Hvad er et produkt lavet af? Hvor kommer materialerne fra? Hvor mange ressourcer er brugt til produktionen af et stykke tøj eller et par høretelefoner? Hvis man skal forsøge at ændre forbrugsmønstre, er det vigtigt at forstå, hvordan hverdagslivets produkter fungerer, og hvilken betydning det har at vedligeholde dem eller kunne reparere dem. Men i dag lærer de færreste at forstå, hvordan de produkter vi omgiver os med virker, og det betyder, at når brødristeren, computeren, smartphonen eller vaskemaskinen går i stykker, bliver de i mange tilfælde bare smidt ud og erstattet.
- I dag designes rigtig meget elektronik, så det ikke kan skilles ad. Det gælder alt fra små billige cykellygter over digitalure til vaskemaskiner. Og når det ikke kan skilles ad, så betyder det, at det bliver smidt ud, når det går i stykker, siger forklarer Linda Nhu Laursen, der er forskningsleder ved Aalborg Universitets Design Lab og står bag det nye Repair Camp-initiativ.
- Vi håber, at eleverne, der skal deltage i vores mange camps, får øjnene op for, hvor vigtigt det er, at vi reparerer i stedet for at smide ud, så de kan tage deres nye viden med hjem til deres forældre og tage den med videre i livet. Vores før-studier viser, at nogle børn slet ikke ved, at ting faktisk kan repareres.