Spring til indhold
Forside

Nyhed

Q&A med Martin Vestergaard Schjøtt fra LYS

Lagt online: 20.03.2023

Ved siden af sit speciale i Industrial Design Engineering er Martin Vestergaard Schjøtt i gang med at bygge virksomheden LYS. Her udvikler han et multifunktionelt lysarmatur, der kan anvendes bådes som gulvlampe, bordlampe, væghængt lampe og pendel.

Vi har været forbi Martins arbejdsplads i garage 1 på AAU INNOVATE for at stille ham et par hurtige spørgsmål om startuprejsen.

Nyhed

Q&A med Martin Vestergaard Schjøtt fra LYS

Lagt online: 20.03.2023

Ved siden af sit speciale i Industrial Design Engineering er Martin Vestergaard Schjøtt i gang med at bygge virksomheden LYS. Her udvikler han et multifunktionelt lysarmatur, der kan anvendes bådes som gulvlampe, bordlampe, væghængt lampe og pendel.

Vi har været forbi Martins arbejdsplads i garage 1 på AAU INNOVATE for at stille ham et par hurtige spørgsmål om startuprejsen.

Af Louise Karin Hansen

Martin Vestergaard Schjøtt læser Industrial Design Engineering på Aalborg Universitet, og er netop nu travlt beskæftiget med både sit speciale og egen startup.

Undervejs studiet har Martin nemlig kastet sig ud i en iværksætterkarriere med startupvirksomheden LYS. Idéen bag LYS er at skabe en modulær og funktionel lyskilde, som kan fungere både som en gulvlampe, bordlampe, væglampe eller pendel.

- ’Brug og smid væk’ tendensen drukner os bogstavelig talt i affald. Ved at tænke brugernes behov ind i min designproces har jeg forsøgt at skabe et langtidslevedygtigt, funktionelt og æstetisk produkt, der potentielt set kan holde livet igennem. Lampen kan løbende ændres og tilpasses, som vores behov for belysning kan ændre sig fx når vi flytter til noget andet. Gennem designparametrene æstetik, funktionalitet og holdbarhed har jeg sigtet mod at skabe et etisk design, som forhåbentlig kan forhindre mere spild i fremtiden, lyder det fra AAU-iværksætteren.

LYS kan altså følge dig igennem hele livet, både når forskellige omstændigheder ændrer sig eller når du blot har brug for fornyelse. 

Hvad går din forretningsidé ud på?

LYS er et lysarmatur, der virker i et system, hvor flere moduler kan sættes sammen efter behov. Du kan derfor bruge lampen enten som gulvlampe, bordlampe, væghængt lampe eller pendel.

Udfordringen med forbrugskulturen er i dag, at rigtig mange produkter designes uden omtanke. Køb, smid væk og køb noget mere-kulturen fylder alt for meget, og jeg ville derfor ikke bare designe endnu en lampe. Med udgangspunkt i brugerens behov har jeg designet en lampe, som kan tilpasses hele livet igennem i takt med at vores smag, indretningsstil og behov ændre sig.

På sigt ønsker jeg at designe - med udgangspunkt i langtidslevedygtigt etisk design - produkter der både fysisk, æstetisk og emotionelt kan holde og være aktuelle gennem hele livet.

Hvordan opstod idéen til din startup?

Idéen opstod, da jeg og min hustru fik en lille datter, og skulle flytte til en større lejlighed. I den nye lejlighed oplevede vi det svært at indrette os med den rette belysning. Samtidig med at enkelte af vores gamle lamper ikke kunne bruges længere, så måtte vi også ud at investere i nye. Vores udfordring blev startskuddet til LYS. 

Hvad var det første skridt du tog for at realisere din forretningsidé?

Det første skridt startede egentligt inden jeg overhovedet havde en idé. Jeg har altid (i hvert fald i lang tid) haft en drøm om at blive iværksætter. Jeg fandt så ud af, at jeg havde mulighed for at gå i praktik i min egen startup på Aalborg Universitet. At vælge en mere traditionel virksomhedspraktik fra, frem for en praktik i min egen startup, var klart det første skridt på vejen mod at realisere min forretningsidé.

Brug og smid væk tendensen drukner os bogstavelig talt i affald – Ved at tænke brugernes behov ind i min designproces har jeg forsøgt at skabe et langtidslevedygtigt, funktionelt og æstetisk produkt, der potentielt set kan holde livet igennem.

MARTIN VESTERGAARD SCHJØTT - LYS

Hvad har været det mest skelsættende tidspunkt i din tid som iværksætter?

Det mest skelsættende tidspunkt har været et online møde omkring min målgruppe og segmentering, lidt over en månedstid inde i min praktikperiode. Ansøgningsfristen til Fonden for Entreprenørskabs mikrolegat var lige rundt om hjørnet og jeg havde egentlig besluttet mig for, at jeg ikke var klar til at sende en ansøgning endnu. Men samtalen udviklede sig og da vi var færdige, var jeg blevet overbevist om at jeg skulle sende en ansøgning. Det værste der kunne ske, var et afslag og noget brugbar feedback. 4-5 uger senere fik jeg en mail om, at jeg nu var blevet tildelt legatet. Det gav mig en unik mulighed for at booste konceptudviklingen og komme tættere på en prototype, der skulle ligne det færdige produkt.

Hvad er det bedste ved at være iværksætter? 

Det bedste ved at være iværksætter er, at man selv bestemmer og råder over sin tid. Ved at bruge sin tid på det man både brænder for og synes er meningsfyldt, så har man på sigt vel en slags hobby man forhåbentligt kan komme til at leve af en dag.

Hvad er det mest udfordrende ved at være iværksætter?

Indtil videre er jeg alene i teamet, og det er nok det mest udfordrende pt. Jeg har heldigvis en arbejdsplads i en garage på AAU INNOVATE. Her har jeg fået tilknyttet en forretningsudvikler gennem AAU Innovation, og der er samtidig en del andre startups og kompetente folk i huset, som jeg kan sparre med og søge viden hos. MEN direkte og indgående sparring på produktet og prioritering omkring hvad der er det vigtigste, er lidt sværere end hvis man har et team, der er lige så meget inde i forretningsidéen som en selv.

Hvor er din startup i dag, og hvor er du på vej hen?

Først og fremmest er idéen valideret ud fra mange snakke med potentielle folk i målgruppen. På den baggrund står jeg i dag med en relativ funktionsdygtig mockup i 3D-print. Derudover er jeg så heldig at have kontakt til en leverandør af innovative og specialbyggede belysningsløsninger samt jeg har haft en sparringssession med lysarkitekten bag belysningen på bland andet hovedbanegården i København.

Fremadrettet er planen at validere konceptet yderligere og finde ud af mere specifikt hvem kunderne er. Derudover skal konstruktionsprincipperne på plads så de fungerer og en prototype 1.0 skal laves.

Hvad er du bedste råd til andre, som går med en idé og ønsker at starte egen virksomhed?

Iværksætteri er meget mere end 80 timers arbejdsuger, det kan godt ske det er nødvendigt, hvis du vil i "Løvens Hule" og have Jesper Buch med ombord, skalere din virksomhed til 1000 medarbejdere og gøre dig gældende i hele Europa.

Drømmer du om at være herre over din egen hverdag og skabe nogle rammer, der giver dig mulighed for at bruge tid på noget du brænder for OG have tid at dyrke andre aspekter af livet end arbejde – så vil mit råd være, at du skal finde den ting du brænder mest for, prioriter den tid du har til rådighed effektivt og at være vedholdende. Ikke mange virksomheder er bygget over én nat, så læn dig tilbage ha' det sjovt og nyd rejsen undervejs.

Lampen kan løbende ændres og tilpasses, som vores behov for belysning kan ændre sig fx når vi flytter til noget andet. Gennem designparametrene æstetik, funktionalitet og holdbarhed har jeg sigtet mod at skabe et etisk design, som forhåbentlig kan forhindre mere spild i fremtiden.

MARTIN VESTERGAARD SCHJØTT - LYS