Spring til indhold
Forside

Nyhed

Gratis licens til SSH-forskere og alle AAU-studerende: transskriptions-software

Lagt online: 01.11.2022

Video bliver i stigende grad brugt i forbindelse med forskning og i de studerendes projekter, og nu bliver det nemmere og sjovere at arbejde med videodata. Forskningslaboratoriet VILA har nemlig udviklet ny software til at transskribere video og lyd. En af de særlige features er, at softwaren understøtter transskription af 360-graders video, hvilket giver en helt unik mulighed for at behandle data. Forskere på SSH-fakultetet og alle studerende på AAU har fri adgang til den nye software.

Nyhed

Gratis licens til SSH-forskere og alle AAU-studerende: transskriptions-software

Lagt online: 01.11.2022

Video bliver i stigende grad brugt i forbindelse med forskning og i de studerendes projekter, og nu bliver det nemmere og sjovere at arbejde med videodata. Forskningslaboratoriet VILA har nemlig udviklet ny software til at transskribere video og lyd. En af de særlige features er, at softwaren understøtter transskription af 360-graders video, hvilket giver en helt unik mulighed for at behandle data. Forskere på SSH-fakultetet og alle studerende på AAU har fri adgang til den nye software.

Tekst: Susanne Togeby. Foto: AAU.

Når det datamateriale, man som forsker undersøger, består af samtaler mellem mennesker, skal man have et redskab, der præcist registrerer, hvad der bliver sagt og gjort - på samme måde som en biolog har brug for et nøjagtigt mikroskop. Og når materialet er 360-graders video, hvor man som seer kan vælge at kigge på deltagerne i samtalen fra en hvilken som helst vinkel, så skal man i værktøjet kunne registrere ikke bare tiden, men også stedet man kigger hen. En gruppe forskere i Video Research Lab (VILA) har nu med støtte fra SSH-fakultetet på Aalborg Universitet udviklet et sådant redskab, fortæller Jacob Davidsen, der er lektor på Institut for Kommunikation og Psykologi og leder af VILA:

- I teamet blev vi provokeret af manglerne i eksisterende software i forhold til behandling af det datamateriale, vi står med. Vi havde ingen mulighed for at arbejde systematisk med 360-graders video, og værktøjerne var ofte tunge at arbejde med. Vores idé var også, at vi ikke skal gå på kompromis med vores konventioner og systematik, når vi arbejder med audiovisuelle data. Derfor har vi udviklet DOTE, så det både er uhyre præcist og gør transskription nemmere og sjovere end eksisterende software.

Med DOTE kan forskere og studerende arbejde med audiovisuelle data på måder, som vil kunne øge kvaliteten af forskningen, simpelthen fordi redskabet gør det muligt at arbejde langt mere systematisk med komplekse data.

Søren Kristiansen, prodekan for forskning på SSH-fakultetet

Gratis licens til SSH-forskere og alle AAU-studerende

På det Humanistiske og Samfundsvidenskabelige Fakultet har man har valgt at tilbyde alle forskere og studerende på hele Aalborg Universitet en gratis licens til softwaren. Søren Kristiansen, der er prodekan for forskning på SSH-fakultetet udtaler i den forbindelse:

- Med DOTE kan forskere og studerende arbejde med audiovisuelle data på måder, som vil kunne øge kvaliteten af forskningen, simpelthen fordi redskabet gør det muligt at arbejde langt mere systematisk med komplekse data.

Er man hverken studerende eller forsker på SSH-fakultetet, kan man afprøve DOTE gennem en freemiumlicens.

DOTE er relevant for alle som arbejder med interaktion ... også hvis man fx har lavet et båndet telefoninterview, skal have undertekster på sin video, eller ønsker at overføre Zoom-mødet til skrift, kan man have gavn af den nye software.

Jacob Davidsen. lektor Institut for Kommunikation og Psykologi og leder af VILA

Transformerer samtaler til skrift

DOTE kan bruges i en lang række sammenhænge, hvor man ønsker at transskribere samtaler mellem mennesker på f.eks. 360-graders video, almindelige videooptagelser, lydoptagelser eller online skærmoptagelser. Jacob Davidsen siger:

- DOTE er relevant for alle som arbejder med interaktion eksempelvis i klasserumsforskning, samtaler mellem borger og sagsbehandler, terapeutiske samtaler, menneske-maskine-interaktion, PPR møder osv. Så selv om man ikke arbejder med 360-graders video, men fx har lavet et båndet telefoninterview, skal have undertekster på sin video, eller ønsker at overføre Zoom-mødet til skrift, kan man have gavn af den nye software.

Jacob Davidsen fortæller også, at DOTE hjælper brugeren på samme måde, som en programmør får hjælp til sin kodning i form af blandt andet validering og autoudfyldning. DOTE læser transskriptionen systematisk i henhold til to konventioner og fortæller, hvis man ikke overholder dem. Og så understøtter DOTE samarbejde i langt højere grad end anden software, fordi transskriptionsprocessen er meget mere transparant, og fordi man nemt kan eksportere transskriptionen med linjenumre til fx Word og problemfrit kan flytte projektet mellem forskellige computere.

Om DOTE

  • DOTE står for Distributed Open Transcription Environment.
  • DOTE er et software til transskription af audiovisuelle data som lyd- og videooptagelser eller skærmoptagelser.
  • DOTE er udviklet af teamet BigSoftVideo i Video Research Lab med støtte fra SSH-fakultetet. I teamet deltager, foruden Jacob Davidsen, Paul Bruce McIlvenny (professor på Institut for Kultur og Læring), Alexander Stein (softwareudvikler), Artúr Kovacs Barnabás (tidligere softwareudvikler) og Jonas Noermark (studentermedhjælper).

Det nye i DOTE er, at softwaren understøtter:

  • 360 graders video.
  • View-cues som gør, at der kan indsættes et stempl på et bestemt tidspunkt fra en bestemt vinkel.
  • To forskellige transskriptionskonventioner (Jeffersonian og Mondadaian) med autoudfyld og fejlfinding i transskriptionen.
  • Eksport af transskription inklusive linjenumre.
  • Undertekstning af video.
  • Versionskontrol af ens arbejde
  • Eksport/import af transskriptioner som understøtter smidigt samarbejde mellem flere forskere eller studerende

Læs mere og hent DOTE her: www.dote.aau.dk

For yderligere information

Kontakt