Nyhed
3 nye tiltag i kantinen, der gavner både SU-budgettet og klimaet
Lagt online: 12.01.2022

Nyhed
3 nye tiltag i kantinen, der gavner både SU-budgettet og klimaet
Lagt online: 12.01.2022

3 nye tiltag i kantinen, der gavner både SU-budgettet og klimaet
Nyhed
Lagt online: 12.01.2022
Nyhed
Lagt online: 12.01.2022
Opdateret i 2025 af Maria Trabjerg Ulsøe
Vegetariske retter og lokale råvarer
Alle kantiner på AAU tilbyder både vegetariske og kødretter. Hver dag tilbyder kantinerne et udvalg af vegetariske måltider, hvilket giver studerende og ansatte mulighed for at vælge sundere og mere bæredygtige madmuligheder. Nogle kantiner er endda gået skridtet videre ved udelukkende at servere vegetarisk mad. I 2023 var 4 ud af 5 studentermåltider på AAU's campus i København vegetariske. Ved at fremme vegetariske måltider hjælper AAU med at reducere den samlede miljøpåvirkning fra fødevareproduktion, som er en af de største kilder til drivhusgasemissioner. Derudover har Jespers Torvekøkken forpligtet sig til at prioritere køb af lokale råvarer og samarbejde med lokale leverandører af plantebaserede produkter.
Studentermåltidet og To Good To Go
Med knap 20.000 studerende der har deres daglige gang på AAU, er der et naturligt fokus på at sikre at de studerende har mulighed for at købe mad fra kantinen for deres SU. Derfor er der lanceret et studentermåltid til 20 kr. per tallerken for den grønne ret og 23 kr. hvis man ønsker tilvalg af kød. Udover at prisen er studentervenlig, så nudges der også til at vælge den grønne og mest klimavenlige ret. Det er også muligt for medarbejdere at købe et studentermåltid.
Desuden er der hver dag mulighed for at tilvælge vegetariske eller veganske retter i kantinen. Hver tirsdag og torsdag kan du finde den helt store grønne buffet i kantinerne på AAU. På Kroghstræde 3 er der udelukkende et grønt udbud.
Derudover arbejder Jespers Torvekøkken primært med lokale og økologiske råvarer, og arbejder på at få et sølvmærke i økologi.
Selvom der i mange år har været praktiseret et koncept med To Good To Go, er der nu begyndt at blive reklameret for tiltaget efter at Jespers Torvekøkken har overtaget driften på AAU’s kantiner. Her bliver det muligt at købe overskudsmad til fordelagtige priser, så madspild formindskes og de studerende har mulighed for at købe et billigt og godt måltid.
For både at spare på emballagen, opvask og affald viderefører Jespers Torvekøkken desuden det gode initiativ med prisreduktion på kaffen, hvis man medbringer egen kop – dette initiativ gælder også for medarbejdere.
Studerende og medarbejdere har adgang til mad 24/7
AAU ønsker at de studerende skal have adgang til mad hele døgnet rundt, da mange studerende bruger AAU’s faciliteter i ydertidspunkterne, når der er hårdt pres på projektskrivningen.
Derfor indføres der køleskabe som er døgnåbent, hvor de studerende kan købe et måltid mad, som kan varmes i et af AAU’s tekøkkener. Her vil der altid være mulighed for at vælge en vegetarisk ret.
Madspild bekæmpes med data og ”Zero Waste Cooking” for studerende
Madspild er et emne som der arbejdes passioneret med hos Jespers Torvekøkken. For nogle år tilbage udviklede Jespers Torvekøkken en ny teknologi til vejning af madspild i samarbejde med Foodop og DTU, som gør det muligt at tracke madspildsmængder og justere udbuddet herefter. På baggrund af teknologien har Jespers Torvekøkken igangsat forskellige målrettede initiativer for at bekæmpe madspild – både i egen organisation og der hvor Jespers Torvekøkken har mulighed for at gøre en forskel.
På AAU betyder det, at madspildsmængder i buffeten løbende vejes og trackes. Derudover introduceres et nyt koncept for studerende; ”Zero Waste Cooking”, der inviterer studerende med ind i køkkenet og uddanner og oplærer de studerende til at bruge og forvandle det de fleste smider ud til lækre måltider. Konceptet er bygget op så man både får ny viden, praksis viden i forbindelse med selve madlavningen og til slut spiser sammen.
Udover konceptet ”Zero Waste Cooking” forventes det også at andre koncepter som f.eks. ”Reduce Your CO2” og ”Små Penge Stor Smag” ser dagens lys på AAU i løbet af den kommende tid.
I samspil med at reducere madspild i kantinen, er initiativerne også med til at sætte fokus på at de studerende får et godt og sundt måltid for små penge, ved at tænke både madspild men også CO2-venligt i forbindelse med indkøb og madlavning, også i studenterboligen.
Kursen er sat mod den bæredygtige omstilling
Bæredygtig omstilling er en rejse som både Jespers Torvekøkken og AAU er på. De kommende år vil der være øget fokus på madspild, grønne retter, inddragelse af studerende og medarbejdere i forbindelse med den grønne kantinedrift, samt minimering af emballage og affald. Det er en spændende rejse og vi opfordrer alle vores kollegaer til at hoppe med om bord.
AAU bekæmper madspild med avanceret teknologi
På AAU arbejdes aktivt med at reducere madspild og har i 2023 i samarbejde med Jespers Torvekøkken implementeret et system til meget detaljeret madspildsmåling. Systemet hedder FoodOps og det er et innovativt system designet til at reducere madspild i professionelle køkkener ved hjælp af avanceret teknologi og dataanalyse. Systemet anvender vægte, der er diskret placeret under buffetretterne, til at måle mængden af mad, der bliver taget og spildt. Når gæsterne i AAU’s kantiner tager mad fra buffeten, registrerer vægtene præcist, hvor meget mad der bliver taget, og hvor meget der bliver efterladt. Data analyseres og skelner mellem forskellige typer madspild, såsom produktionsspild, buffetspild og tallerkenspild. Madspildsmønstre på AAU bruges til at optimere menusammensætning og portionsstørrelser samt til at følge mål om reduktion af madspild.
AAU arbejder videre med måling på madspild i 2024 sammen med Jespers Torvekøkken, som deltager i projektet FoodRuS (2020-2024) og har ambitiøse mål for at reducere madspild og madaffald med 50%.
Læs mere om AAU’s måling af madspild her: https://www.aau.dk/aau-s-innovative-approach-to-reducing-food-waste-and-environmental-impact-n121441
FoodRus: https://www.foodrus.eu/
Jespers torvekøkken impact report AAUhttps://www.aaudxp-cms.aau.dk/media/slylezqa/jtk-impact-rapport-fy-22-23.pdf