Spring til indhold
Forside

Nyhed

Familien skal tænkes ind i behandling af børn og unge med psykiske problemer

Ung pige, der græder. Foto: Colourbox

Patientforløb for børn og unge, der lider af psykisk sygdom og mistrivsel, skal inddrage hele familien. Det vil AAU–forskere bane vejen for.

Nyhed

Familien skal tænkes ind i behandling af børn og unge med psykiske problemer

Ung pige, der græder. Foto: Colourbox

Patientforløb for børn og unge, der lider af psykisk sygdom og mistrivsel, skal inddrage hele familien. Det vil AAU–forskere bane vejen for.

Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Colourbox

Psykisk sygdom og mistrivsel blandt børn og unge er en voksende udfordring i Danmark. Hele 15 procent får en psykiatrisk diagnose, før de fylder 18 år.

Ubehandlet psykisk sygdom og mistrivsel kan have alvorlige konsekvenser for børn og unges udvikling, skolegang og videre livsforløb.

Mange familier står ofte tilbage uden at have fået den hjælp, de har brug for, og det presser sundhedsvæsnet mere end nogensinde.

Når et barn eller en ung er i mistrivsel, er det hele familien, der bliver ramt. Derfor er det vigtigt, at familien er i fokus.

Jan Mainz, professor og leder af projektet ”Bedst for Os”

Forskere fra AAU arbejder i samarbejde med Psykiatrien i Region Nordjylland på et forskningsprojekt, som skal skabe hurtigere diagnostik og et bedre behandlingstilbud.

Jan Mainz er professor ved Aalborg Universitet og leder af projektet med titlen ”Bedst for Os”. Han fremhæver vigtigheden af at involvere alle parter, som familierne møder i et forløb.

"Et vigtigt element bliver aktiv inddragelse af alle relevante aktører og samskabelse med henblik på at udvikle tilbud, der gør en reel forskel. Det omfatter både børn, unge, forældre og fagprofessionelle fra kommunerne, den regionale psykiatri og almen praksis."

Et tilbud til hele familien

En nylig undersøgelse blandt forældre til børn med psykisk sygdom viser, at næsten hver fjerde forældre har været sygemeldt som en direkte konsekvens af barnets psykiske udfordringer.

Ifølge Jan Mainz mangler der netop et behandlingstilbud med fokus på den effekt, som et barns psykiske mistrivsel har på hele familien. Netop derfor har projekt ”Bedst for Os” særligt fokus på at hjælpe hele familien.

”Når et barn eller en ung er i mistrivsel, er det jo hele familien, der bliver ramt. Derfor er det vigtigt, at familien er i fokus, så man i fællesskab kan skabe et inkluderende og sammenhængende patientforløb,” siger Jan Mainz.

Målet er at udvikle et mere sammenhængende og effektivt behandlingsforløb, der gør en forskel, og som børn og familier i hele landet kan få gavn af.

Fakta

  • ”Bedst for Os” strækker sig over fem år
  • Projektet vil primært blive udført i Psykiatrien i Region Nordjylland i samarbejde med de fire nordjyske kommuner Aalborg, Hjørring, Mariagerfjord og Thisted
  • ”Bedst for Os” består af en række forskellige initiativer. Aalborg Universitet spiller en særlig rolle i delprojekterne:
    • ”Kortlægning af indsatser til børn og unge med psykisk mistrivsel og -sygdom på tværs af sektorer samt forekomst og udvikling i psykisk mistrivsel og -sygdom”
    • ”Udvikling af en digital platform der understøtter behandling og psykoedukation til børn, unge og deres familier og styrker den tværsektorielle kommunikation”
    • ”Den kommunale rolle i identifikation, støtte og behandling af børn og unge med psykisk mistrivsel og -sygdom i en sammenhængende stepped-care model”
    • Evalueringen af implementering og effekten af ”Bedst for Os”
  • Projektet modtager 180 millioner kroner i støtte fra Novo Nordisk Fonden og Det Obelske Familiefond
  • Se en video om projektet i en artikel på TV2 Nord's hjemmeside

Relaterede nyheder

Kontakt

  • Jan Mainz, professor, Aalborg Universitet, e-mail: mainz@dcm.aau.dk
  • Nelly Sander, projektleder AAU Kommunikation og Public Affairs, tlf.: 99 40 20 18, e-mail: nsa@adm.aau.dk