Spring til indhold
Forside

Nyhed

Elektrolytisk vandrensning viser lovende resultater i kampen mod Grindsteds generations­forurening

Lagt online: 15.10.2024

Forureningen i Grindsted er omfattende og kompleks, hvilket gør den svær at håndtere. På trods af forsikringer om, at der ikke er nogen umiddelbar sundhedsrisiko, så længe visse forholdsregler tages, er lokalsamfundet bekymret for de langsigtede konsekvenser ved eksponering gennem jord, vand og luft. Et forskningsprojekt har til formål at hjælpe med at løse dette problem ved hjælp af teknologien til elektrolytisk vandrensning.

Nyhed

Elektrolytisk vandrensning viser lovende resultater i kampen mod Grindsteds generations­forurening

Lagt online: 15.10.2024

Forureningen i Grindsted er omfattende og kompleks, hvilket gør den svær at håndtere. På trods af forsikringer om, at der ikke er nogen umiddelbar sundhedsrisiko, så længe visse forholdsregler tages, er lokalsamfundet bekymret for de langsigtede konsekvenser ved eksponering gennem jord, vand og luft. Et forskningsprojekt har til formål at hjælpe med at løse dette problem ved hjælp af teknologien til elektrolytisk vandrensning.

Af Clarice Sivesgaard Abacan, AAU Kommunikation og Public Affairs

Grindsted, en af Danmarks mest forurenede byer, går muligvis en lysere fremtid i møde takket være et banebrydende forskningsprojekt, der forsøger at tackle byens generationsforurening. Forureningen, der stammer fra tidligere industrielle aktiviteter ved det tidligere Grindstedværket, har efterladt byen med forurenet grundvand, som bl.a. indeholder tungmetaller, kviksølv, medicinrester og klorholdige opløsningsmidler.

Regionerne har ansvar for oprensningen af generationsforureningerne

I Danmark er det regionerne, der har ansvaret for oprensningen af generationsforureninger. Disse forureninger er omfattende og komplekse jordforureninger, som kræver betydelige ressourcer at håndtere. Ud over Grindsted er der 9 andre generationsforureninger i Danmark, herunder Høfde 42, Kærgård Klitplantage, Himmark Strand og Cheminovas gamle fabriksgrund.

Elektrolytisk vandrensning i gang i Grindsted.
Foto: Jens Muff
Fremskridt inden for elektrolytisk vandrensningsteknologi bidrager ikke kun til en renere fremtid for Grindsted, men kan også føre til nye mere bæredygtige løsninger på andre miljøudfordringer, som kan bidrage til den grønne omstilling.

Jens Muff, lektor på Institut for Kemi og Bioteknologi

Elektrolytisk vandrensning: En lovende løsning

Et forskerteam ledet af Lektor Jens Muff fra Aalborg Universitet Esbjerg er i gang med at undersøge en ny metode til grundvandsrensning kendt som elektrolytisk vandrensning. Teknologien har allerede vist lovende resultater i indledende forsøg, støttet af CLEAN og Region Syddanmark. Her har anvendelse af elektrolyse vist sig effektiv i forhold til at kunne reducere mængden af vinylklorid og benzen i grundvandet. Vinylklorid er et giftigt stof, som i høje koncentrationer kan føre til leverkræft.

"Jeg er med i dette spændende projekt, hvor vi benytter os af elektrolytisk vandrensning. Denne teknologi kræver i princippet "kun" tilførsel af strøm og smart styring, ingen dosering af kemikalier er nødvendig. Processen åbner op for nye innovative anvendelser, for eksempel, at bruge overskudsstrøm til vandrensning og dermed nye måder at balancere el-nettet på," forklarer Jens Muff.

Værktøjer i brug i Grindsted.
Foto: Jens Muff

Opskalering af teknologien er det næste skridt

Projektets næste fase handler om at opskalere teknologien til større skala. Der skal etableres et pilotanlæg for at kunne gennemføre kontinuerlige tests, der vurderer metodens robusthed og effektivitet under reelle forhold. Denne fase er afgørende for at fastslå, om teknologien kan implementeres i større skala.

”Jeg og mine forskerkolleger skal nu i gang med at demonstrere teknologien en større skala, hvor vi i et pilotanlæg skal køre kontinuerte test og bl.a. undersøge metodens robusthed og balancering af reaktionstid i forhold til den strøm der er til rådighed. GEV i Grindsted har som projektejer samlet et konsortium af partnere med de kompetencer, der skal til, for at dette nok skal lykkes,” siger Jens Muff.

Projektet har fået støtte fra Just Transition Fund (FRO) og Den Europæiske Union, og Energy Cluster står for administrationen. Jens Muff og hans kolleger er optimistiske med hensyn til potentialet i elektrolytisk vandrensning, som er en bæredygtig og effektiv løsning på Grindsteds forureningsproblem. Hvis forskerne lykkes med projektet i Grindsted, kan teknologien anvendes til lignende miljøudfordringer andre steder.

"Forureningen under Grindsted er enormt kompleks, og kan vi demonstrere at teknologien virker her, er der virkelig mange andre forurenede sites, hvor man kan tænke teknologien ind som et super interessant alternativ til traditionelle pump-n-treat løsninger," tilføjer Jens Muff.

MP celle med 4 elektroder.
Foto: Jens Muff

Et håbefuldt perspektiv

Mens generationsforureningen i Grindsted står som en skarp påmindelse om tidligere tiders miljømæssige fejltrin, giver de teknologiske fremskridt inden for vandrensning et håb for fremtiden. De igangværende forsknings- og udviklingsprojekter kan bane vejen for en renere og sikrere fremtid for Grindsted og andre områder.

"Fremskridt inden for elektrolytisk vandrensningsteknologi bidrager ikke kun til en renere fremtid for Grindsted, men kan også føre til nye mere bæredygtige løsninger på andre miljøudfordringer, som kan bidrage til den grønne omstilling," afslutter Jens Muff.

FAKTA OM GENERATIONSFORURENINGEN I GRINDSTED

Grindstedværket grundlægges i 1924. I starten producerede værket primært organiske kemikalier. Senere bliver produktionen udvidet til at omfatte vitaminpiller og lægemidler. 

1924-1960: Grindstedværket udleder urenset spildevand direkte til Grindsted Å.

1934-1962: Deponering af fast affald på banegravsdepotet.

1930’erne-1977: Drift af Grindsted gamle losseplads, som modtager både husholdningsaffald og industriaffald.

2007: Region Syddanmark overtager ansvaret for forureningerne fra Ribe Amt.

2020: Folketinget bevilger 630 mio. kr. til indsatsen mod de ti generationsforureninger i Danmark, herunder forureningen under Grindsted by.

Tidslinje over forureningerne (billund.dk)