Nyhed
Den hemmelige ingrediens er tillid
Lagt online: 19.03.2025

Nyhed
Den hemmelige ingrediens er tillid
Lagt online: 19.03.2025

Den hemmelige ingrediens er tillid
Nyhed
Lagt online: 19.03.2025
Nyhed
Lagt online: 19.03.2025
Af Mette Hjort Rasmussen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Lasse Møller Badstue
I mere end 60 år tilsammen har Jens Dalsgaard Nielsen, Simon Bøgh og Israel Mayorga dedikeret sig til at fremme studerendes interesse og muligheder for at arbejde med rumteknologi på Aalborg Universitet (AAU). Her har de faciliteret et aktivt studiemiljø, hvor studerende har designet, udviklet og konstrueret satellitter, hvoraf fem er sendt i kredsløb om Jorden, samt en Mars-rover, som anvendes til at undersøge udfordringer og løsninger til fremtidige missioner til Månen og Mars. Nu tildeles de en undervisningspris af Novo Nordisk Fonden for deres indsats.
De tre undervisere faciliterer videnskabelige og ingeniørtekniske aktiviteter via faglige studenterforeninger, som ligger uden for det traditionelle undervisningssystem. I løbet af deres uddannelse opnår studerende kompetencer, der matcher to års erhvervserfaring. Teamet har siden 2001 skabt en fascination for rumteknologi hos mere end 500 studerende, inklusiv 50 nuværende aktive studerende indenfor områder som kommunikation, kontrol, embedded software, robotics og AI4.
”Det vigtigste er at motivere studerende til selv at kunne og ville. Når vi viser dem tillid, skaber frie rammer og definerer et konkret mål, kan de meget mere, end hvis vi presser dem igennem projekterne med evindelige afrapporteringer og deadlines.” siger Jens Dalsgaard Nielsen, Lektor, Elektroniske Systemer.
Undervisningsteamet har skabet de motiverende rammer gennem forelæsninger, undervisning og workshops særligt rettet mod foreningernes aktiviteter, og som vejledere på over 100 semester- og afgangsprojekter gennem tiden. De formulerer projektforslag på baggrund af satellitten og roveren, hvilket skaber meningsfyldte projektforløb for de studerende. Jens, Israel og Simon samarbejder også med eksterne partnere som European Space Agency (ESA) og nordjyske rumvirksomheder som GomSpace, Satlab A/S og Space Inventor, hvilket giver de studerende adgang til enestående kursus-, projekt-, praktik- og karrieremuligheder.
”Vores studerende har mulighed og frihed til at arbejde selvstændigt, og vi skal stå klar i kulissen til at hjælpe, når de har brug for det. Det er den tillid, vi kan se skaber fascination, motivation og dedikation,” forklarer Jens Dalsgaard Nielsen.
Teamets engagement og undervisning har ikke kun haft en stor indflydelse på de studerende, men på hele regionen. Nordjylland er blevet en virksomhedshub for rumteknologi, og mange af virksomhederne er startet af alumner fra Elektroniske Systemer. Derfor er samarbejdet mellem disse virksomheder og universitetet også meget stærkt og virksomhederne placerer sig med vilje tæt på deres oprindelsessted. Dette skaber en vekselvirkning – ja nærmest et økosystem - for udvikling af rumteknologi, med Aalborg Universitet og teamets tilgang til undervisning som kernen.
Fakta om prisen
Novo Nordisk Fondens priser til naturvidenskabelige undervisere på universiteterne uddeles for første gang til fire engagerede undervisningsteams.
2025 prismodtagere
Prismodtagerne repræsenterer institutioner på tværs af det danske land, og deres team har demonstreret enestående dedikation for at styrke kvaliteten af universitetets uddannelser. På Aalborg Universitet er prismodtagerne: