Spring til indhold
Forside

Nyhed

Lanceringen af AAU OPEN

Lagt online: 13.12.2024

Den 5. december 2024 blev AAU OPEN, Danmarks første Open Access universitetsudgiver og kompetencecenter, lanceret på Kroghstræde 3. Begivenheden bød deltagere velkommen fra både universitets ledelse, dets forskere samt nationale samarbejdspartnere og eksperter i Open Access.

Nyhed

Lanceringen af AAU OPEN

Lagt online: 13.12.2024

Den 5. december 2024 blev AAU OPEN, Danmarks første Open Access universitetsudgiver og kompetencecenter, lanceret på Kroghstræde 3. Begivenheden bød deltagere velkommen fra både universitets ledelse, dets forskere samt nationale samarbejdspartnere og eksperter i Open Access.

Skrevet af: Claus Brink Mortensen, AAU OPEN, Aalborg Universitetsbibliotek

En eftermiddag i åbenhedens tegn

Prodekan for forskning på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ole Kæseler Andersen, bød velkommen i sin egenskab af medlem af Open Access-udvalget. Han har været med til at udarbejde AAU’s nye Open Access-politik, der blev lanceret ved samme lejlighed. Dagens værter og medgrundlæggerne af AAU OPEN, Kathrine Bjerg Bennike og Anna Stegger Gemzøe, præsenterede dernæst AAU OPEN.

AAU OPEN går i luften i en tid, hvor tendensen helt ud på internationalt plan går mod mere og mere åbenhed i forskning – fra proces til publikation. Derfor lægger AAU OPEN sig også i en international strømning af Open Access forlag, biblioteker og interesseorganisationer, hvor feltet udvikler sig hurtigt. Netop fordi feltet er vokset, både i kompleksitet og muligheder, er AAU OPEN også tiltænkt som et kompetencecenter for AAU-forskeren, der søger Open Access-vejledning og publiceringsstrategisk sparring.

Efter denne præsentation gik ordet til senioranalytiker i National Open Research Analytics (NORA) ved Danmarks Forskningsportal, Dicte Madsen, som indførte i Danmarks Nationale Open Access Indikator og den positive udvikling, vi har set de seneste 10 år, som dog kræver vedvarende handling og nye tiltag for at fortsætte.

Som den næste overtog afdelingsleder for nationale licenser ved Det Kongelige Bibliotek, Lise Baltzer, som præsenterede de nationale licensaftaler med de store forlag. Efterhånden som kravene til åben forskning bliver flere, kræver det nye tilgange til forlagene, og her nyder Danmark, ifølge Baltzer, godt af et fælles, nationalt fodslag i licensforhandlingerne. Initiativer som AAU OPEN bidrager desuden til at diversificere publiceringslandskabet, hvilket også er sundt.

AAU OPEN i et forskerperspektiv

I want our research to be read. So, we prioritize publishing open access!

Lektor og forskningsgruppeleder Linda Nhu Laursen

Vinder af KAMMA-prisen 2024, lektor og forskningsgruppeleder fra CREATE, Linda Nhu Laursen, berigede denne fremstilling med et energisk og inspirerende oplæg om, hvordan hun har benyttet sig af AAU OPEN som et værdifuldt og unikt supplement til hendes øvrige forskning. Laursen har bl.a. benyttet AAU OPEN til at udgive undervisningsmateriale til sine studerende i form en nyopstartet bogserie om nøglebegreber – materiale, som hun førhen har haft svært ved at distribuere på en ordentlig og bæredygtig måde. Bogen er allerede downloadet over 250 gange siden oktober, og har således vist sin berettigelse. Laursen vil også bruge AAU OPEN som udgiver af den rapport, hendes bevillingsgiver efterspørger.

Endelig understregede Laursen, at ud over hensyn til publiceringen, formidlingen og fondene, har brugen af AAU OPEN øget engagementet med hendes forskning i almenhed; på baggrund af publikationerne ved AAU OPEN modtog hun nye henvendelser om fremtidigt samarbejde.

Talerækken blev afrundet ved værterne, som førte en åben debat med deltagerne og dagens oplægsholdere om de mest almindelige udfordringer ved Open Access publicering, men også de store potentialer og gevinster, som kan sikres. Der blev bl.a. diskuteret hvordan AAU OPEN kvalitetssikrer sin akademiske publiceringsproces, spørgsmål om generel publiceringsstrategi, og fremtidens arbejde med at forhandle licensaftaler på den bedste måde.

Open Access – Viden for Verden

Siden Open Access for alvor fik rygstød i 1990’erne, har bevægelsen sigtet mod at gøre videnskabelig forskning frit tilgængelig. Open Access træder ind i et bredere mål om Open Science, som arbejder mod at sikre gennemsigtighed og adgang til viden for alle, uden økonomiske eller juridiske barrierer herfor. Open Science baner også vejen for en forskningspraksis bygget på samarbejde og nye, ansvarlige metrikker for evalueringen af forskning på tværs af områder.

AAU OPEN er som bedrift et betydeligt bidrag i denne retning, og er med sin åbning med til at fremme den hurtigt fremvindende udvikling inden for Open Science ved at muliggøre, at AAU-forskere publicerer gratis Open Access. Hermed kan den ses i samspil med AAU’s nye forskningsindikator, der netop er bygget på principperne om åbenhed, synlighed og samarbejde.

AAU OPEN: Del din viden med verden i dag!

AAU OPEN takker for det store og engagerede fremmøde, og ser frem til at støtte alle AAU-forskere i mere åben og tilgængelig forskning.

Har du brug for hjælp?

Har du brug for vejledning til, hvordan og hvor du kan publicere Open Access? Eller har du et manuskript, som du gerne vil publicere åbent tilgængeligt? AAU OPEN kan hjælpe dig.

Kontakt aauopen@aau.dk