Af: Anne-Sophia Lundgaard Jensen, AAU Kommunikation.
Girls’ Day in Science blev igen i år afholdt den 5. oktober. I den forbindelse åbnede Aalborg Universitet (AAU) endnu engang dørene for en række kvindelige gymnasieelever til en dag i STEM-fagenes tegn. STEM-uddannelserne er en fælles betegnelse for uddannelser indenfor naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.
Det er fjerde gang, at AAU afholder Girls’ Day in Science, som er grundlagt af Naturvidenskabernes Hus med det formål at gøre op med kønsubalancen på STEM-uddannelserne. Denne gang nåede deltagerlisten op på over 400 kvindelige gymnasieelever, og mere end 30 kvindelige forskere og ph.d.-studerende stillede op som rollemodeller i forskellige workshops.
Et møde med kvindelige rollemodeller
På campus Aalborg øst var det prodekan for uddannelse på Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Louise Møller Haase, som bød gymnasieeleverne velkommen. Derudover holdt en AAU-studerende et oplæg om livet som universitetsstuderende, inden at deltagerne blev sendt ud i workshops.
De kvindelige forskere og ph.d.-studerendes workshops gav deltagerne en mulighed for at opleve, hvad det indebærer at tage en STEM-uddannelse. Dagen blev afsluttet med oplæg fra to AAU-alumner, som kunne fortælle om arbejdslivet efter en STEM-uddannelse.
- Programmet giver de unge kvinder rig mulighed for at møde inspirerende kvindelige rollemodeller, som giver gode eksempler på, hvordan pigerne med en uddannelse inden for IT, teknologi, ingeniør- og naturvidenskab kan gøre en forskel. Jeg håber, at dagen bliver en øjenåbner for pigerne, så de i højere grad vil se STEM-fagene som en mulighed, når de vælger uddannelse, siger Ann-Louise Andersen, der er lektor på Institut for Materiale og Produktion.
Girls’ Day in Science er en af mange indsatser, som skal gøre det attraktivt for kvindelige gymnasieelever og sabbatister at søge ind på STEM-uddannelserne. Eventet har også til formål at gøre de kvindelige gymnasieelever opmærksomme på de mange muligheder STEM-uddannelserne bringer.
Kønsubalance i STEM-fagene
Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kvinder i 2021 udgjorde 34 procent af de optagne på STEM-uddannelserne, hvilket er en fremgang på tre procentpoint i forhold til 2016. Prodekan for uddannelse på Det Tekniske Fakultet for IT og Design, Louise Møller Haase, fremhæver vigtigheden af at forskellige grupper af unge i fremtiden engagerer sig i opgaven:
- Kompetencer inden for teknologi- og ingeniørvidenskab er afgørende, når samfundet skal sikre Danmarks og verdens fremtidige miljømæssige, sociale og økonomiske velstand. Vi vil gerne vise de unge kvinder, at de har potentialet, og at det er spændende at finde løsninger på de store samfundsmæssige udfordringer. De bedste og mest spændende løsninger finder vi, hvis alle typer af unge engagerer sig i opgaven, siger Louise Møller Haase.
Girls’ Day in Science vil igen blive afholdt på Aalborg Universitet onsdag den 4. oktober 2023. Du kan læse mere om eventet her - Girlsdayinscience.aau.dk