Spring til indhold

Portræt

Zita Hvid – TV-vært, TV-tilrettelægger og mønsterbryder

For Zita Hvid var det lidt af en tilfældighed, at hun i sin tid valgte at læse Engelsk på AAU. Egentlig havde hun en drøm om en karriere i teaterverdenen, men sådan skulle det ikke blive – i stedet er det blevet til en karriere inden for forskellige brancher, takket være en stærk mavefornemmelse og evnen til at agere i alle mulige miljøer. De sidste 18-19 år har hun haft sit virke på TV2/Nord.

Portræt

Zita Hvid – TV-vært, TV-tilrettelægger og mønsterbryder

For Zita Hvid var det lidt af en tilfældighed, at hun i sin tid valgte at læse Engelsk på AAU. Egentlig havde hun en drøm om en karriere i teaterverdenen, men sådan skulle det ikke blive – i stedet er det blevet til en karriere inden for forskellige brancher, takket være en stærk mavefornemmelse og evnen til at agere i alle mulige miljøer. De sidste 18-19 år har hun haft sit virke på TV2/Nord.

Blå bog for Zita Hvid

  • Job: Tv-vært og tv-tilrettelægger
  • Uddannelse på AAU: Cand.phil. i Engelsk
  • Dimissionsår: 1984
  • Fødeår: 1958
  • Fødeby: Aalborg

Artiklen er mere end 30 dage gammel og afspejler alumnens karriere på det pågældende tidspunkt. Alumnen kan siden artiklen blev skrevet således have ændret karrierevej

Drømmen om de skrå brædder

Den unge Zita var bidt af teater og film, og hun var sikker på, at det var i den verden, hun skulle gøre karriere. Men en uddannelse, der førte ad den vej, ville betyde farvel til Nordjylland, og det hang ikke sammen rent privat. Planerne blev sat på standby, og hun valgte at bruge ventetiden på at læse Engelsk på Aalborg Universitet. Sideløbende med uddannelsen holdt Zita fast i drømmen, idet hun havde deltidsjob på Aalborg Teater, først som statist og siden som påklæder.

Når Zita tænker tilbage på studietiden, er der især en ting, der falder hende ind. Hun fortæller: ”Et perfekt match mellem min studiekammerat (og siden veninde) Hanne Engelund og jeg. Hun var hurtig på tasterne og med ideerne. Jeg var god til at sortere i dem og se dem i lange forløb. Vi kørte parløb gennem stort set hele studietiden”.

Også en af hendes vejledere har prentet sig i hendes hukommelse: ”Jeg tænker også på min meget dygtige, skarpe vejleder, Ulf Hedetoft. Han stillede meget høje krav til os – intet, lige fra kildekritik, analyse, argumentation til kommatering, slap gennem nåleøjet”.

Mønsterbryderen

Zita nød tiden på AAU, og hun klarede sig godt på studiet. Hendes barndomshjem var ikke-akademisk, men både hun og hendes 9 år ældre bror tog videregående uddannelser og blev dermed mønsterbrydere.

Zita fortæller: ”Min storebror læste medicin på Aarhus Universitet i en tid, hvor alle hans medstuderende typisk var sønner og døtre af læger og tandlæger. Det var ikke nemt at hamle op med, når man kom fra et ikke-akademisk hjem. (Men dog et hjem hvor det at uddanne sig blev vægtet højt). Det kunne kun lade sig gøre pga. SU’en. Så hurra for den! I dag er min bror speciallæge/overlæge på Sygehus Vendsyssel. Jeg selv valgte jo at læse på det moderne universitet, AAU, ca. 10 år senere, hvilket sikkert har været "nemmere", da flere af mine medstuderende kom fra tilsvarende ikke-akademiske miljøer”.

Zita blev dermed en af de mange mønsterbrydere, der har uddannet sig på AAU.

Det ene semester tog nemlig det andet for Zita, og det, der begyndte som en måde at bruge tiden fornuftigt på, endte med at blive en fuldført uddannelse.

Zita fortæller: ”Pludselig en dag stod jeg med både eksamensbevis i lommen og en baby i armene… Og ja, så måtte jeg droppe teaterdrømmen. Men hvad skulle jeg så? Dengang var Humaniora et lille studieområde i Aalborg, og man kunne stort set kun se frem til at blive gymnasielærer”.

Men Zita ville det anderledes, hun husker tilbage: ”Jeg valgte i stedet at prøve helt nye græsgange: Det blev til mit første job som informations- og marketingassistent i entreprenørvirksomheden Hydrema. Unægtelig en helt anden verden end teatrets!”

Broget karriere med fællesnævnere

Zita søgte videre, og ved at følge sin mavefornemmelse og gribe de muligheder, der føltes rigtige, nåede hun omkring så forskellige job som kontaktkonsulent i et velrenommeret reklamebureau, ekstern konsulent på et projekt hos Aalborg Kommune og fuldmægtig i Informationsafsnittet på Aalborg Universitet.

Zita karakteriserer sin karriere således: ”En lidt broget karriere, men med fællesnævnere som kommunikation, formidling, kontakt, samarbejde, personlig salg, præsentation, undervisning – og kreativ tænkning”.

Zita har evnet at begå sig i mange forskellige miljøer og har varetaget mange forskellige jobfunktioner. Det tilskriver hun blandt andet det, hun kalder ”et godt fagligt fundament” fra sin uddannelse, og hun uddyber: ”Jeg har i høj grad gjort brug af evnerne til at analysere og argumentere og til at se og overskue lange forløb. Arbejdsmetoderne, de generelle færdigheder og evnerne til at arbejde sammen i teams samt at overskue et stort materiale”.

Derudover besidder Zita ”en særlig evne til at formidle svært tilgængeligt stof i et letforståeligt sprog" – det bemærkede hendes vejleder i studietiden. Det er en evne, hun i høj grad gør brug af i sit nuværende job.

Noget der ligner…

Zita savnede uforudsigelighed i arbejdsdagene, kravet om timing samt muligheden for at udtrykke sig meget personligt, så da hun fik lejlighed til at skifte universitetets kontor ud med en slags rampelys, nemlig de snurrende kameraer på TV2/Nord, slog hun til. Som hun siger: ”Den teatertossede pige kunne udleve sine drømme som tv-tosset kvinde”.

Med jobskiftet landede hun på sin rette hylde. Hun brænder for de mange afvekslende dage og opgaver, og hun nyder at kunne bringe sine personlige interesseområder – kunst, litteratur samt arkitektur og indretning – i spil i arbejdslivet.

Hun uddyber: ”Jeg er en flittig gæst på både kunstmuseer og gallerier, og har sidste år lavet tv-serien "Den Skjulte Kunst" – lige nu følger jeg KUNSTEN og Skagens Museum løbende i deres ombygning/revitaliseringsproces. Herudover er jeg en bogorm, hvilket jeg kan bruge i fx ORDKRAFT-sammenhæng. Jeg læser især biografier og udviklingsromaner, og det kommer mig til gode nu, hvor jeg er i gang med en ny portrætserie "Spidserne" om markante direktører i det nordjyske, og så er jeg vild med arkitektur og indretning – det kom der 170 Vizitten-udsendelser ud af”.

X-faktoren og det at være sit arbejde

Zita har gennem tiden stået i front for en masse populære programmer på TV2/Nord. I arbejdet som programtilrettelægger anvender hun i høj grad sine AAU-kompetencer, men som tv-vært er der også nogle helt andre ting i spil. Zita vurderer: ”Det handler meget om den personlige og nærværende fremtræden, evnen til at kunne tale med alle og den såkaldte X-faktor (evnerne til at brænde igennem tv-skærmen) – den er jo "personlig" og dermed ikke noget, jeg har med fra min uddannelse”.

Netop Zitas mange programmer gør, at hun genkendes, når hun agerer i det offentlige rum. Hun fortæller, at man som offentlig kendt person altid er ”på” uden for sit hjem.

Hun uddyber: ”Der lægges mere mærke til ens måde at agere på. Det kræver omtanke og respekt (for både arbejdspladsen og for kunderne/seerne). Du står "til rådighed", også når du har fri.... Og det har da en vis pris på privatlivsfronten, hvor fx ens nærmeste også skal lægge øre til omverdenens mening. Det hele blev ikke nemmere, da jeg fandt sammen med min mand, Per Christiansen, der var nyhedsvært på det landsdækkende TV2. Det kan da godt være generende at blive genkendt, når man er ude at spise eller på ferie. Men når det er sagt, skal man bestemt ikke glemme alle de positive og anderledes oplevelser, vi har fået tilbudt, fordi vi er kendt fra tv. Og de opvejer da – indtil videre – de mindre sjove oplevelser”.

En stolt ambassadør

Zita er netop blevet medlem af Advisory Board, der består af en række prominente alumner, som rådgiver AAU Alumni og universitetet generelt og fungerer som ambassadører for AAU. Zita er beæret over at være blevet en del af dette selskab, og hun tager ambassadørrollen seriøst. Hun fortæller: ”At kunne gøre noget for mit universitet, min by – det vil jeg gerne. Aalborg Universitet har om noget defineret den flotte og uvurderlige udvikling i Aalborg og landsdelen, og det gør mig stolt. Det formidler jeg gerne videre i forskellige sammenhænge”.

Zita ser alumneforeningen som en vigtig spiller i forhold til at øge folks bevidsthed om AAU og kandidaterne herfra.

”Et godt netværk er blevet utrolig vigtigt for karrieren, og her er AAU Alumni en vigtig og væsentlig platform for AAU-kandidater og studerende. For AAU er alumneforeningen med dens medlemmer som ambassadører for det nordjyske universitet uvurderlig. Vi er stadig et af de nye/unge universiteter og med en placering i den nordjyske hovedstad Aalborg – og dermed langt væk i nogles bevidsthed – så vi har brug for alle gode kræfter for at gøre omverdenen opmærksom på Aalborg Universitets fortræffeligheder, når det gælder forskningen, alsidige studieretninger og erhvervsvenlige læringsmetoder/gruppe- og projektarbejdsform,” afslutter Zita.