Nyhed
Naturen under AI-lup: Når planter og dyr forsvinder, kan det få store konsekvenser
Lagt online: 14.04.2025

Nyhed
Naturen under AI-lup: Når planter og dyr forsvinder, kan det få store konsekvenser
Lagt online: 14.04.2025

Naturen under AI-lup: Når dyr og planter forsvinder, kan det få store konsekvenser
Nyhed
Lagt online: 14.04.2025
Nyhed
Lagt online: 14.04.2025
Af Peter Witten og Dorte Larsen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Naturen gemmer på mange mysterier og forhold, vi mennesker endnu ikke har afdækket. Ting, der kan få stor betydning for vores egen fremtid.
Hvis du er på Facebook eller Instagram, er du forbundet til andre i sociale netværk. Zoomer vi ind på naturen, er der tætte, biologiske netværk. Komplicerede og følsomme netværk mellem dyr og planter, der også har betydning for os mennesker.
Tag for eksempel blomster og bier. De er dybt afhængige af hinanden og lever sammen i biologiske netværk. Bien sørger for at bestøve blomsten.
Men hvad sker der, hvis disse naturlige netværk ændres, hvis insektarter uddør? Måske fordi der ikke er nok vild natur, eller på grund af klimaforandringer.
Et nyt tværfagligt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet - AI:EcoNet - skal nu med hjælp fra kunstig intelligens kortlægge de mange biologiske netværk. Og forudsige, hvad der sker, hvis interaktionen mellem dyr og planter ændres eller brydes.
Projektet ledes af biolog og lektor Michael Ørsted fra Institut for Kemi og Biovidenskab sammen med AI-ekspert og adjunkt Abdulkadir Çelikkanat, Institut for Datalogi. De vil udvikle AI-modeller, der kan forudsige klimaforandringernes konsekvenser for økosystemer og samfund.
Formålet er at udvikle et analyseredskab til beslutningstagere og naturorganisationer til støtte for beslutninger om fremtidig naturbeskyttelse.
For selv om det måske kan føles betydningsløst for mange af os, hvis en lille insektart forsvinder, kan det potentielt få store konsekvenser for os på sigt.
Det kan for eksempel have betydning for bestøvningen af landsbrugsområder og dermed produktion af fødevarer.
"En ting er at være bekymret over, at der uddør en art. Men hvis man ikke har en oversigt over dens biologiske netværk, undervurderer man konsekvenserne af, at arten uddør," siger Michael Ørsted.
"Dyr og planter interagerer i komplekse netværk og understøtter hinanden i vigtige funktioner som frøspredning og bestøvning. Når klimaet ændrer sig og levesteder forsvinder, kan disse relationer brydes. Vores projekt skal forudsige kritiske hændelser og fremme løsninger på kommende miljøproblemer," forklarer han.
Adjunkt Abdulkadir Çelikkanat har stor erfaring med at anvende maskinlæring til modellering af komplekse netværk og relationelle strukturer. I projektet er det grafmaskinlæring og generative modeller, der skal i brug.
"I projektet glæder jeg mig til at udvikle nye AI-modeller, der går videre end blot at tilpasse eksisterende metoder fra sociale netværk til finans. Mig bekendt er det første gang, man bruger AI til kortlægning af komplekse biologiske systemer, så det bliver spændende," understreger han.
AI:EcoNet er et af fem nye såkaldte AI:X Labs startet af Aalborg Universitet for at fremme AI-forskning.
Fakta
Aalborg Universitets fem nye AI:X Labs skal fremme AI-forskning og levere bæredygtige løsninger. Laboratoriernes mål er at udvikle nye AI-talenter, styrke tværfaglig forskning og opbygge et stærkt internationalt ry for AI-forskning med høj gennemslagskraft.
De fem AI:X Labs er: