Spring til indhold
Forside

Nyhed

Kroppen spiller en afgørende rolle for unges trivsel

Unge skal i dag leve op til snævre kropsidealer, og det presser mange i hverdagen. Samtidig har unge, som har det dårligt med deres krop, det generelt dårligt. Det viser et nyt forskningsprojekt, som sætter fokus på kroppens betydning for unges trivsel.

Nyhed

Kroppen spiller en afgørende rolle for unges trivsel

Unge skal i dag leve op til snævre kropsidealer, og det presser mange i hverdagen. Samtidig har unge, som har det dårligt med deres krop, det generelt dårligt. Det viser et nyt forskningsprojekt, som sætter fokus på kroppens betydning for unges trivsel.

Af Susanne H. Knudsen for AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Shutterstock

Jagten på den perfekte krop presser både drenge og piger og spiller en vigtig rolle for unges trivsel. Det viser et omfattende studie, som postdoc Katrine Vraa Justenborg ved Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet har gennemført blandt elever i 5., 7. og 9. klasse. Her fremgår det, at unge, som ser negativt på egen krop, ofte mistrives. De lever i større frygt for at blive bagtalt, undgår oftere at gå i bad med de andre og vil gerne lave deres krop om.

“Forholdet til ens krop fylder rigtigt meget for mange unge. De, der har en krop, som lever op til normerne i fællesskabet, trives og tænker ikke så meget over det, men for dem, der oplever, at de er for tynde, tykke, for høje eller for lave, har det en afgørende betydning,” siger Katrine Vraa Justenborg.

Hvis man er overvægtig, skal man passe på ikke at blive ydmyget af de andre. Man skal overveje, hvad man spiser hele tiden og overvåge sig selv. Nogle af dem, jeg har interviewet, sammenligner deres vægt med karakterer

Katrine Vraa Justenborg, postdoc på Center for Ungdomsforskning, AAU

Kampen for den rigtige vægt og det rigtige tøj

Blandt de unge findes der i dag nogle meget snævre idealer for, hvordan kroppen skal være, som bliver skabt gennem de fællesskaber, unge indgår i f.eks. i skolen. Her er de unge meget optaget af at ligne hinanden og ikke skille sig ud.

”Hvis man er overvægtig, skal man passe på ikke at blive ydmyget af de andre. Man skal overveje, hvad man spiser hele tiden og overvåge sig selv. Nogle af dem, jeg har interviewet, sammenligner deres vægt med karakterer,” fortæller Katrine Vraa Justenborg.

I løbet af skoletiden vokser kroppens betydning for de unge. Hvor både piger og drenge i 5. klasse er mindre optaget af, hvordan deres krop ser ud i forhold til klassekammeraternes, ændrer det sig med tiden. Det gælder særligt for pigerne. Samtidig sker der konstant en ændring i trends, og det lægger et stort pres på de unge i forhold til at følge med.

”Er mærketøj vigtigt i de fællesskaber, de unge indgår i, orienterer de sig mod, hvilke mærker de skal have på for at være en del af fællesskabet. En klasse, jeg interviewede, var meget optaget af fake tøj. Hvis ikke man havde råd til at købe de rigtige, dyre mærker, var det mere acceptabelt at købe tøj i H&M end kopivarer. Men man skal kunne regne ud, hvad de nye trends er og følge med videre”, understreger Katrine Vraa Justenborg

Stereotype kønsopfattelser trives i skolen

Det aktuelle studie peger også på, at det er et meget traditionelt og begrænset kropssyn, der findes blandt unge, og det har overrasket forskeren. I skolen forventes det, at piger er ordentlige, dygtige, sidder stille og rækker hånden op, mens drenge forventes at være sjove og udadvendte. Samtidig har kønsidentitetsdebatten slet ikke slået igennem i folkeskolen.

”Skolen er ikke noget rart sted at være, hvis man er ung og prøver sin identitet af. Drenge bruger ofte ordet gay om hinanden, og jeg har også hørt piger sige, at de gerne vil have en homoseksuel ven, fordi de er så sjove. Lærerne skal derfor turde gribe de samtaler og udfordre de stereotype forestillinger og udfordre deres egen opfattelse af, hvordan piger og drenge opfører sig,” siger hun.

Tre tips til, hvordan du som skolelærer kan bidrage til et mere nuanceret kropssyn blandt de unge:

  1. 1

    Vær opmærksom på, at du også er en rollemodel

  2. 2

    Udfordr stereotype forestillinger

  3. 3

    Vær kritisk overfor din egne forforståelser.

Fakta

  • Undersøgelsen er en del af Katrine Vraa Justenborgs ph.d.-afhandling ”Vurderende elevkroppe”.
  • Som led i projektet har hun lavet etnologisk feltarbejde og fokusgruppeinterview på 31 folkeskoler og har udsendt et spørgeskema, som 1.309 elever fra 5., 7. og 9. klasse har svaret på.
  • 40 procent af eleverne i spørgeskemaundersøgelsen svarer, at de er ‘bange for, at deres klassekammerater dømmer deres udseende negativt’. 23 procent af pigerne er direkte utilfredse med deres krop, det gælder 13 procent af drengene.

Relaterede nyheder

Kontakt

  • Katrine Vraa Justenborg, postdoc på CeFU, tlf.: 99 40 21 43, e-mail: kvju@ikl.aau.dk
  • Nelly Sander, projektleder AAU Kommunikation og Public Affairs, tlf.: 99 40 20 18, e-mail: nsa@adm.aau.dk