være svær at få øje på, fortæller postdoc Søren Christian Krogh ved Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet, som beskæftiger sig med unge, køn og sociale medier.
I den forbindelse er han stødt på teenagepigernes stille oprør, som handler om, at de færdes i meget snævre rum – både på sociale medier og i den fysiske verden.
”Fortællingen er, at piger bøjer af og gør, hvad der bliver sagt i skolen. På sociale medier forventes de at være tiltrækkende og smilende, men ikke for seksuelle. Det er derfor nogle meget snævre rammer, de bevæger sig indenfor. Træder de ved siden af, opdager de det først, når de kommer i skole, og der bliver hvisket i krogene, for stemningen på særligt Instagram er meget positiv med søde kommentarer.”
Pigernes shitposting til nære veninder er derfor et opgør med sociale mediers glansbilleder og den perfekthedskultur, pigerne oplever, de ligger under for. Her har drengene mere spillerum, og de deler heller ikke pigernes praksis. Men shitposting har også en anden funktion for pigerne.
”Det skaber en samhørighed mellem pigerne. At de deler det uperfekte, er for dem det åbenlyse tegn på, at de er tætte. Som en pige i min undersøgelse sagde, man skal ikke tænke i tre dage, før man poster noget i en privat story,” forklarer Søren Christian Krogh.
Pigernes onlineliv er nemlig i høj grad præstationspræget, og kun billeder af de spændende rejser, de lækre middage, det smukke tøj og de sjove oplevelser finder vej til de åbne Instagram- og Snapchat-profiler.
”Alt, pigerne poster på sociale medier, er sindssygt kalkuleret. Men det er anderledes med shitposting, for her er ikke noget pres, og derfor bliver det et frirum for pigerne,” siger Søren Christian Krogh.
Fakta