Spring til indhold
Forside

Nyhed

Integration af SSH- og STEM-kompetencer i AAU’s uddannelser: Pilotprojekter skydes i gang

Lagt online: 20.02.2023

AAU starter en række pilotprojekter, som skal undersøge, hvordan universitetet bedst integrerer SSH- og STEM-kompetencer i AAU’s uddannelser.

Af Pernille Sværke Lang Johansen, Rektorsekretariatet. Fotos: Lasse Møller Badstue, AAU Kommunikation
 
- Arbejdsgiverne efterspørger kandidater, der kan samarbejde på tværs af fagligheder. Og de komplekse problemstillinger, verden står overfor, kræver, at vi kan se udover egen faglighed og samarbejde om en fælles løsning.

Sådan lød det fra prorektor Anne Marie Kanstrup, da hun bød velkommen til et kick off-arrangementet for pilotprojekterne under strategiprojektet Integration af SSH- (Social Sciences and Humanities) og STEM- (Science, Technology, Engineering and Mathematics) kompetencer i AAU’s uddannelser.

Det foregik tirsdag 14. februar i AAU INNOVATE. Her var omkring 50 studieledere og studienævnsformænd samlet med deltagere fra projektets styre- og arbejdsgruppe for at drøfte de koncepter, som projektets arbejdsgruppe har udarbejdet for tværdisciplinært samarbejde. Koncepterne skal afprøves i pilotprojekter på udvalgte uddannelser i efterårssemesteret i 2023. Erfaringerne fra pilotprojekterne skal anvendes som baggrund for udvikling af endelige koncepter, der skal implementeres på AAU’s bachelor- og kandidatuddannelser i 2024.

Projektet skal skabe værdi for aftagere og studerende

Til kick-off præsenterede prorektor Anne Marie Kanstrup og Thomas Ryberg, leder af Institute for Advanced Study in PBL (IAS PBL), deltagerne for koncepterne for tværdisciplinært samarbejde. Herefter diskuterede mødedeltagerne muligheder og udfordringer i koncepterne, som er en videreudvikling af AAU’s PBL-model.

Koncepterne lægger op til, at man på uddannelserne selv skal finde og indgå samarbejde på tværs af studier og studienævn og tilrettelægge indholdet af samarbejdet.

- Det er vigtigt, at vi tænker os om. Det skal skabe værdi og give mening for vores studerende og aftagere. Indtil nu har projektet kun levet i arbejdsgruppen, og jeg har glædet mig til, at vi nu skal i gang med at afprøve de koncepter, som arbejdsgruppen har udviklet, lød det fra prorektor.

Frem mod marts er det nu op til de enkelte uddannelser at undersøge mulighederne for at indgå i pilotprojekter, og midt i marts afholdes et netværksarrangement for medarbejdere fra de uddannelser, der er interesserede i at indgå i et pilotprojekt. Forberedelsen af pilotprojekterne vil foregå i foråret 2023, og uddannelserne støttes af Institute for Advanced Study In PBL både i forberedelsen og i implementeringen.

Baggrunden for pilotprojekterne

AAU har i sin strategi, Viden for verden 2022-26, en ambition om, at studerende på AAU tager en uddannelse, der udover egen dybdefaglighed giver dem kompetencer og evner til at samarbejde med andre fagligheder for at løse konkrete udfordringer på et helhedsorienteret grundlag.

Med det for øje blev der sidste år nedsat en styregruppe og arbejdsgruppe for projektet, som skal arbejde med udvikling af AAU’s PBL-model. Arbejdsgruppen har til opgave at udvikle og afprøve forskellige koncepter for, hvordan SSH kan integreres i STEM-uddannelserne og STEM i SSH-uddannelserne. Arbejdsgruppen består af institut- og studieledere på tværs af fakulteterne samt kompetencer fra IAS PBL og Studieservice.

Projektet er samtidig et led i arbejdet henimod det missionsorienterede universitet, hvor AAU's studerende gennem deres uddannelse udvikler tværfaglige kompetencer og samarbejdskompetencer, så de i højere grad kan bidrage til i samarbejde med andre at løse komplekse tværfaglige udfordringer.

Pilotprojekterne evalueres løbende.