Spring til indhold
Forside

Nyhed

Hvad skubber seniorerne ud af arbejdsmarkedet?

Lagt online: 12.01.2022

Der er stor forskel på, hvornår og hvorfor lønmodtagere stopper på arbejdsmarkedet. Forskellene er særligt tydelige på tværs af erhvervsgrupper.

Nyhed

Hvad skubber seniorerne ud af arbejdsmarkedet?

Lagt online: 12.01.2022

Der er stor forskel på, hvornår og hvorfor lønmodtagere stopper på arbejdsmarkedet. Forskellene er særligt tydelige på tværs af erhvervsgrupper.

Af Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder

Den typiske karrierekurve knækker på vidt forskellige tidspunkter, afhængig af om du er manuel arbejder eller akademiker. Det viser et nyt policy brief fra projektet SeniorArbejdsliv.

Postdoc Jeevitha Yogachandiran Qvist, Institut for Politik og Samfund AAU, har undersøgt årsagerne til ufrivillig tilbagetrækning, og resultaterne viser, at markant flere skubbes ufrivilligt ud af arbejdsmarkedet iblandt de manuelle arbejdere.

Analysen, som gør brug af register- og spørgeskemadata, peger på en række tydelige årsager til, hvorfor bestemte erhvervsgrupper ufrivilligt må trække sig fra arbejdsmarkedet før andre:

  • Op mod 86 procent af forskellen i tidlig tilbagetrækning for mænd med manuelt arbejde sammenlignet med mænd der er fagprofessionelle (eks. akademikere), kommer fra faktorer som dårligt helbred, tidligere arbejdsløshed, arbejde som er meget fysisk krævende samt lav medindflydelse på jobbet.
  • Sammenligner vi kvinder med manuelt arbejde med fagprofessionelle kvinder, kan de ovennævnte faktorer forklare op til 55 procent af forskellen i tidlig tilbagetrækning.

Fysisk arbejdsmiljø afgørende

I policy briefet ”Hvad skubber seniorerne ud af arbejdsmarkedet?” kan man læse, at omkring en tredjedel af årsagen til, at manuelle arbejdere trækker sig tidligere tilbage, skyldes forskelle i fysiske arbejdsvilkår.

Et opsigtsvækkende resultat i undersøgelsen er, at manuelle arbejdere ville trække sig 40-50 procent senere tilbage end fagprofessionelle, hvis de ansatte ellers havde det samme helbred og fik de samme fysiske arbejdsvilkår som de fagprofessionelle.

SeniorArbejdsliv er et samarbejde mellem Institut for Politik og Samfund AAU, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og TeamArbejdsliv. Projektet er støttet af TrygFonden.