Whistleblowerordning
AAU's whistleblowerordning kan benyttes af nuværende og tidligere ansatte ved Aalborg Universitet eller af samarbejdspartnere og personer med en anden arbejdsmæssig tilknytning til universitetet.
Hvornår skal ordningen benyttes?
Ordningen skal benyttes, hvis du har en begrundet mistanke om, eller du er kommet i besiddelse af en viden om eventuelle ulovligheder, alvorlige økonomiske uregelmæssigheder, forskningsuredelighed og krænkende adfærd på AAU. Såfremt dette er tilfældet, kan du foretage en indberetning via linket i bunden på denne side.
Whistleblowerordningen hos Aalborg Universitet har til formål:
- At sikre trygge rammer for, at medarbejdere og øvrige personer med arbejdsmæssig tilknytning til Aalborg Universitet kan ytre sig om kritisable forhold på Aalborg Universitet uden at frygte for negative konsekvenser.
- At alvorlige fejl og forsømmelser opdages og i videst muligt omfang forebygges.
Whistleblowerordningen er et supplement til den direkte og daglige kommunikation på arbejdspladsen om fejl og utilfredsstillende forhold mv.
Du kan foretage en indberetning til whistleblowerordningen, hvis du er eller har været ansat ved Aalborg Universitet, er samarbejdspartner eller har en anden arbejdsmæssig tilknytning til universitetet.
Whistleblowerordningen kan kun anvendes til at indberette om forhold, som er omfattet af whistleblowerloven (lov nr. 1436 af 29. juni 2021 og eventuelle senere ændringer). Det er:
- visse overtrædelser af EU-retten og
- alvorlige lovovertrædelser samt alvorlige forhold i øvrigt
Overtrædelser af EU-retten kan for eksempel være overtrædelser vedrørende reglerne om beskyttelse af privatlivets fred, personoplysninger og netværks- og informationssystemers sikkerhed samt reglerne om offentligt udbud.
Alvorlige lovovertrædelser samt alvorlige forhold i øvrigt kan for eksempel være strafbare forhold, grove eller gentagne overtrædelser af lovgivning, væsentlige interne retningslinjer eller forvaltningsretlige principper samt grove personrelaterede konflikter på arbejdspladsen.
Hvis du ønsker at indberette en mistanke om en overtrædelse af lov om videnskabelig uredelighed, opfordres du til at bruge blanketten på siden for Praksisudvalget AAU.
Whistleblowerordningen kan som udgangspunkt ikke anvendes i forhold til utilfredshed med lønniveau, mindre forseelser såsom overtrædelser af interne retningslinjer for rygning og alkohol og mindre grove personrelaterede konflikter og uoverensstemmelser.
Du kan læse mere om hvilke forhold, der kan indberettes om, i whistleblowerpolitikken punkt 3.
Du vælger selv, om du indgiver indberetningen i dit eget navn eller anonymt.
Hvis du ønsker anonymitet, er det vigtigt, at du ikke skriver dit navn noget sted i indberetningen. Derudover bør du være opmærksom på, at det ikke kan udelukkes, at din identitet kan udledes af de oplysninger, du selv har givet i indberetningen.
Du kan indberette ved at trykke på linket nedenfor.
Foretager du en indberetning, vil følgende oplysninger normalt være nyttige ved den videre undersøgelse af sagen:
- Beskrivelse af forholdet, herunder dato, sted og navnet/navnene på den/de involverede person/personer
- Eventuelle dokumenter eller beviser vedrørende overtrædelsen eller andre oplysninger, som kan lette en undersøgelse af sagen
Oplysningerne vil blive behandlet i samarbejde mellem advokatfirmaet Bech-Bruun og Aalborg Universitets whistleblowerenhed.
Alle involverede er er underlagt en særlig lovbestemt tavshedspligt med hensyn til de oplysninger, der bliver indberettet via whistleblowerordningen.
Indenfor 7 dage vil du få en bekræftelse på, at indberetningen er modtaget.
Som udgangspunkt vil du inden for 3 måneder modtage en meddelelse om sagens afslutning. Hvis behandlingen af din indberetning kræver længere tid end 3 måneder, vil du modtage en begrundelse for den længere undersøgelsestid.
Du vil som udgangspunkt inden for rammerne af lovgivningen blive orienteret om udfaldet af undersøgelserne.
Alt kommunikation med dig sker via whistleblowerportalen. Det er derfor vigtigt, at du følger sagen, hvis du ønsker at modtage en bekræftelse på modtagelsen af din indberetning, en begrundelse for længere sagsbehandlingstid samt ønsker at modtage en orientering om udfaldet af undersøgelserne af din indberetning.
Aalborg Universitet tolererer ikke chikane, hævnaktioner mod eller andre former for sanktioner over for personer, der i god tro foretager indberetning af en sag i whistleblowerordningen.
Der må ikke bevidst indgives urigtige eller vildledende oplysninger gennem whistleblowerordningen. Indberetninger, der er foretaget i ond tro, vil efter omstændighederne kunne få negative ansættelsesretlige konsekvenser for den person, der har foretaget indberetningen.
Du kan læse mere i Aalborg Universitets whistleblowerpolitik, som er godkendt af HSU (Hovedsamarbejdsudvalget) den 22. november 2021.
Aalborg Universitet skal iht. lov om beskyttelse af whistleblowere § 27 årligt offentliggøre oplysninger om universitetets whistleblowerordning.
Whistleblowerlovens særlige tavshedspligt og reglerne om videregivelse skal fortsat iagttages i forbindelse med offentliggørelsen af oplysningerne.
I beretningen skal der oplyses om antallet af modtagne indberetninger og status for opfølgning på indberetningerne, herunder:
- Hvor mange indberetninger, der er realitetsbehandlet
- Hvor mange indberetninger, der er afvist eller afsluttet
- Hvor mange indberetninger, der har givet anledning til politianmeldelse
Aalborg Universitet skal endvidere beskrive de overordnede temaer for de indberetninger, der er modtaget og fulgt op på i perioden:
- Overtrædelse af EU-retten
- Alvorlige lovovertrædelser (straffeloven)
- Alvorlige lovovertrædelser (særlovgivning eller anden lovgivning)
- Chikane
- Øvrige alvorlige forhold
Aalborg Universitet har i perioden 17. december 2021 – 31. december 2022 modtaget tre indberetninger i whistleblowerordningen.
Ingen indberetninger er blevet afvist i perioden. Afvisning af en indberetning sker, såfremt indberetningen ikke vurderes at være omfattet af lovens anvendelsesområde, jf. § 12 stk. 3 eller Aalborg Universitets Whistleblowerpolitik pkt. 2.
Tre indberetninger har været eller er aktuelt undergivet realitetsbehandling. En opgørelse over de indberetninger, som har været undergivet realitetsbehandling, følger herunder:
Indberetning A:
Overtrædelse af EU-retten (Behandlet og afsluttet)
Indberetning B:
Øvrige alvorlige forhold (Behandles fortsat)
Indberetning C:
Øvrige alvorlige forhold (Behandles fortsat)
Ingen indberetninger har på nuværende tidspunkt givet anledning til politianmeldelse.
Aalborg Universitet har i perioden 1. januar 2023 – 31. december 2023 modtaget fire indberetninger i whistleblowerordningen.
Tre indberetninger er afvist. Afvisning af en indberetning sker, hvis indberetningen ikke vurderes at være omfattet af lovens anvendelsesområde, jf. § 12 stk. 3 eller Aalborg Universitets Whistleblowerpolitik pkt. 2.
Én indberetning har i 2023 været undergivet realitetsbehandling.
Herunder følger en opgørelse og status over modtagne indberetninger i perioden;
Indberetning A:
(Afvist)
Indberetning B:
(Afvist)
Indberetning C:
Øvrige alvorlige forhold (Behandlet og afsluttet)
Indberetning D:
(Afvist)
Ingen indberetninger har på nuværende tidspunkt givet anledning til politianmeldelse.
Ved afslutningen af 2022 var der to sager under behandling. Disse er færdigbehandlet i 2023.