Gymnasieopgaver
Design af storebæltsbroens ankerblokke
Gymnasieopgaver
Design af storebæltsbroens ankerblokke
Gymnasieopgaver
Gymnasieopgaver
Kort beskrivelse af aktiviteten: Et af de centrale elementer i store hængebroer, så som Storebæltsbroen, er de kabler, som holder vejbanen oppe. Det er hertil ankerblokkenes opgave at holde kablerne udspændt, således broen ikke kollapser. Ankerblokken bliver derved belastet af store vandrette kræfter, og det er derfor vigtigt at designe ankerblokken således, at den ikke glider hen over jorden. I denne opgave er formålet at undersøge hvordan ankerblokkens glidningsmodstand kan beregnes ved at udføre en række laboratorieforsøg.
Faglig relevans: Matematik A, Fysik A/B, Teknikfag,
Nøgleord: Byggeri, kræfter, spændinger, geoteknik, ankerblok, hængebro.
Forberedelse: Kapitel 4 i http://vbn.aau.dk/da/publications/direkte-fundamenters-baereevne(1dcaf149-0aaf-4100-b53d-fe5f504b8cf0).html
Tidspunkter for besøget: Kan aftales med kontaktperson
Maks. antal personer: 15-20
Besøgets varighed: Hel dag
Mødested: Thomas Manns Vej 23, 9200 Aalborg
Kontaktperson: gymnasieportalen@adm.aau.dk Aleksandra Katarzyna Koteras, BUILD
Evt. detaljeret beskrivelse / Bilag: Der udføres forsøg i byggeri og anlægs laboratorie for geoteknik. Forsøget består af en ankerblok i lille skala, som kontrolleret trækkes hen over en sand/grusoverflade. På baggrund af forsøget undersøges friktionskoefficienten mellem sand/grus og beton. Ydermere kan indflydelsen af betonens ruhed findes ved at udføre gentagende forsøg med forskellige ruheder. På den måde kan man optimere ankerblokkenes design.
Praktiske forhold: Elever medbringer selv madpakke og PC. Derudover praktisk tøj til laboratorieforsøg. Ved laboratorieforsøg, er det påbudt at være iført sikkerhedssko, som kan udlånes på dagen.