Unge, der fik en række kulturtilbud via projekt Kulturvitaminer for Unge, oplevede bedre mental sundhed og følte sig tættere på uddannelse og arbejde. Erfaringerne kan bruges ved udbredelse af det forsøg på kulturpas, som regeringen vedtog sidste år for alle unge mellem 15 og 24 år.
- Deltagerne har overordnet set været begejstrede for at deltage i projektet. De beskriver, at Kulturvitaminer for Unge har haft en positiv betydning for deres hverdag, blandt andet ved at bidrage til rutiner og meningsfulde aktiviteter. Flere giver udtryk for, at de fik det bedre mentalt, f.eks. at de oplevede mindre angst. Og de fik oplevelsen af, at de kunne nogle ting. Det fortæller ph.d.-studerende Ida Flagstad Hejlesen, som står bag undersøgelsen af projektet.
Kulturvitaminer for Unge retter sig specifikt mod unge voksne mellem 18 og 30 år, der oplevede psykiske udfordringer som angst, depression og stress, og som stod udenfor arbejdsmarkedet eller var droppet ud af uddannelse. De unge, som undersøgelsen dækker, deltog i et 10 ugers forløb, hvor de tre gange om ugen var samlede til kreative aktiviteter som keramik, male-workshops, fællessang og guidet fælles-læsning.
- Fokus var på at engagere dem, og at de fik fingrene i kunsten, fremfor at de blot observerede. For vi kunne se, at det gav dem succesoplevelser og styrkede deres selvtillid, siger Mikael Odder Nielsen, kulturkoordinator i Aalborg Kommune.
Kulturvitaminer for Unge er et tilbud til en større gruppe unge. Dem, der tog imod tilbuddet, gav udtryk for, at de havde haft stor glæde af at deltage.
- Tidligere har de lidt nederlag – nu oplevede de at kunne gennemføre noget. Så det er blevet et trinbræt til at få mere mod på at komme ud af deres hjem, søge arbejde eller uddannelse og udvikle deres sociale kompetencer. Det, at man har et tilbud, som fokuserer på at støtte unges reintegration i fællesskabet og samfundet, uden at være en behandlingsindsats, har vist sig at være værdifuldt, siger Ida Flagstad Hejlesen.
Hun har bl.a. interviewet de unge og observeret dem undervejs, mens de deltog i kulturaktiviteterne. Ligesom hun også har interviewet de kulturguider, som har stået for at afholde og støtte de unge i kulturaktiviteterne.
Det var frivilligt for de unge at deltage i projektet og dets aktiviteter, hvilket ifølge Ida Flagstad Hejlesen har været vigtig for de unges motivation.
- De oplevede, at det fjernede presset, fordi de selv kunne vælge, om de ville møde op. I modsætning til skolen eller en uddannelse, hvor der er faste krav om tilstedeværelse. I Kulturvitaminer for Unge kunne de deltage i det omfang, de havde overskud til, hvilket gjorde det lettere for dem at engagere sig, fortæller hun.