Nyhed
AAU-studerende klar til fremtiden: Computerkraft og datastyring i undervisningen
Lagt online: 27.03.2023

Nyhed
AAU-studerende klar til fremtiden: Computerkraft og datastyring i undervisningen
Lagt online: 27.03.2023

AAU-studerende klar til fremtiden: Computerkraft og datastyring i undervisningen
Nyhed
Lagt online: 27.03.2023
Nyhed
Lagt online: 27.03.2023
Tekst: Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS. Foto: AAU
På uddannelsen i Politik og Administration er et hold studerende i gang med en nyoprettet specialisering i Social Data Science. Jakob Hast Prins er en af de studerende og fortæller:
- Jeg havde stor interesse i kvantitative data allerede på bacheloren, og det, at man nu har computerkræfter til rådighed i databehandlingen, giver helt nye og spændende muligheder. Denne her nye måde at anskue data på – at data ikke bare er noget med celler i et Excel-ark, men eksempelvis kan være en samling af bestemte typer af tekster fra flere forskellige hjemmesider, fx mødereferater, giver mulighed for at se mønstre og sammenhænge i data, som man ikke lige umiddelbart havde tænkt på eller før havde mulighed for at se. Det er ret kreativt, siger Jakob Hast Prins.
På specialiseringen er det hovedsageligt platformen UCloud, der anvendes. Kristian Gade Kjelmann, der underviser på Social Data Science, forklarer:
- Hele ideen er at forsøge at samle nogle af de metodiske udviklinger, der er foregået de sidste ca. 10 år, og gøre de studerende stærke i dem. Typisk er fællesnævneren nye former for data: tekst, billeder, video og datakilder fra internettet, som man tidligere anså som rene kvalitative data. Fælles for disse datakilder er, at der kræves stor ydeevne og til tider en kompliceret opsætning af computeren for at kunne arbejde med disse kvantitativt. Med UCloud kan vi stille de nødvendige ressourcer til rådighed for alle, og vi kan let dele, samarbejde og øve os på de samme datasæt på platformen, siger Kristian.
Computerkræfter og datastyring i UCloud giver ikke blot værdi i undervisningen, men peger frem mod tilværelsen efter endt uddannelse, fortæller Jakob Hast Prins:
- At kunne behandle data i det her felt mellem det kvalitative og kvantitative, der før var så hårdt opdelt, har vi nu hjælp til med machine learning. Vi lærer fx selv at udvikle nogle machine learning-modeller, og det er nogle fede værktøjer at få med fra sin uddannelse, som virkelig kan bruges til enormt meget og på forskellige måder. Det er ikke låst fast til nogen bestemt sektor, og det motiverer da også at mærke allerede nu, at der er en efterspørgsel efter de her kompetencer på arbejdsmarkedet, slutter Jakob Hast Prins.
Det er AAU’s IT-forskningsstøtteenhed CLAAUDIA, der tilbyder UCloud til alle AAU’s forskere samt til undervisningsbrug. Kontakt endelig CLAAUDIA på claaudia@aau.dk for yderligere information eller spørgsmål.