Spring til indhold
Forside

Nyhed

Rektor: Der er for få kvinder i AAU’s topledelse

Lagt online: 22.03.2023

AAU’s bestyrelse og direktion vil gøre mere for at fremme diversiteten i den øverste ledelse – og på universitetet generelt. Der er brug for at bringe alle talenter i spil, men samtidig er det vigtigt at sætte realistiske måltal, lyder det.

Nyhed

Rektor: Der er for få kvinder i AAU’s topledelse

Lagt online: 22.03.2023

AAU’s bestyrelse og direktion vil gøre mere for at fremme diversiteten i den øverste ledelse – og på universitetet generelt. Der er brug for at bringe alle talenter i spil, men samtidig er det vigtigt at sætte realistiske måltal, lyder det.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation. Grafik: Shutterstock og Søren Emil Søe Degn, AAU Kommunikation 

Halvdelen af de eksterne medlemmer af AAU’s bestyrelse skal være kvinder. For den øvrige ledelse er målet 31 procent. Sådan lyder universitetets nye måltal for det underrepræsenterede køn i bestyrelsen og den øvrige øverste ledelse, som bestyrelsen vedtog på sit seneste møde i december. Det sker efter en skærpelse af ligestillingsloven, som betyder, at universitetet nu også skal opsætte måltal for bestyrelsen.

Plads til forbedring

Rektor Per Michael Johansen mener, at de nye måltal kan hjælpe til med at skubbe i den rigtige retning i forhold til at få skabt en mere ligelig kønsfordeling på universitetets ledelsesposter.

- Den ulige kønsbalance er en udfordring, det er vi bevidste om i ledelsen. Derfor skal vi have flere kvindelige talenter til at blive en del af ledelsen, siger Per Michael Johansen.

Formanden for AAU’s Udvalg for Ligestilling og Diversitet (ULD), SUND-dekan Lars Hvilsted Rasmussen, er enig i, at der er plads til forbedringer. I dag udgør kvinderne 33 procent af bestyrelsens eksterne medlemmer og 25 procent af den øvrige del af universitetets øverste ledelse, som foruden rektor tæller de øvrige direktionsmedlemmer, prodekaner, institutledere og administrative ledere med titel af vicedirektør.

Den umiddelbare udfordring er, at vi ikke har en god fordeling af ansøgere til stillinger for eksempel. Derfor skal vi begynde tidligere i fødekæden, for vi har brug for at bringe alle talenter i spil. Vi har de seneste år gennemført en række forskellige initiativer under ULD, siger Lars Hvilsted Rasmussen og henviser til blandt andet til universitetets nye barselstiltag, mentorordning og inklusionsmåling.

Målene skal være realistiske

For at kunne opfylde de nye måltal skal universitetet mindst ansætte tre ekstra kvinder i den øverste ledelse sammenlignet med i dag. Det svarer til en forbedring på seks procentprocent og en relativ forbedring på 20 procent.

I løbet af de næste tre år udløber de såkaldte åremålsansættelser for 20 ledere i AAU’s øverste ledelseslag, hvoraf 19 er mænd og én er kvinde. Det er blandt disse stillinger, universitet skal sikre flere kvinder for at øge måltallet.

Det lyder måske ikke af meget at skulle ansætte tre ekstra kvinder, men vi er nødt til at sætte os nogle realistiske mål og styrke vores indsats for at få flere kvinder til at søge stillingerne.

Lars Hvilsted Rasmussen, dekan og formand for ULD

Universitetet havde i sin sidste strategiperiode et måltal for kønssammensætningen i den øverste ledelse – minus bestyrelsen – på 25 procent kvinder og 75 procent mænd. Det svarer til to ekstra kvinder eller en stigning på fem procentpoint. Det lykkedes dog ikke at leve op til måltallene – antallet af kvinder i den øverste ledelse var uændret fra 2019-2021.

Har du et bud på, hvorfor det ikke lykkedes at nå målet i den forrige strategiperiode?

- Når vi kigger på tallene, har vi været gode til at erstatte kvindelige ledere med andre kvinder. Til gengæld har vi være knap så gode til at finde kvinder til de stillinger, som tidligere har været besat af mænd. Noget af forklaringen ligger formentlig i ansøgerfeltet, mens andet ligger i kultur og bias. Det vil sige, at vi har været vant til en mandlig leder, og at vi dermed ubevidst forbinder lederstillingen med en mand, når vi rekrutterer til stillingen. Det er vi meget opsatte på at få ændret, siger det fra Lars Hvilsted Rasmussen.     

Hvordan gør vi det?

- Helt konkret har vi udviklet en værktøjskasse, som ansættelses- og bedømmelsesudvalg kan bruge for at reducere ubevidst bias før, under og efter ansættelsessamtalen. Derudover kommer vi til at tilbyde et kompetenceudviklingsforløb for potentielle ledere, så vi styrker vores eget interne rekrutteringsgrundlag.

Mere information:

Du kan læse mere om universitetets arbejde på ligestillings- og diversitetsområdet på ULD’s hjemmeside. Her finder du blandt andet AAU’s samlede strategiske handleplan for ligestilling og diversitet 2022-2026.