Spring til indhold

Artikel

Ditlev Bredahl - Internet og gadget "nørd" og ukulele samler

Ditlev Bredahls karriere har taget forskellige veje: Han lagde ud i Bruxelles som rådgiver for EU-parlamentariker Lone Dybkjær, derefter har han i en årrække beskæftiget med startups og turn-arounds. Ditlev har aldrig som sådan planlagt sin karriere: Han hilser de gode ideer, der kommer i lind strøm, velkommen. I dag er han bosiddende i London, CEO i OnApp, som han har grundlagt. Han har 130 under sig – og ikke 2 arbejdsdage er ens.

Artikel

Ditlev Bredahl - Internet og gadget "nørd" og ukulele samler

Ditlev Bredahls karriere har taget forskellige veje: Han lagde ud i Bruxelles som rådgiver for EU-parlamentariker Lone Dybkjær, derefter har han i en årrække beskæftiget med startups og turn-arounds. Ditlev har aldrig som sådan planlagt sin karriere: Han hilser de gode ideer, der kommer i lind strøm, velkommen. I dag er han bosiddende i London, CEO i OnApp, som han har grundlagt. Han har 130 under sig – og ikke 2 arbejdsdage er ens.

Blå bog for Ditlev Bredahl

  • Navn: Ditlev Bredahl
  • Job: CEO/Founder OnApp ltd
  • Uddannelse på AAU: BA i Admininistration og Samfundsfag
  • Dimissionsår: 1996
  • Fødeår: 1973

Artiklen er mere end 30 dage gammel og afspejler alumnens karriere på det pågældende tidspunkt. Alumnen kan siden artiklen blev skrevet således have ændret karrierevej

Ingen typiske arbejdsdage

Ditlev forsøger at holde sine arbejdsdage åbne, det er en vigtighed, når ens arbejdsområde er som Ditlevs. Han fortæller: ”Jeg har i mange år kørt startups eller turn-arounds, og der er tiden typisk brugt på skiftevis innovation og brandslukning. Jeg forsøger helt bevidst at holde min arbejdsdag så åben som muligt med meget få forud planlagte ugentlige møder. I et velfungerende startup-miljø skal der være overskud til innovation og fordybelse, og det er vanskeligt, hvis der er for mange ’typiske’ arbejdsdage”.

Gode ideer baseret på dårlige

I det innovative startup-miljø, hvor Ditlev slår sine folder, skal der netop være plads til de gode ideer, når de kommer – og det sker tit. Ditlev fortæller: ”Jeg får hele tiden nye ideer, det bobler hele tiden – det er sommetider vanskeligt at holde fokus, men sådan har det altid været. Jeg tror, det vigtigste er at holde et åbent sind, at tillade at lade sig forføre til at hoppe ud i nye ideer og møde nye udfordringer – hele tiden. Og at være klar til at give sig 110 % i alt, hvad man laver”.

Det er Ditlevs erfaring, at de gode ideer i virkeligheden udspringer af dårlige. Han fortsætter: ”I mit univers er gode ideer tit baseret på dårlige – de fleste af de ting, jeg har været med til at køre til en succes, har været bygget på noget, hvor andre måske har sovet i timen – hvor det er gamle trætte virksomheder eller rutiner, der har taget over og åbnet op for nye og sjovere måder at arbejde eller løse problemerne på.

Det samme gælder i øvrigt i den interne idéudviklingsproces: De bedste ideer, vi har arbejdet med, var sikkert ikke særligt gode oprindeligt, men fordi vi lyttede til de dårlige ideer og måske kunne se et eller andet smart i forløbet, har vi forædlet og videreudviklet dem, indtil vi var klar til at dele med en bredere flok – og måske bringe nogle af dem på markedet i en kommerciel henseende”.

LCBL

Når ideerne udvikles, skal de ikke nødvendigvis gennemtestes, inden de bringes ud til brugerne. Det er en af Ditlevs kæpheste – forkortet LCBL. Han forklarer: ”LCBL … ”Launch Crap But Launch”. Det er simpelthen SÅ vigtigt at få noget ud til slutbrugerne så hurtigt som muligt, du kan teste og diskutere i evigheder uden at lære ret meget, men så snart du har ægte feedback fra rigtige brugere, så ved du, hvor du står, og om dine ideer holder vand. Så lyt til de dårlige ideer, og LCBL … det er så simpelt”.

Ud af boksen

I begyndelsen af Ditlevs karriere med startups kunne han ikke umiddelbart se, at han brugte sine AAU-kompetencer, men det har ændret sig gennem tiden. Efterhånden som han kommer i berøring med andre landes uddannelsessystemer, kan han se, at hans måde at arbejde med og lede virksomheder på har rod i tiden på AAU med gruppearbejde og den kritiske tilgang til tingene.

Ditlev peger i den forbindelse især på Jes Adolphsens filosofiforelæsninger, der tydeliggjorde, hvor vigtigt det er at vende tingene på hovedet og tænke ud af boksen. I forbindelse med ansættelser har Ditlev fået øje for, hvordan AAU-alumner adskiller sig fra folk, der er uddannet fra andre universiteter. Han sammenligner: ”Når jeg her i UK, USA eller andre steder har skullet ansætte nyuddannede, er det et af de største problemer, jeg har. Mange af de elitestuderende, jeg har mødt til jobsamtaler, er simpelthen for kedelige, de er slet ikke kick-ass nok til at klare et startup-miljø, og jeg har oplevet igen og igen, at de har vanskeligt ved at arbejde med problemstillinger, der går uden for de specifikke områder, som deres uddannelsesbaggrund har fokuseret på”.

Jes Adolphsen gjorde stort indtryk på Ditlev, der stadig husker en af de første forelæsninger, hvor Jes Adolphsen sagde noget i retning af: ”I tænker sikkert på, hvorfor I skal sidde her og høre på en gammel idiot som mig – når I skal ud og arbejde i professionelle virksomheder og offentlige institutioner…Det skal jeg sige jer, om I så vælger at blive pølsemænd, så vil mine forelæsninger gøre jer til bedre pølsemænd.” Når Ditlev i dag tænker tilbage på studietiden på AAU, er det den type læring, han husker, og som har gjort en forskel for ham – det er ikke statistiktimerne, understreger han.

Stort arbejde - lille impact

Før Ditlev begyndte at beskæftige sig med startups, arbejdede han i en periode for EU-parlamentariker Lone Dybkjær i Bruxelles. Det var en tid, der var præget af, at Ditlev ikke var sikker på, hvor længe han ville være der – noget der for øvrigt er kendetegnende for mange af de mennesker, der arbejder i Bruxelles, og som gør det vanskeligt at opbygge et socialt netværk dér. Ditlev husker tiden i Bruxelles som spændende og præget af benhårdt arbejde. Han husker tilbage: ”Hun [Lone Dybkjær] nævnte flere gange, at jeg ikke havde ’politisk tæft’, og hun forsøgte igen og igen at få mig til at forstå, at alting jo er en proces, og at det arbejde, man producerer, skal ses i en større sammenhæng. På den ene side var det jo fantastisk spændende, men på den anden side var det vildt frustrerende at se, at det jo rent faktisk havde en meget meget lille indflydelse i den virkelige verden – det var et meget stort stykke arbejde, med umådelig lille impact”.

Ditlevs arbejde i dag er således meget anderledes, end det var, da han arbejdede i Bruxelles. I dag kan han selv bestemme, hvad han vil beskæftige sig med, og hvem han vil arbejde sammen med. Processerne i hans startups går stærkt: OnApp blev grundlagt for knap 4 år siden og har i dag 130 ansatte, hvilket Ditlev betegner som en perfekt størrelse for en virksomhed. ”Min sidste virksomhed havde 300 ansatte, da vi solgte den, i OnApp er vi nu 130, og den størrelse er helt perfekt, da vi har ’power’ til at rykke, men stadig fleksibilitet til at styre”, fortæller Ditlev.

Unge og inspirerende mennesker

Ditlev har stor indflydelse på sin karriere, og adspurgt om, hvad han ønsker sig af fremtiden, svarer han: ”Jeg håber blot, at jeg kan få lov til at blive ved med at arbejde med dygtige og inspirerende mennesker omkring mig. I fremtiden måske på tværs af mange virksomheder frem for at lede og fokusere på enkelte startups. Jeg er lige blevet 40, og det er en super luksus at få lov til at arbejde med mange af de helt unge og totalt kick-ass entreprenører, som jeg har mødt igennem tiden. Jeg kan mærke, hvordan min mojo bliver opladet, når jeg sidder med de her unge gutter. Det er superfedt, og det er i det miljø, jeg vil arbejde på længere sigt”.