Spring til indhold
Forside

Nyhed

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job

Lagt online: 09.04.2025

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet ”Kulturvitaminer for Unge” i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem.

Nyhed

Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job

Lagt online: 09.04.2025

En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet ”Kulturvitaminer for Unge” i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Isi Parente, Unsplash

Unge, der fik en række kulturtilbud via projekt Kulturvitaminer for Unge, oplevede bedre mental sundhed og følte sig tættere på uddannelse og arbejde. Erfaringerne kan bruges ved udbredelse af det forsøg på kulturpas, som regeringen vedtog sidste år for alle unge mellem 15 og 24 år.

- Deltagerne har overordnet set været begejstrede for at deltage i projektet. De beskriver, at Kulturvitaminer for Unge har haft en positiv betydning for deres hverdag, blandt andet ved at bidrage til rutiner og meningsfulde aktiviteter. Flere giver udtryk for, at de fik det bedre mentalt, f.eks. at de oplevede mindre angst. Og de fik oplevelsen af, at de kunne nogle ting. Det fortæller ph.d.-studerende Ida Flagstad Hejlesen, som står bag undersøgelsen af projektet.

Kulturvitaminer for Unge retter sig specifikt mod unge voksne mellem 18 og 30 år, der oplevede psykiske udfordringer som angst, depression og stress, og som stod udenfor arbejdsmarkedet eller var droppet ud af uddannelse. De unge, som undersøgelsen dækker, deltog i et 10 ugers forløb, hvor de tre gange om ugen var samlede til kreative aktiviteter som keramik, male-workshops, fællessang og guidet fælles-læsning.

- Fokus var på at engagere dem, og at de fik fingrene i kunsten, fremfor at de blot observerede. For vi kunne se, at det gav dem succesoplevelser og styrkede deres selvtillid, siger Mikael Odder Nielsen, kulturkoordinator i Aalborg Kommune.

Kulturvitaminer for Unge er et tilbud til en større gruppe unge. Dem, der tog imod tilbuddet, gav udtryk for, at de havde haft stor glæde af at deltage.

- Tidligere har de lidt nederlag – nu oplevede de at kunne gennemføre noget. Så det er blevet et trinbræt til at få mere mod på at komme ud af deres hjem, søge arbejde eller uddannelse og udvikle deres sociale kompetencer. Det, at man har et tilbud, som fokuserer på at støtte unges reintegration i fællesskabet og samfundet, uden at være en behandlingsindsats, har vist sig at være værdifuldt, siger Ida Flagstad Hejlesen.

Hun har bl.a. interviewet de unge og observeret dem undervejs, mens de deltog i kulturaktiviteterne. Ligesom hun også har interviewet de kulturguider, som har stået for at afholde og støtte de unge i kulturaktiviteterne.

Det var frivilligt for de unge at deltage i projektet og dets aktiviteter, hvilket ifølge Ida Flagstad Hejlesen har været vigtig for de unges motivation.

- De oplevede, at det fjernede presset, fordi de selv kunne vælge, om de ville møde op. I modsætning til skolen eller en uddannelse, hvor der er faste krav om tilstedeværelse. I Kulturvitaminer for Unge kunne de deltage i det omfang, de havde overskud til, hvilket gjorde det lettere for dem at engagere sig, fortæller hun.

Fokus var på at engagere dem, og at de fik fingrene i kunsten, fremfor at de blot observerede. For vi kunne se, at det gav dem succesoplevelser og styrkede deres selvtillid

Mikael Odder Nielsen

Kulturkoordinator i Aalborg Kommune

Inspiration til nationalt forsøg med kulturpas

Regeringen vedtog sidste år et forsøg med kulturpas-forløb for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse. Det drejer sig om ca. 42.000 unge. Det kan f.eks. være forløb på seks måneder med 15 deltagere eller kortevarende gruppeforløb for flere, som fx kan hjælpe 150-200 unge årligt. Formålet med forløbene er at understøtte og udbrede eksisterende indsatser og koncepter inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som er lykkedes med at fremme beskæftigelse og trivsel blandt unge i målgruppen. (Kilde:  Kulturministeriet)

De nye kulturpas vil efter planen blive taget i brug efter sommerferien 2025.

 Ida Flagstad Hejlesen har på baggrund af undersøgelsen af projekt Kulturvitaminer for Unge følgende anbefalinger:

  • Vær tydelig i rekrutteringsfasen med, hvad det kan give den enkelte at deltage. Der skal være en samtale om motivation og behov, så der kan blive taget hånd om det, inden forløbet begynder.
  • Tænk i det sociale: Mange af disse unge står uden for ungdomsfællesskaber, så i hver aktivitet skal man indtænke det sociale element.
  • Sørg for at der er aktiviteter. Passive ting, såsom at se (museumsbesøg) eller lytte (koncert) fungerer ikke så godt som aktiviteter, hvor man selv skaber noget (spille musik, lave malerier eller keramik).

Fakta

Baggrund: Kulturvitaminer for Unge er en videreudvikling af konceptet Kultur på recept, som stammer fra England og er blevet udbredt i Danmark siden 2015. Projektet hører hjemme i Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune og gennemføres i perioden 2021-2026. Kulturvitaminer for Unge retter sig specifikt mod unge voksne mellem 18 og 30 år, der oplevede psykiske udfordringer som angst, depression og stress, og som ofte står uden for arbejdsmarkedet eller er droppet ud af uddannelse. Kulturvitaminer for unge er støttet af Det Obelske Familiefond. 

Forløb: Det 10-ugers gruppeforløb, som er undersøgt, samlede unge tre gange om ugen til kreative aktiviteter som keramik, male-workshops, fællessang og guidet fælleslæsning. Fokus var på at engagere sig aktivt og få "fingrene i kunsten" frem for blot at observere, hvilket giver succesoplevelser og styrker deltagernes selvtillid. Kulturkoordinatorer fra Aalborg Kommunes Center for Mental Sundhed støttede de unge gennem forløbet.

Formål: Projektet skulle forbedre deltagernes mentale sundhed, skabe sociale fællesskaber og give dem mod på at tage skridt mod uddannelse eller arbejde.

Hovedresultater fra rapporten

Mental sundhed: Størstedelen af deltagerne har oplevet forbedringer i deres mentale sundhed, herunder en oplevelse af mindre angst og depression.

Socialt fællesskab: De unge fremhæver vigtigheden af at være en del af et trygt fællesskab, hvor de kan dele erfaringer og møde andre i samme situation. Flere nævner, at de har fået bedre sociale kompetencer og mindre social angst.

Identitet: På baggrund af en narrativ analysetilgang til identitet viser undersøgelsen, hvordan deltagerne gennem kreative og sociale processer kan genopbygge et mere positivt selvbillede og opnå en større forståelse af deres egne styrker.

Fremtidsperspektiv: Forløbet har givet deltagere tro på egne evner og mod på at genoptage uddannelse eller arbejde. En opfølgning i 2024 viser, at flere tidligere deltagere er i gang med uddannelse, arbejde eller afklarende forløb.

Om undersøgelsen

  • Er baseret på gruppeinterviews med de 22 deltagere (17 kvinder og 5 mænd) og 80 timers observation af de unge i de forskellige kulturløb.
  • Derudover blev halvdelen af deltagerne interviewet et halvt år efter deltagelsen i Kulturvitaminer for at give indsigt i deres livssituation efter forløbet og for at få en afklaring af, hvad forløbet har betydet for dem på længere sigt.
  • Dertil blev der lavet interview med 6 af de kulturguider, som står for at facilitere kulturaktiviteterne.

Kontakt

Ida Flagstad Hejlesen, psykolog og ph.d.-studerende på Aalborg Universitet, 2252 8016, ikh@ikp.aau.dk


Mikael Odder Nielsen, kulturkoordinator, Center for Mental Sundhed, Aalborg Kommune, 2520 1924, Mikael.odder@aalborg.dk. Mikael Odder Nielsen kan hjælpe med kontakt til case.


Charlotte Tybjerg Sørensen, journalist og presserådgiver, specialkonsulent, Aalborg Universitet, tlf.: 9356 2069

Læs også