AAU Alumni
Gode råd fra AAU-alumner
AAU Alumni
Gode råd fra AAU-alumner
Råd til studerende og nyuddannede i forbindelse med at komme ud på jobmarkedet
Mit råd til nyuddannede på vej ud på arbejdsmarkedet er at huske, at det er dig, virksomheden ansætter, og ikke blot dine historier.
Vær ærlig og præsenter den bedste udgave af dig selv. Virksomheder værdsætter autenticitet og ægte engagement, så vis hvem du virkelig er og hvad du kan bidrage med, det vil på den lange bane også sikre, at du trives og udvikler dig i din karriere.
Citat: Jeppe Jacobsen - CEO Fonden Sæby Svømmebad. Læs portrættet af Jeppe.
1) Den mest brugte sætning i verdenshistorien: Tro på dig selv. Og husk, når du skriver en ansøgning, at forklare din kommende arbejdsgiver, hvordan du vil sætte dine kompetencer i spil.
2) Skriv dig selv ind i jobopslaget, med de kompetencer du bringer med dig og skriv hvad du kan gøre for dem, og fremhæv dine faglige kompetencer mere end dine uddannelsesmæssige kompetencer, da de giver sig selv.
3) Og sidst, men absolut ikke mindst, søg også de jobs, hvor du er usikker på, om din anciennitet er adgangsgivende. Jeg søgte som nyuddannet mit nuværende job, som var slået op som specialkonsulent, og fik det.
Citat: Helene Krogsgaard Mikkelsen - Specialkonsulent hos Fællessekretariatet for Det Centrale Handicapråd og Frivilligrådet. Læs portrættet af Helene.
Tro på dig selv!
Efter mange år på universitetet kan det være svært helt at stole på, at du kan leve op til de forventninger, din kommende arbejdsgiver måske har til dig. Men du skal ikke undervurdere, hvor meget din viden og dit gåpåmod er værd på arbejdsmarkedet. Du har masser at tilbyde en arbejdsgiver, så det er bare med at tro på dine egne evner og være modig.
Citat: Iben Thoft Holm - Psykolog hos UngTerapi i København. Læs portrættet af Iben.
At have ingen eller kun lidt erfaring inden for det område, du muligvis er interesseret i, bør ikke være en hindring for at søge et bestemt job.
Tro på dine evner.
Citat: Bastian Thoft Holm - ESG konsulent ved KPMG Danmark. Læs portrættet af Bastian.
Vær ikke bange for at bruge dit netværk og begynd at opbygge din LinkedIn-profil tidligt. Når du søger job, så prøv at finde din konkurrencefordel - hvad får dig til at skille dig ud, hvilke unikke kompetencer har du.
Citat: Indra Petersone - Ledelsestrainee ved Outline Vinduer A/S. Læs portrættet af Indra.
Det er ikke alle virksomheder, der synes, at et akademisk sprog bidrager til deres kerneforretning. Så indret dit sprog efter, hvem du skal tale med. Du er jo stadig et meget kompetent menneske, selvom du ikke anvender et akademisk sprog.
Citat: Anne Mette Dalum - Projektleder hos Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling. Læs portrættet af Anne.
Fx sig til dig selv: "hver dag skal jeg minimum søge ét nyt job" - Jo flere ansøgninger, jo større chance for at få job.
Involvér dig i frivilligt arbejde, tag til oplæg i din fagforening, a-kasse etc., tag til konferencer indenfor det felt, du gerne vil arbejde i.
- Bare kom ud og snak med folk, og sug en masse ny viden til dig.
Citat: Josefine Andreasen - Persondataansvarlig, Tusass (Nuuk, Grønland). Læs portrættet af Josefine.
Du får et meget værdifuldt indblik i erhvervslivet, du får relationer som kan være med til at bane vejen i din karriere senere, og dine studieprojekter bliver sjovere at arbejde med.
På samme måde kan jeg kun opfordre til et relevant studiejob tidligt i studieforløbet. Det har enorm stor betydning for dine chancer på arbejdsmarkedet efter endt studietid. Frivilligt arbejde, bestyrelsesarbejde og hobbyinteresser som at tage fotos, lave videoer, bygge SoMe profiler op etc. er også store plusser på dit CV, når du skal have det første job.
Linkedin bør også nævnes; det er en suveræn platform til at bygge et professionelt netværk op, allerede mens du studerer.
Din profil og dine kompetencer er unikke, og du må gerne tage chancer og gå all in på drømmejobbet.
Citat: Sanne Kjeldsteen - Direktør Andersen B2B ApS. Læs portrættet af Sanne.
Start så tidligt i din studietid som muligt – fx fik jeg mit første studierelevante job på 4. semester. Det vil sige, at jeg som nyuddannet allerede havde 3 års erhvervserfaring med tre studiejob, to frivillige job (bl.a. som 'AAU Matcher', der bygger bro mellem erhvervslivet og de studerende) og en praktik bag mig. Jo mere du kan fylde på dit cv, jo bedre kan du differentiere dig fra de hundrede andre dimittender, der afslutter uddannelsen og skal ud at finde job på samme tid som dig.
Det er godt at have et fyldestgørende cv med så meget (relevant) erhvervserfaring som muligt, og naturligvis i kombination med gode karakterer. I jobannoncen til min nuværende stilling som Project Manager stod der, at de søgte én med 3-5 års erfaring med projektledelse. Jeg havde i en periode på ca. 5 måneder igennem min praktik stiftet kendskab med projektledelse, men på grund af min praktikerfaring, sammenholdt med mine studierelevante aktiviteter, mine karakterer og helhedsvurderingen, så de potentialet i mig,
Et andet helt igennem vigtigt råd: Netværk, netværk, netværk..
Citat: Emina Masovic - Project Manager i Danske Bank. Læs portrættet af Emina.
Lav din research. Find ud af, hvad du kan tilbyde. Det vil gøre det langt nemmere for dig at få det første arbejde.
Citat: Jacob Lange - Administrerende Direktør hos Lange PR. Læs portrættet af Jacob.
Råd til studerende, der skal i gang med at uddanne sig på Aalborg Universitet
Jeg har altid forsøgt at forme min karriere efter mine faglige interesser, men nogle gange var jeg alt for fokuseret på det næste skridt.
Hvis du fokuserer på dine interesser og bliver ved med at gøre dit bedste, kommer resten af sig selv.
Citat: Bastian Thoft Holm - ESG konsulent ved KPMG Danmark. Læs portrættet af Bastian.
Bliv ved at give dit bedste på studiet, ved ekstraskolære aktiviteter og med mennesker du møder.
Det er også vigtigt at blive ved dine faglige interesser, hvis du brænder for noget.
Citat: Anne Frei - Finansassistent ved Nautimated Technologies og Landskasserer ved United Nations Youth Association. Læs portrættet af Anne.
Selvom gruppearbejdet, eksamenerne, det faglige stof etc. virker overvældende, så løser det hele sig. Husk at nyd studietiden i fulde drag! Du kommer til at savne den og den fleksibilitet, du havde.
Citat: Josefine Andreasen - Persondataansvarlig, Tusass (Nuuk, Grønland). Læs portrættet af Josefine.
Sørg for at skrive dig op til en lejlighed hurtigst muligt :-)
Citat: Daniel Søgaard Jensen - IT Application Specialist hos Powercare. Læs portrættet af Daniel.
Giv din første studiegruppe en chance, og husk at prioritere alle de sjove ting, der også følger med studietiden.
Citat: Sanne Kjeldsteen - Direktør Andersen B2B ApS. Læs portrættet af Sanne.