Nyhed
Naturligt og plantebaseret foderadditiv – Alternativet til antibiotika for landbrugsdyr
Lagt online: 04.10.2022

Nyhed
Naturligt og plantebaseret foderadditiv – Alternativet til antibiotika for landbrugsdyr
Lagt online: 04.10.2022

Naturligt og plantebaseret foderadditiv – Alternativet til antibiotika for landbrugsdyr
Nyhed
Lagt online: 04.10.2022
Nyhed
Lagt online: 04.10.2022
Halorefine er en spin-out virksomhed fra Aalborg Universitet, som har udviklet en ny type ekstraktionsteknologi til ekstraktion af bio-aktive plantestoffer fra plante-baserede biomasser. Virksomheden specialiserer sig desuden i kvantitativ og kvalitativ analyse af bio-aktive plantestoffer, især fra halofytplanter. Målet er at producere og sælge et dyrefoderadditiv baseret på bio-aktive halofyt-plantestoffer.
Halorefine blev stiftet i januar 2022 af Professor Mette Hedegaard Thomsen fra Aalborg Universitet Esbjerg samt Henrik Tribler. Henrik Tribler, som er CEO for Halorefine, kommer fra erhvervslivet og komplementerer de tekniske kompetencer i Halorefine med kommercielle kompetencer.
Halorefine er stiftet på baggrund af forskning. Professor Mette Hedegaard Thomsen og hendes team fra Aalborg Universitet Esbjerg har i en årrække forsket i halofytplanter og har opdaget, hvordan bio-aktive plantestoffer ekstraheret fra planterne har flere gavnlige egenskaber på dyrs sundhed, når disse plantestoffer tilsættes dyrefoder.
Resultaterne er desuden blevet dokumenteret i en række industrielle large-scale aquakultur-forsøg gennem HORIZON Europe-projektet AQUACOMBINE på 11 mio Euro, som Halorefine er en del af.
Halorefine blev derfor stiftet med et ønske om at bidrage til den grønne omstilling ved at bringe et naturligt og plantebaseret foderadditiv på markedet, som en substitut til antibiotika.
WHO klassificerer antibiotikaresistens som en af de største trusler mod folkesundheden på verdensplan. Brugen af antibiotika til behandling af sygdomme hos produktionsdyr og dyr i industriel aquakultur er en af de største forbrugere og udledere af antibiotika.
Hertil kommer en række klimaudfordringerne for landbruget, hvor landbrugsjord ødelægges grundet bl.a. overgødning og et øget indhold af salt i jorden – også kaldet salinisering. Salinisering opstår på grund af et stigende havniveau forårsaget af klimaforandringerne.
Halorefine adresserer begge problemer. Med deres klimavenlige og økonomiske ekstraktionsmetode vil de udvikle et plantebaseret foderadditiv fra halofyt-ekstrakter som et alternativ til antibiotika. Udover at levere kilder til føde og indeholde nyttige bioaktive plantestoffer, kan halofytplanten nemlig dyrkes i både saltholdig og udpint jord.
Interessen omkring den grønne omstilling af naturlige plantebaserede løsninger er stor, og Halorefine har derfor haft gode muligheder for at få både erhvervsliv og offentlige organisationer i tale. Trods den store interesse har der dog været udfordringer, fortæller CEO Henrik Tribler:
”Det har været en udfordring at finde intelligent kapital og risikovillige investorer, da Halorefine’s produkter er pre-markedslaunch og bevæger sig indenfor området ”innovative emerging technologies”.
Trods dette, så er vi meget glade for, at der allerede er blevet investeret betydelige beløb i R&D fasen, og selvfølgelig det faktum, at Halorefine indgår som partner i hele to R&D projekter i HORIZON Europe regi – AQUACOMBINE og det nyeste kaldet IGNITION. Derfor har vi også en ambition indenfor de næste tre år, om at opskalere forretningen med produktion og salg til store dele af markedet for fodertilsætning i Danmark og Europa.”
AAU Forskningsinnovation har siden projektets start arbejdet tæt sammen med Professor Mette Hedegaard Thomsen, og senere CEO Henrik Tribler, i overgangen fra forskningsprojekt til kommerciel sag, herunder visualisering af produktet samt afklaring af mulige IPR-rettigheder. Det forventes, at der i nærmeste fremtid ansøges om et patent på Halorefine’s ekstraktionsteknologi.
Teamet har desuden modtaget sparring og vejledning ifm. udviklingen af virksomhedens forretningsmodel, pitch træning, fundingmuligheder samt netværk, som har skabt match med eksterne parter.