Spring til indhold
Forside

Nyhed

Intervaltræning kan øge livskvaliteten hos børn og unge med svær overvægt

Lagt online: 10.03.2025

Når børn og unge med svær overvægt deltager i en målrettet indsats for at opnå livsstilsændringer, kan en tilføjelse af intervaltræning med høj intensitet øge deres glæde og lyst til at fortsætte i behandlingen.

Nyhed

Intervaltræning kan øge livskvaliteten hos børn og unge med svær overvægt

Lagt online: 10.03.2025

Når børn og unge med svær overvægt deltager i en målrettet indsats for at opnå livsstilsændringer, kan en tilføjelse af intervaltræning med høj intensitet øge deres glæde og lyst til at fortsætte i behandlingen.

Af Nelly Sander, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Colourbox

Svær overvægt hos børn og unge kan medføre alvorlige fysiske og psykiske komplikationer. Der er derfor behov for at udvikle og styrke både forebyggelse og behandling for denne gruppe, og her kan intervaltræning være en vigtig medspiller.

Det understreger vigtigheden af, at fysiske aktivitetstilbud bør være permanente for at støtte børn og unge med overvægt til at fortsætte med den øgede fysiske aktivitet

Afdelingslæge Charlotte Nørkjær Eggertsen, ph.d. AAU

Livsstilændringer med fysisk aktivitet

Afdelingslæge Charlotte Nørkjær Eggertsen har i sin ph.d.-afhandling undersøgt effekten af, at der i et eksisterende 12-måneders livsstilsforløb for børn og unge med overvægt (9-16 år) blev integreret tre måneders intervaltræning med høj intensitet (HIIT).

”Når vi vejleder om livsstilsændringer følger vi – både i kommunalt og regionalt regi – Sundhedsstyrelsens og WHO’s anbefalinger om fysisk aktivitet med moderat til høj intensitet i minimum 60 minutter dagligt. For mange børn og familier er det imidlertid svært at opnå og følge denne anbefaling,” siger Charlotte Nørkjær Eggertsen.

HIIT-trænings effekt på børn og unge med overvægt

HIIT-træning har fået meget opmærksomhed over de sidste årtier og har vist sig effektiv i forhold til vægtreduktion samt forbedring af bl.a. blodtryk, blodsukkerregulering samt psykisk velbefindende. Indsatsen har dog primært været rettet mod voksne.

”Der manglede viden om effekten af at kombinere HIIT med vores standard livsstilvejledning i gruppen af børn og unge med overvægt. Vi valgte at undersøge dette i et randomiseret projekt, hvor alle børn fik livsstilsbehandling, og halvdelen af børnene desuden fik tilbudt HIIT-træning i 12 uger i begyndelsen af et 12-måneders livsstilsbehandlingsprogram,” siger Charlotte Nørkjær Eggertsen.

Træningen bestod af tre ugentlige gruppesessioner, der hver varede mellem 45 og 50 minutter. Al træning foregik lokalt i børnenes hjemkommuner for at gøre det let for børnene at komme frem til træningen og at danne venskaber i deres eget nærmiljø. Alle aktiviteter i træningen var baseret på leg og skulle hæve pulsen i intervaller på 4 x 4 minutter.

Højere aktivitetsniveau og øget livskvalitet

Resultaterne var gode på den mentale konto. Deltagerne oplevede en øget livskvalitet og et generelt højere aktivitetsniveau i løbet af de 12 uger, HIIT-træningen indgik i forløbet. Ydermere var frafaldsprocenten markant lavere – under otte procent til sammenligning med over 20 procent igennem resten af forløbet.

”Da vi undersøgte de samme børn efter et år, var effekten imidlertid forsvundet. Det understreger vigtigheden af, at fysiske aktivitetstilbud bør være permanente for at støtte børn og unge med overvægt til at fortsætte med den øgede fysiske aktivitet,” siger Charlotte Nørkjær Eggertsen.

I forsøget sammenlignede hun også BMI, taljemål og blodtryk på de børn og unge, der deltog i HIIT–træning, med den øvrige gruppe, og her viste målinger, at HIIT-træningen ikke i sig selv havde en yderligere positiv effekt end livsstilsændringerne alene. Gevinsten ligger således primært i at give deltagerne glæde og motivation ved at deltage, hvilket på sigt kan sikre, at de fortsætter de anbefalede tiltag.

Anbefalinger i tilbud til børn og unge med overvægt

  1. 1

    Implementer HIIT-programmer som en fast del af livsstilsinterventioner 

  2. 2

    Indlem HIIT–programmerne som et permanent tilbud, ikke blot i en periode

  3. 3

    Sørg for, at HIIT–programmerne består af sjove og legende aktiviteter, der tilgodeser børnenes forskellige kompetencer og fysiske og psykiske udfordringer

  4. 4

    Indled et tæt samarbejde mellem kommune og region med mulighed for lokal implementering for at øge tilgængeligheden

Relaterede nyheder

Kontakt

  • Charlotte Nørkjær Eggertsen, afdelingslæge og ph.d., AAU, e-mail: c.eggertsen@rn.dk
  • Nelly Sander, projektleder AAU Kommunikation og Public Affairs, tlf.: 99 40 20 18, e-mail: nsa@adm.aau.dk