Nyhed
Fredrik Fogh Sørensen og Malte von Benzon hædret med Esbjerg Universitetspris 2022
Lagt online: 02.02.2023
Nyhed
Fredrik Fogh Sørensen og Malte von Benzon hædret med Esbjerg Universitetspris 2022
Lagt online: 02.02.2023
Fredrik Fogh Sørensen og Malte von Benzon hædret med Esbjerg Universitetspris 2022
Nyhed
Lagt online: 02.02.2023
Nyhed
Lagt online: 02.02.2023
Af Line Jørgensen
Fotos: Education Esbjerg, AAU Esbjerg, SubC-Partner og privat
Malte von Benzon og Fredrik Fogh Sørensen er begge uddannet Civilingeniør i Bæredygtig Energiteknik med specialisering i offshore energisystemer og er nu begge ansat som videnskabelige assistenter på Aalborg Universitet Esbjerg ved AAU Energi. Gennem de seneste par år har de forsket i automatisering af undervandsrobotter med hovedfokus på rensning af marinebegroning på offshore-strukturer. Det er et område som i stigende grad er relevant i takt med udbygningen af offshore-energi, såsom offshore-vind og energi-øer.
Rensning af marinebegroning under havoverfladen er vigtig for vedligeholdelsen af bl.a. havvindmøller og olieplatforme. Som marinebegroningen opbygges, øges arealet og dermed også de kræfter, hvormed bølgerne påvirker struktur.
Malte og Fredriks forskning udspringer af deres kandidatprojekt, som de lavede i tæt samarbejde med virksomheden SubC-Partner på Esbjerg havn. Midt i projektet i 2020 blev gruppen pludselig tvunget til at tænke kreativt, da coronanedlukningen forhindrede dem i at få adgang til universitetets bølgebassin.
For ikke at gå i stå i projektet valgte gruppen i stedet for at opstille en stor-skala swimmingpool i Maltes private garage, så de kunne foretage de eksperimentelle forsøg, som ellers ikke havde været muligt.
Hermed kunne de levere resultater til et forstudie, som senere blev til et stort forskningsprojekt, ACOMAR, der både involverer vind- og olie & gasindustrien, som anser marinebegroning for et fælles problem.
Udover at levere forskningsresultater har Malte og Fredrik begge været involveret i flere undervisningsaktiviteter på AAU Esbjerg. De har bl.a. arrangeret droneworkshops, holdt oplæg om deres forskning og universitetets uddannelser og assisteret som medvejledere for både bachelor- og kandidatstuderende på Energi- og Elektronikingeniørstudierne i Esbjerg. De har derfor været medvirkende til at forstærke undervisningen og formidlingen indenfor robotteknologi i Esbjerg.
Det er således på en bred faglig baggrund, at Malte og Fredrik blev indstillet til Esbjerg Universitetspris 2022 af Simon Pedersen, Lektor og sektionsleder for Esbjerg Energisektion, AAU Energi. Med prisen følger 25.000 kr., men hvad pengepræmien skal bruges på, er Malte og Fredrik ikke helt sikre på endnu.
Esbjerg Universitetspris blev overrakt til de to studerende tirsdag eftermiddag ved et arrangement på SDU Esbjerg. Talere var Lone Saaby, Direktør Education Esbjerg, og Jens Ringsmose, Rektor SDU.
Gæstetaler og prisoverrækker var Mads Kirkegaard, CEO Polytech.
Årets anden prismodtager var kandidat i Folkesundhedsvidenskab Anila Khatiwada fra SDU Esbjerg. Hun modtog prisen for sin kandidatafhandling omhandlende hvordan moderat alkoholindtagelse, f.eks. 1-2 glas vin eller øl, øger to af kroppens apolipoprotein-niveauer (ApoA-I, ApoA-II).
FAKTA
Esbjerg Universitetspris uddeles til fremragende studerende ved Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet Esbjerg for at fremme erhvervsrettet forskning i innovation, kompetence og internationalisering.
Det er de to universiteter, der indstiller de studerende til universitetsprisen.
Fondene under Claus Sørensens Fond, Danske Bank Fonden i Esbjerg, Esbjerg Fonden, Lida & Oskar Nielsens Fond samt Education Esbjerg stiller et kapitalgrundlag på op til 50.000 kr. til rådighed for Universitetsprisen.