Besøg
Hvordan genkender en smartphone sin ejer? Oplæg om ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens
Besøg
Hvordan genkender en smartphone sin ejer? Oplæg om ansigtsgenkendelse og kunstig intelligens
Besøg
Besøg
Kort beskrivelse af aktiviteten: Teknologier som Ansigtsgenkendelse og Kunstig Intelligens fylder mere og mere i den offentlige debat og forventes at få en ganske stor indflydelse på fremtidens samfund. Tænk blot på hvordan din telefon nu kan genkende dit ansigt, eller på hvorfor politiet opsætter nye overvågningskamera rundtomkring i samfundet. Men hvordan virker disse teknologier egentlig, og hvilke etiske dilemmaer følger med?
Karakter af besøgets indhold: Besøget består af et foredrag om, hvordan AI og Ansigtsteknologierne fungerer. Forskeren præsenterer samfundsmæssige og etiske udfordringer som følger med teknologierne, og lægger op til diskussion af, hvordan de påvirker samfundet og individet nu og i fremtiden. Vægten mellem teknologi og etik kan tilpasses i forhold til de enkelte klasser og deres ønsker/behov.
Faglig relevans: Teknologi, Samfundsfag, Matematik, Kommunikation/IT
Nøgleord: AI, Kunstig Intelligens, Etik, Ansigtsgenkendelse, Kameraovervågning, Algoritmer
Forventet niveau: Kan tilpasses alle niveauer i gymnasiet
Forberedelse: Som lærer behøver du ikke at forberede besøget, men du kan tilpasse det ved fx at arbejde med baggrundsmateriale eller se relevante film med klassen.
Udbytte: Afhænger af vægtningen, men som udgangspunkt vil eleverne opnå en forståelse for AI-teknologier samt de medfølgende etiske og samfundsmæssige udfordringer. Ydermere vil eleverne opnå en forståelse for, hvad der skal til, for at de selv kan designe og udvikle sådanne teknologier gennem deres fremtidige uddannelse.
Maks. antal personer: Besøget kan tilpasses antallet af elever – dog minimum 10.
Tidspunkter for besøget: Aftales med kontaktperson.
Besøgets varighed: Halv dag – kan evt. følges op med debat om opgaver, som eleverne laver med udgangspunkt i besøget.
Mødested: Aftales med kontaktperson.
Kontaktperson: gymnasieportalen@adm.aau.dk - Professor Thomas Moeslund, Sektion for Medieteknologi, Institut for Arkitektur og Medieteknologi.