Spring til indhold
Forside

Nyhed

Energiteknik sætter spot på laboratorier med 360-gradersbilleder

Lagt online: 28.10.2019

360-gradersbilleder af laboratorier på Institut for Energiteknik skal præsentere instituttets laboratorier på en god og overskuelig måde for eventuelle samarbejdspartnere og virksomheder. Læs her, hvordan de gjorde.

Nyhed

Energiteknik sætter spot på laboratorier med 360-gradersbilleder

Lagt online: 28.10.2019

360-gradersbilleder af laboratorier på Institut for Energiteknik skal præsentere instituttets laboratorier på en god og overskuelig måde for eventuelle samarbejdspartnere og virksomheder. Læs her, hvordan de gjorde.

Tekst: Casper Jørgensen og Anette Lundsgaard Larsen, Institut for Energiteknik

I 2017 blev lab-beskrivelserne på Institut for Energitekniks hjemmeside opdateret med ny tekst og billeder. De primære årsager var et ønske om at præsentere laboratorierne på en mere overskuelig måde over for virksomheder – samt at få opdaterede beskrivelserne. Opdateringen fik god respons både internt og eksternt. I år besluttede vi at udvide beskrivelserne med 360-gradersbilleder – resultatet kan se på instituttets hjemmeside.

Til formålet købte vi et Go Pro Fusion 360 kamera, et stativ og lånte en dygtig studentermedhjælp ved AAU Open Entrepreneurship i sommerferien. På en enkelt uge fik vi koordineret med de forskellige lab-ansvarlige, og på 2-3 dage fik vi taget billeder af 30 forskellige laboratorier, hvoraf flere af dem blev til ”tours”, hvor man kan skifte position, som mange kender fra Google Street View.

Nu havde vi alt billedmaterialet, og næste skridt var at finde en løsning på, hvordan vi kunne indlejre billederne i AAU’s CMS system Infoglue. Efter at have overvejet forskellige løsninger valgte vi programmet kuula - som er brugervenligt og kunne lave en ”embedded code”, som kunne indsætte direkte i Infoglue. Vi valgte at indsætte 360-gradersbillederne øverst i hver beskrivelse – som det kan ses herunder:

Et eksempel på en type laboratorier, der har haft stor gavn af 360-gradersbillederne, er MicroGrid-forskningsprogrammet, som har haft ekstraordinært mange visninger af deres 360-gradersbilleder.

De otte forskellige 360-gradersbilleder af vores tre MicroGrid-laboratorier har til sammen haft over 10.000 visninger på tre måneder.

Da vi spurgte professor Juan Carlos Vasquez og postdoc Emilio Jose Palacios Garcia om, hvordan det var lykkedes at få så mange besøgende på så kort tid, kom de med følgende svar:

- Vi postede det på Researchgate og LinkedIn for et par uger siden. Jeg brugte også 360-gradersbillederne til at promovere vores lab-faciliteter til en konference i Berlin. Folk kunne virkelig lide idéen om en visuel 360-graderstour.

- 360-gradersbillederne har desuden været ekstremt brugbare i samarbejde med partnere og virksomheder. Det gør det muligt at fremvise vores faciliteter, når vi har møder med virksomheder, slutbrugere eller andre interessenter, uden at de behøver fysisk at være tilstede i vores laboratorier.

Institutleder og kommende ny prodekan for forskning og innovation på Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet John K. Pedersen udtaler:

- 360-gradersbillederne har givet os nogle nye muligheder i forhold til at præsentere vores laboratorier. Vi kan eksempelvis sende et link med i en forskningsansøgning eller sende et link til nye medarbejdere eller studerende. Det kunne også være en virksomhed, som var interesseret i at leje noget af vores udstyr. Det giver noget ekstra frem for almindelige statiske billeder.

Næste skridt ved Institut for Energiteknik bliver at udvide 360-graderstankegangen og optage 360-gradersvideoer af forskellige setupper eller forsøg.

Se de 360-gradersbilleder her: