Spring til indhold

Artikel

Christian Søndergaard Jensen - Professor i Datalogi på AAU

Christian Søndergaard Jensen har i mere end 25 år beskæftiget sig med Big Data, bl.a. håndtering af data med tids- og stedreferencer. Han har i flere omgange arbejdet i udlandet, senest 1 år i Googles hovedkvarter i Mountain View. Nu er Christian tilbage på AAU’s Institut for Datalogi, hvor han rekrutterer internationale medarbejdere og værdsætter den dynamik, det skaber. Photo: Koldby.com

Artikel

Christian Søndergaard Jensen - Professor i Datalogi på AAU

Christian Søndergaard Jensen har i mere end 25 år beskæftiget sig med Big Data, bl.a. håndtering af data med tids- og stedreferencer. Han har i flere omgange arbejdet i udlandet, senest 1 år i Googles hovedkvarter i Mountain View. Nu er Christian tilbage på AAU’s Institut for Datalogi, hvor han rekrutterer internationale medarbejdere og værdsætter den dynamik, det skaber. Photo: Koldby.com

Blå bog for Christian Søndergaard Jensen

  • Job: Professor i Datalogi, AAU
  • Uddannelse på AAU: B.Sc. i Matematik (1985), B.Sc. i Datalogi (1986), M.Sc. i Datalogi (1988), ph.d. i Datalogi (2001)
  • Fødeår: 1963
  • Fødeby: Vester Hassing

Artiklen er mere end 30 dage gammel og afspejler alumnens karriere på det pågældende tidspunkt. Alumnen kan siden artiklen blev skrevet således have ændret karrierevej

Fokus på tid og sted

Christians arbejdsdage er meget varierede. Ud over besvarelse af et hav af mails går tiden bl.a. med foredrag, deltagelse i konferencer, evalueringer, møder, forskningssamarbejde og så naturligvis forskning og undervisning.

Han fortæller om sit forskningsområde: ”Data i de fleste administrative systemer har tidsreferencer – fx kontooplysninger i banken eller policer i forsikringsselskabet. GPS data fra fx biler eller smartphones er et godt eksempel på data med referencer til både tid og sted. En stor del af min forskning handler om håndtering af den slags data.”

I sin hverdag sætter han pris på de kompetencer, han fik i sin studietid på AAU: ”Jeg tror selv, at jeg gennem min uddannelse fra AAU er blevet trænet i at se sammenhænge, at have overblik og at tage ansvar for mig selv. Det har jeg haft stor nytte af.”

Globalt forskningsområde

Christians forskning har ført ham vidt omkring, og det er der en grund til. Han fortæller: ”Mit forskningsområde er globalt. Det betyder, at jeg samarbejder og konkurrerer med kolleger over hele verden om at opnå de bedste forskningsresultater. Det er i høj grad det samarbejde og den konkurrence, der holder os på tæerne og gør os bedre.”

Umiddelbart efter sin dimission fik Christian et ph.d.-stipendium, der bl.a. havde til formål at etablere data management som et nyt forskningsområde ved AAU.  Han tog til University of Maryland, hvor han udarbejdede sin afhandling, som han efterfølgende forsvarede ved AAU.

Christian fortæller om sin beslutning om at tage til University of Maryland: ”Det var helt essentielt for mig at komme til udlandet: Dels ville jeg have nye erfaringer og inspiration, og dels fandtes det nye fagområde ikke på AAU.”

Verden som arbejdsplads

Med ph.d.-graden i hus blev Christian ansat som adjunkt og senere lektor ved AAU. En ansættelse der i flere omgange har givet ham mulighed for at arbejde i udlandet.

Han har haft 4 ophold af tilsammen 2 ½ års varighed ved University of Arizona, hvor han arbejdede sammen med Rick Snodgrass, der er førende forsker inden for temporale databaser. Om det siger Christian: ”Det er en god strategi at søge at samarbejde med de bedste inden for ens område.” Senest har Christian arbejdet et år i Googles hovedkvarter i Mountain View – en kæmpe oplevelse.

For Christian har udlandsopholdene været et aktivt tilvalg, som han ikke fortryder, og han fortæller om de positive effekter: ”Når man får helt nye rammer, så lærer, oplever og erfarer man rigtig meget på rigtig kort tid, både bevidst og ubevidst, og både fagligt og i bredere forstand. Fagligt er det en rigtig god idé at forsøge at arbejde med de bedste inden for ens område. Så lærer man det, de kan. Når man har opholdt sig i USA i 6 år, så lærer man også en del om amerikansk kultur, og man lærer især noget om de meget store forskelle i USA. Maryland og Washington DC er meget forskellige fra Tucson i Arizonas ørken, som igen er meget forskellig fra Silicon Valley. Og hvert sted rummer mange forskellige folk. Men alle steder møder man folk med et positivt engagement.”

International dynamik

Tilbage på AAU gør Christian brug af sit store faglige netværk, hvor mere end 90 % er internationalt.

Inden for hans forskningsområde ansættes en del medarbejdere med international baggrund, og det er der en årsag til: ”Den vigtigste resurse for mit fagområde på AAU er dygtige og motiverede medarbejdere med den rette indstilling. Selvom den beskrivelse passer på rigtig mange danskere, så er der endnu flere uden for Danmark. Så det er vigtigt også at kunne rekruttere internationalt. Her er faggruppens (og mit) ry og rygte og netværk afgørende for, at vi gennem årene har været i stand til at tiltrække meget dygtige medarbejdere. Så må man acceptere at nogle af dem rejser igen, fordi de får bedre tilbud, og fordi Aalborg og Danmark ikke lige er jordens centrum for dem. Det skaber god dynamik, og når dem, der rejser, har haft en god tid på AAU, så hjælper det også i forhold til netværket.”

God forskning og hårdt arbejde

Netop de dygtige og engagerede kolleger er afgørende for at skabe de gode forskningsresultater, og som Christian siger: ”God forskning er fundamentet for det hele.”

Christian har modtaget et hav af anerkendelser for sin forskning, bl.a. medlemskab af Videnskabernes Selskab, Telenors Nordiske Forskningspris samt et Obel professorat.

Vi spørger afslutningsvist Christian om, hvad der ligger til grund for hans succes. Han svarer: ”Det handler om lange arbejdsdage. Når man fordobler den tid, man bruger på forskning, får man langt mere en dobbelt så meget ud af det. Tricket er at have det så godt med at arbejde, at det virker afslappende. Og at have en forstående kone, der selv er akademiker. En anden faktor er at få så meget som muligt ud af de muligheder, der opstår. En tredje er hele tiden at være på jagt efter det næste resultat.” Derudover tror Christian på det at være fleksibel og hele tiden at se forskellige muligheder.