Nyhed
AAU som living lab - tæller insekter og planter træer

Nyhed
AAU som living lab - tæller insekter og planter træer

AAU som living lab - tæller insekter og planter træer
Nyhed
Nyhed
af Maria Trabjerg, Campus Service
Når du går en tur på campus i Aalborg øst, vil du kunne nyde de mange blomster og også se, at der er opsat 10 insekthoteller rundt omkring i de grønne arealer. Insekthotellerne er små ’træhuse’ med forskellige materialer i, som giver kryb og kravl gode gemmesteder. Desuden er der bygget et stort kvashegn i den vestlige del af campus, som skal give både de helt små og de lidt større dyr gode levebetingelser.
Gartnerafdelingen har udviklet en ny flerårig blomsterblanding, som passer nøjagtig til typen af jord og økosystem på campus i Aalborg Øst. Den nye blomsterblanding erstatter den etårige blanding, og skal kun udsås hvert 3-4. år. Det giver arealerne mere ro og giver samtidigt gartnerne mulighed for at arbejde med andre spændende projekter.
AAU’s ihærdige gartnere har en anden vigtig opgave. De bekæmper nemlig invasive arter, som kan skabe problemer for den danske natur. Vi bekæmper Bjørneklo ved enten at skærmkappe dem inden frøene modnes. Hvis det er små planter, så rodstikker vi dem og fjerner toppen af planten. Al ukrudtsbekæmpelse på Aalborg Universitet – også bekæmpelse af invasive arter – foregår som pesticidfri bekæmpelse. AAU har haft totalt forbud mod brug af pesticider i de sidste ca.10 år af hensyn til biodiversiteten og beskyttelse af grundvandet.
De næsten 100.000 kvm. vild med vilje arealer på AAU fungerer som Living Lab, hvor studerende kan bruge områderne som laboratorium og forske i problemstillinger, der passer ind i deres semesterprojekt. I forårssemesteret 2023 undersøgte to projektgrupper fra Kemi- og Biovidenskab artsdiversiteten i et komparativt studie, hvor de optalte insekter på universitetets arealer og sammenlignede med ’almindelig græsplæne’. I skrivende stund undersøger specialestuderende udbredelsen af insekter, snegle og edderkopper på AAU’s arealer. Det er et ønske i Campus Service i fremtiden at foretage en årlig grundig opgørelse af biodiversiteten med særligt fokus på truede plante- og dyrearter på Den Danske Rødliste. Ved at indsamle denne værdifulde data, kan initiativer målrettes særlige arter og indsatser kan evalueres mere nøjagtigt. Disse initiativer indgår i AAU’s klimaplan og fremtidige klimasikrings- og biodiversitetsplan.
Campusområdet i Aalborg Øst er i en rivende udvikling med opførelse af nye bygninger og anlæggelse af plusbus-rute. I alle anlægsprojekter tages højde for økosystemer omkring bygninger, og det sikres blandt andet ved, at det er fast praksis i anlægsprojekterne at reetablere de grønne arealer. Som eksempel kan nævnes den store omlægning af sø-og kanal området, hvor det var nødvendigt at fælde nogle træer. Her valgte universitetet at plante dobbelt så mange nye træer.
Desuden tilstræbes at nye bygninger indgår som en naturlig del af det omkringliggende miljø. Her er den nye AAU Innovate bygning et godt eksempel. Den er opført i organiske materialer og designet til at skabe forbindelse mellem inde- og udemiljø samt inddrage søen i arkitekturen. På taget er der lagt sedumtag, som kan aflaste nedløbsrør og kloaker, da det optager cirka halvdelen af regnvandet og som giver et grønt og levende tag. Universitetet råder også over skovområde. Det er højskov tyndes ud i løbende for at give plads til de store og sunde træer. Underskoven som er en bladning af selvsåede træer og mindre buske bliver ryddet hvert andet år. Døde grene og selvfældede træer får lov at ligge og bidrage til biodiversitet.
På hovedcampus i Aalborg Øst er der de seneste år gennemført en betydelig ombygning af det eksisterende regnvandssystem, således at det nu er klimasikret til at klare en 100 års regnhændelse. Ambitionen med projektet har været at sikre klart vand i søerne, bedre vandkvalitet i recipienterne samt et betydeligt løft af områdets biodiversitet og rekreative værdi gennem tilplantning af et slynget åløb med vilde buske, træer og blomstereng/vild med vilje. Læse mere om projektet her.
Vild med vilje projektet og reetablering af naturlige økosystemer mod mere biodiversitet sker i tæt samarbejde med andre lokale aktører fx boligforeninger. Desuden deler AAU viden om bæredygtig drift af udearealer med andre offentlige og private interessenter med ambitionen om at øge biodiversiteten både på AAU og i resten af landet.