Besøg
Kommunerne og den grønne omstilling
Institut for Politik og Samfund
Kommunerne og den grønne omstilling
Besøg
Institut for Politik og Samfund
Beskrivelse af aktiviteten: Hvad er kommunernes rolle i den grønne omstilling? Og hvordan fungerer samspillet med offentlige myndigheder og private virksomheder, når Danmark skal udfase kul og gas og implementere nye bæredygtige energiformer?
Med målsætningen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030 er Danmark blandt verdens mest ambitiøse klimanationer. Danmark er desuden førende indenfor fremstilling af vindmøller og blandt pionererne, der er ønsker at fange og lagre CO2.
Vejen fra de nationale politiske mål til konkret klimahandling er imidlertid lang og besværlig. Ofte overses det, at staten er dybt afhængig af, at kommunale og private aktører tager initiativ til grønne projekter og energiomlægning. Kommunerne er desuden planmyndighed, og dermed ansvarlig for at godkende nye vedvarende energianlæg som opstilling af vindmøller, solceller og power-to-X.
I denne gæsteforelæsning sætter vi spot på tre kommune-cases: Aalborg, Skive og Ringkøbing-Skjern. De tre kommuner er hver for sig kritiske cases på dilemmaer og muligheder, der ligger i den grønne omstilling.
Aalborg Kommune har købt Nordjyllandsværket af det svenske energiselskab Vattenfall med henblik på at erstatte kul med bæredygtige energikilder. Men dermed har kommunen også givet sig selv to vanskelige opgaver. Den har overtaget ansvaret for byens varmeproduktion og for den omfattende udviklingsopgave det er, at omdanne et kulkraftværk til et klimaneutralt kraftværk.
I Skive Kommune ligger GreenLab, der er verdens første grønne erhvervspark. GreenLab er centrum for en række virksomheder, der hver især udvikler og afprøver grønne teknologier. Derudover er virksomhederne knyttet sammen i et fælles bæredygtigt energisystem. GreenLab er et godt eksempel på, hvordan kommuner og private virksomheder kan samarbejde om teknologiudvikling.
Ringkøbing-Skjern Kommune i Vestjylland er Danmarks største kommune og rekordindehaver for landvindmøller. Derudover er kommunen hjemsted for Vestas, der er verdens største vindmølleproducent. Vestas har stadig produktion i kommunen og mellem 3000 og 4000 arbejdspladser afhænger af virksomheden. Hensynet til Vestes og klimaet på den ene side, og til naturen og naboerne til kæmpevindmøller på den anden, er et af de svære dilemmaer som kommunens politikere skal håndtere.
Karakter af besøgets indhold: Foredrag.
Faglig relevans: Samfundsfag og naturgeografi.
Nøgleord: Grøn omstilling, kommuner, politiske beslutningsprocesser.
Forventet niveau: 3.g.
Forberedelse og praktiske forhold: Ingen forberedelse.
Udbytte: Eleverne får viden om, hvordan den grønne omstilling implementeres, og de bliver præsenteret for nogle eksempler på kommunale beslutningsprocesser, der er afgørende for udvikling af bæredygtige energiformer.
Maks. antal personer: Intet maks.
Tidspunkter for besøget: Aftales med kontaktperson.
Besøgets varighed: 1,5 time
Mødested: Det respektive gymnasium.
Krav til lokaler: Der skal bruges en projekter i lokalet.
Forelæser: Lektor og ph.d. Mads Peter Klindt. Mads Peter er underviser på
bacheloruddannelserne i Politik & Administration og Samfundsfag på Aalborg Universitet.
Kontaktperson: gymnasieportalen@adm.aau.dk - Team Ledelsesstøtte: LKK@id.aau.dk - Der kan i visse geografiske tilfælde være situationer, hvor vi vil have svært ved at nå alle. Men skriv endelig til os, så vil vi se på, om vi kan arrangere et besøg hos jer.