Han fortsætter:
- Nogle vilkår er givne, men der er også forhold, vi som universitet faktisk har indflydelse på og kontrol over. Vi er nødt til at sætte os sammen og få truffet nogle kloge beslutninger, som kan være med til at løsne grebet om den enkelte medarbejder, så han eller hun får oplevelsen af, at der er en bedre sammenhæng mellem krav, opgaver og ressourcer, siger han.
Behov for bedre prioritering af arbejdsopgaver
Trivselsbarometeret peger også på, at flere medarbejdere ønsker mere hjælp til prioriteringen af arbejdsopgaver fra nærmeste leder. I hvert fald angiver 15 procent af de adspurgte, at de i lav eller meget lav grad oplever at få tilstrækkelig hjælp fra den nærmeste leder til at prioritere arbejdsopgaverne.
- Selvom jeg synes, at universitetet er lykkedes med at have en strategisk tilgang til, hvilket universitet vi vil være, og hvordan vi vil flytte os derhen, så er det helt åbenbart, at vi som ledelse ikke har været dygtige nok til at prioritere i medarbejdernes opgaver. Det skal vi være meget bedre til, og det vil jeg tage en dialog med både ledelsen og medarbejderrepræsentanterne om, siger rektor.
Martin Mølholm er enig og mener, at der er behov for en meget mere systematisk samtale om prioriteringen af arbejdsopgaver mellem den enkelte medarbejder og nærmeste leder.
- En klog mand sagde engang, at dét at prioritere handler om at forsømme i den rigtige rækkefølge. Det skal vi blive bedre til på AAU. Så hvis jeg skal bede vores ledelse om noget, så er det at pege ned i arbejdsporteføljen og fortælle medarbejderne, hvilke opgaver de enten skal lægge helt til side, alternativt kun skal løse dele af, siger Martin Mølholm.
Dialog er næste skridt
Resultaterne af Trivselsbarometeret skal nu drøftes i samarbejds- og arbejdsmiljøudvalgene, og de bliver også behandlet i direktionen, HAMiU og Hovedsamarbejdsudvalget (HSU).
Martin Mølholm ser frem til drøftelserne og foreslår, at ledelsen indfører et princip om, ved alle beslutninger at tage stilling til, hvad den vil betyde for de ansattes arbejdsmiljø.
- Hvis man er ved at træffe en beslutning, der vil få en negativ effekt på arbejdsmiljøet, så er vi lige nu der, hvor jeg mener, at man ikke skal træffe den, siger Martin Mølholm.
Rektor ønsker grundige drøftelser af resultaterne, før han vil pege på løsninger:
- Det er vigtigt, at vi nu får en god dialog i arbejdsmiljøudvalg og samarbejdsudvalg om, hvad vi kan og skal gøre, før vi beslutter os for, hvad løsningen er, siger han.