Spring til indhold

Portræt

Ulla Essendrop – TV-vært

Hun har været en del af danskernes bevidsthed i en årrække, Ulla Essendrop – først som sportsvært og nu som vært bl.a. på det populære program Aftenshowet på DR1. Ullas karrierevej lå bestemt ikke til højrebenet i forhold til hendes uddannelse, cand.mag. i Kommunikation og Medievidenskab – men med en høj arbejdsdisciplin kan mange ting lade sig gøre. Foto: Mark Thyrring

Portræt

Ulla Essendrop – TV-vært

Hun har været en del af danskernes bevidsthed i en årrække, Ulla Essendrop – først som sportsvært og nu som vært bl.a. på det populære program Aftenshowet på DR1. Ullas karrierevej lå bestemt ikke til højrebenet i forhold til hendes uddannelse, cand.mag. i Kommunikation og Medievidenskab – men med en høj arbejdsdisciplin kan mange ting lade sig gøre. Foto: Mark Thyrring

Blå bog for Ulla Essendrop:

  • Job: Vært på DR1
  • Uddannelse på AAU: Bachelor i Kommunikation (Hum.inf)
  • Dimissionsår: 1999
  • Fødeår: 1976
  • Fødeby: Calcutta, Indien

Artiklen er mere end 30 dage gammel og afspejler alumnens karriere på det pågældende tidspunkt. Alumnen kan siden artiklen blev skrevet således have ændret karrierevej

Hum.Inf’ere arbejder ikke med journalistik

Da Ulla i sin tid valgte at læse Kommunikation på AAU, skete det bl.a. på baggrund af en enorm interesse for TV. Ulla slugte faglitteraturen i løbet af sommeren op til studiestart, simpelthen fordi hun fandt det så spændende, at hun ikke kunne lade være.

Studietiden begyndte, og det var en god tid, men der er alligevel et minde om den første tid på AAU, der står klarere end alt andet i Ullas hukommelse. Hun fortæller: ”Underviserne især på de første 2 semestre gjorde enormt meget ud af hele tiden at understrege, at dette ikke var en uddannelse for dem der ville være journalister.” Ingen fortalte de studerende, hvad den uddannelse, de var i gang med, så kunne bruges til.

Karriere i mediebranchen

Ulla har imidlertid gjort undervisernes ord til skamme, eftersom hun udelukkende har arbejdet med journalistik, siden hun dimitterede i 1999.  Hun har dækket et utal af store sportsbegivenheder, stået i spidsen for sit eget program ”Essendrop & Eliten”, været vært på adskillige programmer og interviewet kendte og ukendte om alverdens emner – og hun har ofte høstet stor anerkendelse for det.

Videnskabelighed som en fordel

I modsætning til en del af sine kolleger har Ulla således ikke en journalistisk baggrund, men det ser hun kun som en fordel:

”Jeg kommer med en helt anden videnskabelighed og metodisk tilgang. Til gengæld havde jeg slet ikke samme praktiske færdigheder som mine kolleger, da jeg startede i mediebranchen. Det måtte jeg så knokle lidt ekstra for at indhente”.  

Ulla har derimod haft stor glæde af de kompetencer med problembaseret læring (PBL), hun tog med sig fra AAU, ligesom evnen til at overskue store mængder information og røntgenblikket for, hvordan materiale kan struktureres, vinkles og styres, er kompetencer, hun bruger hver eneste dag.

Snuden i sporet

At knokle lidt ekstra er Ulla vant til fra studietiden. Hun arbejdede ved siden af studierne, optog ikke studielån og opnåede endda gode karakterer, fx et 13-tal i det afsluttende bachelorprojekt. Hendes arbejdsdisciplin er høj, og hun er sikker på, at ihærdighed lønner sig.

Hun siger: ”Det er min erfaring, at hvis man stikker snuden i sporet og bruger sin energi på at opbygge sin viden og sine kompetencer i stedet for at klynke over alt det, man ikke kan få eller nå eller gøre, så sætter man selv i en gunstig position”.  

Lang arbejdsdag med mange elementer

Netop arbejdsdisciplinen tilskriver Ulla en del af æren for, at hun er nået dertil, hvor hun er i dag.

Hun er glad for sit job, og hun fortæller, at en arbejdsdag med forberedelse til Aftenshowet begynder allerede klokken lidt i 10 om formiddagen. Dagen er en lang og afvekslende proces med redaktionsmøder med idéudveksling, diskussion af vinklinger og rækkefølge på historierne samt overvejelser om rekvisitter, ansøgning om rettigheder og meget andet samt prøver, finpudsning af manus osv. Fra kl. 19.04 afvikles programmet live, og derefter er der debrief og efterkritik, inden Ulla kan tage hjem efter det, hun betegner som ”En lang, indholdsrig, travl og spændende arbejdsdag”.  Ulla er uden tvivl landet på den rette hylde.

Same-same but different

For nogle år siden skiftede Ulla spor – fra at have været sportsvært i en årrække til at blive aktualitetsvært.

Man skulle tro, at der er stor forskel på de to områder, men det er ifølge Ulla slet ikke tilfældet. Hun fortæller: ”Faktisk er der flere ligheder, end folk umiddelbart tror. Begge dele handler om at finde den gode historie. Sporten har sin helt egen fortælleramme. Sport er et uforudsigeligt forløb i en forudbestemt ramme. Og inden for den, finder man heltene, skurkene, hjælperne, overraskelserne, skuffelserne og hele registret af følelser. Det, jeg holdt allermest af ved at lave sportsfjernsyn, var at formidle mennesker, der er virkelig dygtige til noget, og har knoklet meget mere for det, end vi andre kan fatte, og end vi andre kan overkomme. Mennesket bag præstationen inspirerer mig og gør mig altid fuld af beundring”.

Begejstring, nysgerrighed og ægte indlevelse

I Ullas tidligere rolle som sportsvært og den nuværende som aktualitetsvært er det de samme elementer, hun trækker på, nemlig begejstring, nysgerrighed og ægte indlevelse i det menneske, hun interviewer.

Når hun sidder overfor en person, anvender hun nogle af de kompetencer, hun fik på Kommunikationsstudiet på AAU. Hun fortæller: ”Jeg har en værdifuld fingerspitzgefühl for målgrupper og demografi, som altid skal tænkes ind. Og så er der hele grundindstillingen til kommunikation, og en forståelse af at kommunikation er afsenderes ansvar. Det giver mig god føling med, hvordan, hvor lidt, hvor meget, og med hvilke ord, greb og virkemidler man åbner vidt forskellige interviewpersoner, og får tag i forskellige modtagere/brugere”.

Input til de studerende

Ulla synes således, at hun gør stor brug af de kompetencer, hun opnåede i sin studietid, men hun synes samtidig, at hun i studietiden manglede input fra mennesker fra ”den virkelige verden”, folk der gjorde karriere, og som kunne fortælle, hvad de brede kompetencer kunne bruges til. Det er en af bevæggrundene for, at hun netop er indtrådt i AAU Alumnis Advisory Board.

Hun fortæller: ”Jeg har engageret mig i Advisory Board for at bidrage til den forskel, jeg selv savnede som studerende. Jeg er ikke med for mit eget personlige udbyttes skyld. Jeg er der, fordi jeg i al ubeskedenhed mener, at jeg har noget at bidrage med, som jeg gerne deler ud af”.

Hun fortsætter: ”Jeg håber at kunne give de studerende nogle input til, hvad deres videnskabelighed kan bruges til, og hvilke kompetencer den problemorienterede gruppearbejdsmodel tilfører dem”.

Følg Ulla Essendrop

Twitter: @essendrop
Instagram: @ullaessendrop