Spring til indhold

Virksomhed fortæller

Studentersamarbejde som rekrutteringskanal

Hos Fynbo Foods i Vrå har ca. 1/7 af medarbejderne akademisk baggrund, og ifølge Maria Bukdahl Rukjær, der er Chief Legal Officer i firmaet, spiller akademikerne en helt afgørende rolle i virksomhedens udvikling mod det internationale. Hos Fynbo Foods har de kun gode erfaringer med at have AAU-studerende i praktik og studiejob, og de beskriver det som en stor fordel for alle parter.

Virksomhed: Fynbo Foods A/S

Branche: Fødevareindustrien

Etableringsår: 2002

Fordeling af arbejdskraft i virksomheden: 15 % akademisk / 85 % ikke- akademisk

Hjemmeside: www.fynbofoods.dk

Navn og titel: Maria Bukdahl Rukjær, Chief Legal Officer

Maria har selv en baggrund som jurist, og inden for det fag er det afgørende for de studerende at komme ud at prøve teorien af i praksis, så de dels får noget på cv’et og dels får afklaret, hvilken vej de skal satse på efterfølgende. Et tidligt samarbejde er også til gavn for virksomheden. Maria fortæller:

Har man en praktik, der resulterer i et studiejob, som til sidst ender med en fastansættelse, så er det en gevinst for både virksomheden og den studerende.

Maria Bukdahl Rukjær, Chief Legal Officer, Fynbo Foods A/S

"Man har haft en periode til at lære hinanden at kende – og man ved, om der er et match. Onboarding er også langt lettere for begge parter i sådan et tilfælde”.  

 

Samspil mellem generalister og specialister

Hos Fynbo Foods er det en grundlæggende del af virksomhedens HR-strategi og uddannelsespolitik at tage socialt ansvar ved at uddanne elever og lærlinge. I de senere år er virksomheden begyndt at samarbejde med studerende fra AAU. Maria uddyber vigtigheden af at prioritere begge dele:

”Som virksomhed er vi i fuld gang med udviklingen mod en stor international virksomhed – og netop her spiller højtuddannet arbejdskraft en helt afgørende rolle. Vores virksomhed – der har produktion, lager, værksted og alt inden for administration samlet under ét tag – har i høj grad brug for forskellige typer af medarbejdere. Et blandet hold af generalister og specialister er afgørende for, at vi hver dag når i mål med vores kerneopgave. Akademikere vil ofte være specialister, og dem kan vi ikke undvære i en verden, der bliver mere og mere kompleks på alle områder”.

Et realistisk billede af den virkelige verden

Hos Fynbo Foods indgår de studerende på arbejdspladsen på samme vilkår som alle andre medarbejdere. På den måde får de et indblik i den virkelige verden, så de kan træffe et mere kvalificeret valg, når de skal have job efter endt uddannelse. Maria fortæller, hvad de studerende bidrager med:

Viden og teori inden for et specialiseret område, god energi, engagement, lysten til at lære og bruge teorien i praksis, nysgerrighed på den virkelige verden, en metodisk tilgang til opgaverne og en evne til at dykke ned i det komplekse.

Maria Bukdahl Rukjær, Chief Legal Officer, Fynbo Foods A/S

Maria understreger, at de studerendes indsats har stor værdi for virksomheden, hvor de arbejder med rigtige opgaver – ikke cases.

 

Forventningsafstemning og god onboarding

Fynbo Foods indleder altid et samarbejde med en studerende med en forventningsafstemning, hvor den studerende, HR og den relevante leder deltager, ligesom der er et onboardingforløb, som skal sikre, at samarbejdet kommer godt fra start.

Virksomheden har aldrig oplevet, at en studerende ikke har levet op til forventningerne. Ifølge Maria er der kun én ulempe i forhold til samarbejdet:

Det eneste, der kan ærgre os, er, når vi ikke har plads i organisationen til en dygtig studerende, der har arbejdet hos os eller været i praktik. Så sender vi guld på gaden!

Maria Bukdahl Rukjær, Chief Legal Officer, Fynbo Foods A/S