Spring til indhold

Artikel

Biosensor skaber et gennembrud i graviditets- og fødselsovervågning

Lagt online: 02.02.2021

Centaflow er det første firma, der kombinerer akustisk sensing med kunstig intelligens for at forbedre tidlig opsporing af væksthæmmede fostre (Fetal Growth Restriction) - et globalt sundhedsmæssigt problem.

Artikel

Biosensor skaber et gennembrud i graviditets- og fødselsovervågning

Lagt online: 02.02.2021

Centaflow er det første firma, der kombinerer akustisk sensing med kunstig intelligens for at forbedre tidlig opsporing af væksthæmmede fostre (Fetal Growth Restriction) - et globalt sundhedsmæssigt problem.

Fetal Growth Restriction (FGR) er en underdiagnosticeret helbredstilstand for ufødte babyer. Tilstanden kan skabe graviditetskomplikationer, som kan resultere i akutte tilfælde og livslang sygdom. Under den nuværende plejestandard opdages mange FGR-tilfælde dog alligevel ikke før fødslen.

Efter 10 års forskning, kliniske forsøg og udvikling er den danske virksomhed Centaflow nu klar til at gøre en forskel med deres perfektionerede biosensor til tidlig påvisning af FGR.

Et produkt med dokumenteret videnskabelig evidens

Gennem et tæt samarbejde med sundhedseksperter og efter overvågning af tusinder af gravide kvinder og deres babyer har Centaflow udviklet deres nye enhed, en biosensor, der er baseret på analysen af ​​lyde fra pulsfrekvensen i blodkar omkring moderkagen samt lyde fra babyens hjerteventiler. Enheden giver nem adgang til ny viden om moderkagens funktion, der indtil for nylig krævede en ultralydsscanning.

Biosensoren er trådløs og kan bruges fra et meget tidligt stadie i graviditeten og indtil fødslen, med en særlig interesse for  graviditeter, hvor der er risiko for, at babyens moderkage ikke får den nødvendige blodforsyning. Dette kan enten ske, fordi moderkagen ikke fungerer, som den skal, eller fordi moderen har en risikotilstand såsom højt blodtryk eller diabetes.

I dag tilbydes moderen i sådanne tilfælde en række kontrolundersøgelser på hospitalet med specialiserede ultralydsscanninger. På grund af Centaflow enhedens trådløse design kan den dog bruges som en diagnostisk test, der fungerer i længere perioder ad gangen - f.eks. under hjemmeovervågning. Dette giver den gravide fordelen af mere fleksibilitet, men også sikkerhed derhjemme under graviditeten.

Centaflow skaber også nye muligheder på global skala, hvor enheden kan gøre en forskel, især i udviklingslande, da gravide kvinder i øjeblikket ikke tilbydes overvågning, såsom ultralydsscanninger, som de gør i f.eks. Danmark.

Afgørende viden til forbedrede beslutningskompetencer

Viden om moderkagens funktion og dermed babyens iltforsyning er den vigtigste information om et ufødt barns helbredstilstand - gennem hele graviditeten, men også under selve fødslen, hvor barnets helbred udfordres af den lange fødsel.

Hvis moderkagens funktion påvirkes af en uhensigtsmæssig blodgennemstrømning, kan babyens helbred blive truet. Denne viden er essentiel, da konsekvenserne af nedsat moderkagefunktion kan påvirke barnets tilstand og dermed kan være et spørgsmål om timing: hvornår er det bedre at komme til verden end at være afhængig af en moderkage, der ikke kan levere den nødvendige ilt og mad?

Centaflow kan derfor gavne sundhedspersonale og øge deres beslutningskompetencer. Ud over fordelene under graviditeten kan biosensoren også give værdifuld viden om fremtidige aspekter for både mor og barn.

Den gravides kardiovaskulære system 'stresstestes' under en graviditet, og hvis moderkagens funktion i en nuværende graviditet påvirkes, kan det også betyde en påvirkning i næste graviditet. Derfor vil det være fordelagtigt at modtage forebyggende medicinsk behandling fra starten, hvis kvinden skulle være gravid igen.

For barnet med den berørte moderkagefunktion kan det betyde, at han/hun ville have en øget risiko for en række sygdomme i voksenalderen, såsom kredsløbssygdomme og metaboliske lidelser.

Udviklingen af Centaflow

Centaflow er produktet af en tiårig indledende forsknings- og udviklingsfase og bygger på en banebrydende teknologi udviklet på Aalborg Universitet. Den første produktlancering forventes påbegyndt i Danmark i 2022 efterfulgt af andre skandinaviske lande og senere globalt.

Bag den banebrydende teknologi er jordemoder, ph.d. og direktør for medicinske anliggender ved Centaflow, Diana Riknagel sammen med lektor Birthe Dinesen og professor Johannes Struijk fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

- Centaflow er endnu et succesfuldt eksempel på et produkt, udtænkt af en af ​​vores studerende, som tiltrækker tidlig interesse for en innovativ virksomhed og videreudvikles gennem en kombination af ingeniørforskning og kliniske studier. Det var en reel samarbejdsindsats fra studerende, forskere, klinikere, tech transfer og en utålmodig, men visionær virksomhed, som alle har været uundværlige for at nå det endelige resultat. Også entusiasmen hos sundhedspersonalet, der er ivrig efter at få noget, der virkelig fungerer, var inspirerende under hele processen, fortæller professor Johannes Struijk.

I dag er Centaflow et spinout-selskab fra telemedicin-firmaet Viewcare A/S. I samarbejde med AAU Patent & Kommercialisering har Viewcare været en del af den kommercielle udvikling af teknologien. Samarbejdet har hidtil ført til tre patenter, mens der forventes en CE-godkendelse af produktet i løbet af 2021.

I januar 2021 afsluttede Centaflow en investeringsrunde, der sikrede finansiering på i alt 100 mio. kr. fra hovedinvestor Haldor Topsøe Holding A/S sammen med den danske pensionsfond PKA og en række private investorer.

Som et udtryk for den offentlige interesse i at adressere FGR har Centaflow modtaget stor interesse fra både danske universiteter og hospitaler, og med de nye langsigtede investorer kan Centaflow muliggøre deres strategi om at bidrage positivt til fremtidige generationers sundhed og velvære.

Yderligere information

Hjemmeside - Centaflow
Pressemeddelelse fra Centaflow: Centaflow modtager langsigtet investering til global lancering
Artikel fra MedWatch: Centaflow vil revolutionere overvågning af ufødte børn med nyt produkt